Inovacije u susret Kongresu interventne kardiologije BASICS+ i novoj Angio sali

Udruženje kardiologa Srbije uz partnere organizuje 17. BASICS+ u Novom Sadu sledeće nedelje, na kome će rezultate rada predstaviti i valjevska Angio sala. Ovakvi demonstracioni simpozijumi su prilika da se razmene iskustva i usvajaju najsavremenija tehnička i tehnološka rešenja u interventnoj kardiologiji. Angio sala ZC Valjevo višestruko je značajna jer se svojim radom i rezultatima visoko kotira u stručnoj javnosti. Upravo zbog toga neretko su konsultanti i mentori profesori iz UKCS. U susret predstojećem BASICS+ simpozijumu, u Angio sali je gostovao prof. dr Dejan Orlić iz UKCS i tom prilikom po prvi put sa timom Valjevaca uradio kompleksnu PCI proceduru uz mehaničku cirkulatornu potpozu (IMPELA). Ova procedura je značajna jer se radi kod najtežih pacijenata koji su u stanju kardiogenog šoka hipotenzije. To su pacijenti kod kojih je akutno stanje dovelo do životne ugroženosti. Dr Ivica Obradović, šef Odseka za invazivnu radiološko-kardiološku dijagnostiku sa Pejsmejker centrom naveo je značaj što je tim Angio sale imao priliku da uradi proceduru sa cirkulatornom mehaničkom potporom jer je to procedura koja se radi kod najtežih pacijenata.

foto2

IMPELA je uređaj koji se plasira u srce i koji faktički reguliše i ispumpava umesto srca krv iz leve komore i šalje je po celom organizmu, obezbeđujući perfuziju tj. normalnu zadovoljenost krvlju svih perifernih organa, pre svega bubrega, mozga, jetre.

“Pored niske frakcije pacijentkinju koju smo radili imala je jednu složenu koronarnu bolest krvnih sudova. To je jedna zahtevna procedura jer je faktički bilo između toga da li je pacijentkinja za operaciju ili da pokušamo da na ovaj način uradimo. Obzirom na njeno opšte stanje ovo je bio pravi način da se izvrši potpuna revaskularizacija. Svi pacijenti koji imaju akutni infarkt su po difoltu teški pacijenti i mi takvih zbrinemo od 30 do 35 mesečno. I pored savremenih mera lečenja još uvek 10% ljudi premine od posledica infarkta miokarda. Ako na mesečnom nivou računamo to je sigurno pet do deset pacijenata kojima bi mogla da pomogne IMPELA. Mi smo dobili podršku od same države da ovu metodu prvi put uradimo u Valjevu jer je ovaj uređaj izuzetno skup i nije ga puno nabavljeno da bi imao širu primenu. Nabavljeno je svega 35 za celu državu. Imali smo sreće da posle kliničkih centara, naš rad bude prepoznat i da krenemo ovo da radimo jer primamo veliki broj pacijenata iz celog regiona. Ovo je samo naš rad nametnuo kao potrebu da imamo i IMPELU da bismo mogli da i ovo radimo za najteže pacijente”, rekao je dr Ivica Obradović.

Valjevska Angio sala je 5. po broju procedura u Srbiji, odmah nakon kliničkih centara.

“Najaktuelniji je svakako godišnji kongres BASICS+ koji nam predstoji i na njemu su već objavljeni podaci za 2023. Mi smo u 2023. godini ostvarili zapažene rezultate, jer smo peta sala u Srbiji po ukupnom broju PCI procedura. Ispred nas su samo univerzitetski klinički centri. Takođe, po složenosti procedura smo isto u vrhu i to u smislu urađenih procedura na glavnom stablu, urađenih procedura sa imidžingom kao što su IVUS-OCT, kao i u funkcionalnoj proceni značajnosti stenoza, gde smo drugi po broju tih procedura u prošloj godini, jer je samo “Dedinje” ispred nas”, naveo je dr Ivica Obradović, šef Odseka za invazivnu radiološko-kardiološku dijagnostiku sa Pejsmejker centrom.

Prema raspoloživim podacima, Institut Sremska Kamenica je u toku prošle godine uradio 2900 PCI procedura, UKCS ima 1799, a valjevska Angio sala 1537, dalje “Dedinje” beleži 2100 PCI procedura, “Zvezdara” 1570 i KC Niš 1739 PCI procedura u 2023. godini.

foto3

Niz lepih vesti iz valjevske Angio sale nastavlja se odmah posle praznika jer se već od 7. maja kreće u radove na ugradnji nove Angio sale, koja je proteklih meseci nabavljena zahvaljujuću Ministarstvu zdravlja i Vladi Republike Srbije.

“Najveća vest je svakao da 7. maja krećemo sa radovima, jer je prošla cela procedura sa nabavkom nove Angio sale. Prošle godine je pokrenuta čitava ta priča od strane naše uprave i uz podršku Ministarstva zdravlja smo dobili novu Angio salu. Nova Angio sala će zameniti našu prvu, koja već 14 godina radi i za nju lagano ističe vreme u smislu tehničke podrške. Nadam se da ćemo već početkom jula raditi u novoj sali. Do sada smo neometano radili, jer ova stara normalno funkcioniše, ali za budućnost i sad ćemo imati jedan period od dva meseca dok se nova ne postavi i nastavljamo dalje u istom tempu. Ova sala ide u istoriju i mi smo svi za nju emotivno vezani jer smo na njoj učili. Ima nas pet lekara subspecijalista koji svakodnevno rade i kojim je ovo prvo radno mesto, a na naše zadovoljstvo imamo i četiri mlada lekara koji se trenutno nalaze na obuci za interventnu kardiologiju. To je trenutno naša najveća snaga u Angio sali”, zaključio je dr Obradović.

foto7

Prof. dr Dejan Orlić iz UKCS, istakao je zadovoljstvo zbog susreta sa timom kardiologa valjevske Angio sale sa kojim može da sarađuje na jednom višem nivou.

“Danas smo radili jednu kompleksnu intervenciju sa stentom u glavnom stablu leve koronarne arterije i to su najkompleksnije intervencije kod bolesnika sa oslabljenom funkcijom srca uz pomoć mehaničke cirkulatorne potpore popularnog naziva IMPELA, koja praktično zamenjuje minutni volumen srca i obezbeđuje 4 do 4,3 litra u minuti. To nam je obezbedilo da najbezbednije izvedemo jednu ovako kompleksnu intervenciju. Pacijentkinja je sve vreme svesna i osećala se dobro i nakon prestanka mehaničke cirkulatorne potpore. Maksimalno jedan dobar početak. Ako do sada nije bila u Njujorku, sad je bila u Njujorku, kao što bi tamo bila lečena, tako je sada lečena u Valjevu”, rekao je prof. dr Dejan Orlić, dodajući da nova Angio sala stiže u prave ruke.

“Za svaku Angio salu nije najvažnije da samo dođe nova sala za kateterizacije, nego i da ima ljude. Ne samo lekare, nego i tehničare i medicinske sestre i radiološke tehničare. Nekada davno je bio uslov da svaka sala koja se otvori bude spremna da radi 24 sata sedam dana u nedelji, 365 dana u godini. Grad Valjevo je jedan od retkih u unutrašnjosti Srbije koji radi 24/7, od otvaranja, kao što radi Niš, kao što radi Kragujevac, a dalje nema jer su ostali još Klinički centar i Institut u Sremskoj Kamenici. Verujem da ta sala dolazi u prave ruke”, istakao je prof. dr Dejan Orlić.

foto4

V. d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić rekao je da je ovo veliki dan za Zdravstveni centar Valjevo i Angio salu jer je uz pomoć profesora dr Dejana Orlića uspešno izvedena komplikovana kardiološka procedura.

“Po prvi put je urađena jedna procedura u našoj ustanovi kada srce nije u stanju da ispumpa krv iz leve komore, a neophodna je procedura na perifernim krvnim sudovima. To su stanja kada je pacijent hipotenzivan i kada je frakcija jako niska. Mi se sad ovom procedurom ubrajamo u red onih ustanova, odnosno u red malih broja ustanova u celoj Srbiji koje rade tu proceduru”, naveo je v. d. direktora ZC Valjevo dr Vladimir Pantelić, podsećajući da je valjevska Angio sala na petom mestu po broju procedura u Srbiji.

foto5

Dr sci. med. Dušan Ružičić pojasnio je specifičnosti komplikovane PCI procedure koja je po prvi put urađena u Angio sali u Valjevu.

“To znači da je uz pomoć uređaja IMPELA adekvatno omogućena hemodinamska stabilnost pacijenta tokom procedure, jer je to neki vid zamene odnosno pojačanja rada srčanog mišića. Parametri pacijenta tokom procedure u smislu pulsa, pritiska i ostalog budu stabilni, tako da na taj način obezbedimo da bezbedno završimo PCI proceduru. Mehanička cirkulatorna potpora je nešto što se koristi i kod visokorizičnih pacijenata za elektivne PCI procedure, ali kod najtežih u kardiogenom šoku. To može biti jedan od načina kako možemo spašavati ljude u najtežim kliničkim slikama. Zahvaljujući našem radu mi smo od strane Fonda uspeli da dobijemo dozvolu za sve ovo i na taj način ćemo što bolje moći da lečimo i visokorizične pacijente”, rekao je dr sci. med. Dušan Ružičić, zahvalivši se i menadžmentu i kolegama jer je mehanička potpora bila rezervisana ne za sve, nego za pojedine ustanove tercijarnog nivoa.

foto6

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.