Inspekcijskim nadzorom utvrđeno da manji broj poslovnih subjekata krši propisane mere zaštite i da nema prekoračenja radnog vremena

Po nalogu Štaba za vanredne situacije grada od 3 jula, vršen je inspekcijski nadzor i kontrola sprovođenja preventivnih predloženih i naloženih mera u poslovnim objektima koji obavljaju različite delatnosti na teritoriji našeg grada. Izveštaj o tome objavljen je na zvaničnom sajtu grada i u njemu piše da su nadzor obavile komunalna, saobraćajna i prosvetna isnpekcija. Kako se navodi u izveštaju, utvrđeno je da se u manjem broju poslovnih subjekata ne sprovode dosledno sve propisane mere i da su se utvrđeni nedostaci odnosili na nenošenje maski od strane zaposlenih lica i korisnika usluga, zatim nedostatak dezinfekcionih sredstava i poštovanje fizičke distance u ugostiteljskim objektima. Naglašeno je da se za utvrđene nedostatke u inspekcijskom nadzoru podnose prekršajne prijave, ali nije precizirano koliko je prekršajnih prijava podneto niti u kojim oblastima poslovanja. U izveštaju se takođe kaže da prekoračenja radnog vremena u poslovnim objektima svih delatnosti nisu zabeležena.

Valjevo u doba korone

Valjevo, deo Karađorđeve ulice / Foto: Dragan Krunić

Prema izveštaju, inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je komunalna inspekcija 3 puta sedmično vršila zajednički inspekcijski nadzor sa sanitarnom inspekcijom Ministarstva zdravlja uglavnom u ugostiteljskim objektima u večernjim satima. Takođe piše da je sanitarna inspekcija vršila i svakodnevnu vanrednu kontrolu sprovođenja preventivnih mera po nalogu Ministarstva u objektima za promet hrane, frizerskim i kozmetičkim salonima, predškolskim ustanovama, objektima brzih hrana i dr.

Saobraćajna inspekcija vršila je kontrolu primene svih propisanih mera koje se odnose na taksi vozila, gradski i prigradski prevoz putnika i utvrđeno je da se predložene mere sprovode, kao i da vozači imaju i barijere koje onemogućavaju kontakt između vozača i putnika.

Prosvetna inspekcija vršila je kontrolu sprovođenja mera u PU “Milica Nožica” i utvrdila da je u objektima vrtiča ukuono ima 191 zaposlen radnik i 312 dece (“Zvončić” – 91 dete, 50 radnika; “Hajdi” – 70 dece, 30 radnika; “Kolibri” – 68 dece, 36 radnika; “Pčelica” – 44 dece, 34 radnika; “M. Stupar” – 14 dece, 23 radnika; “IJ Anđeli čuvari – Pinokio” – 17 dece, 5 radnika, “Brankovina”- 6 dece, 7 radnika; “Valjevska Kamenica” – 2 dece, 6 radnika). Navodi se da se u Predškolskoj ustanovi i svim objektima svakodnevno prati zdravstveno stanje zaposlenih i dece koja dolaze u obdanište i vrši trijaža dece na ulazu, da se zaposlenima i deci beskontaktnim toplomerom kontroliše telesna temperatura, kao i da svi zaposleni sprovode i vrše kontrolu sprovođenje propisanih mera.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.