Ipak sačuvano od zaborava!

Valjevska publika će u Galeriji Narodnog muzeja do 7. septembra imati priliku da pogledu izložbu slika i crteža “DAMNATIO MEMORIAE” (u prevodu sa latinskog ZABRANA SEĆANJA), mladog beogradskog akademskog slikara Stefana Tasića (38), koji je nakon osnovnih akademskih studija magistrirao, a potom i doktorirao na Faklutetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde trenutno radi kao docent za užu umetničku oblast Slikarstvo, predmet Slikarska tehnologija. Tasića prati i krasi epitet umetnika koji suvereno vlada slikarskim medijem i besprekornom crtačkom veštinom. Svoje stvaralaštvo usmerava prema aktuelnim društvenim temama. Međutim, ta zavodljiva virtuoznost samo je jedan aspekt višeslojnog i kompleksnog Tasićevog stvaralaštva.

IMG_1442

Stefan Tasić, akademski slikar / Foto: Narodni muzej Valjevo

Realističnim crtežom ili bojama, Stefan tasić razmatra, preispituje i istražuje negativne aspekte društvene stvarnosti, a posmatraču ostavlja mogućnost da razmotri, reaguje, odgovori na vizuelno. Kroz slojevitost značenja, njegovo stvaralaštvo zahteva interakciju sa publikom, sve drugo ostaje samo u domenu čiste realizacije. Njegov umetnički rad utemeljen je na metodama bliskim naučnom istraživanju. Studiozno beležeći, analizirajući i organizujući činjenice koje su predmet određenog dela, Tasić nam neposredno – likovnim sredstvima tumači i predstavlja određeni pojam ili događaj. Na taj način, kroz multidisciplinarnost, postupkom koji je blizak istorijskom ili antropološkom istraživanju, on uspostavlja dodatnu vrednost objektivizirajući sam vizuelni iskaz, te uvodi kontekst kao značajnu vezivnu nit u razumevanju odnosa izmedu određenog istorijskog događaja i dela savremene likovne umetnosti. Međutim, ovde nije reč o doslovnoj kontekstualnosti prepoznatoj u likovnim teorijama XX veka. Umetnik se ne odriče tradicionalnih izražajnih sredstava, slike ili crteža u ovom slučaju, niti se bavi angažovanom umetnoscu aktivističkog karaktera. Ipak, on ostaje istinski učesnik u društvu koji često uznemiruje duhove.

IMG_1432

Likovna kritika kaže da je Tasićevo umetničko interesovanje utemeljeno na znalačkom prepoznavanju i mapiranju neuralgičkih tački u nastajanju jednog društva, jedne civilizacije, ali i zbunjujućeg odsustva ovakvih sadržaja u javnom prostoru. Naime, fenomeni koje Tasić istražuje, a čije bi se razumevanje najpre moglo odgonetnuti u ključnim rečima poput holokaust, rasizam, orijentalizam, kolonijalizam, ili pseudo naučnim učenjima, poput frenologije i eugenike, vidno su potisnute čak i u najrazvijenijim društvima. Ostali su, međutim, neizbrisivi tragovi, bilo da je reč o umetnosti – književnosti, slikarstvu, operi, filmu, ili čak crtanom filmu (koji su danas po pravilu cenzurisani), ali i u materijalnim temeljima ovih društava. Upravo iz tih razloga Tasić je pažnju svog umetničkog istraživanja usmerio ka pronalaženju predložaka koji najslikovitije ukazuju na društveno prihvatljiva uverenja tokom jednog istorijskog razdoblja, a koja su danas potpuno neprihvatljiva. Upečatljivost odabranih predložaka, dokumenata i fotografija, bila je osnovni pokretač u radu, kao i osećanje otkrivanja nečeg ciljano prikrivanog, kao apokrifnog teksta.

IMG_1451

Kao predložak za sliku “Arka” poslužila mu je dokumentarna fotografija broda, snimljena iz ptičije perspektive, na kojoj se nalaze izbeglice koje bežeći od užasa rata plove Sredozemljem, od Afrike ka slobodi, Evropskom kontinentu. Ali, iza naizgled unisonog tona solidarnosti i saosećanja zapadnog sveta, podjednako snažno odzvanja eho koji nagoveštava opasnost od dolaska tih “drugih”. U opasnosti su “naš identitet”, “naše vrednosti” i nadasve “naš način života”. Za posledicu, a upravo iz tog straha, panično, pomućenog vida, umesto ljudi prepoznaje se samo gomila, rulja koja se preteći približava. Umetnik zato odlučuje, da prema dostupnoj foto dokumentaciji, predano i posvećeno, mesecima ne žaleći vremena portretiše svaku osobu koja se tog dana zadesila na čamcu. Na taj način, vraćajući svakom čoveku svoj identitet kroz lik, kako formalno tako i simbolički, on odaje svojevrsnu počast onim ljudskim vrednostima koje se bore za pravo na život i slobodu svakog pojedinca neovisno od boje kože, jezika, religije, političkih uverenja ili kontinenta sa kojeg dolazi.

Stefan-Tasic-Arka-1

“ARKA”, delo Stefana Tasića

Prikazavši nam više lica istorije Zapadne Evrope, Stefan Tasić kroz svoju umetnost svakome od nas ostavlja onaj prostor u kome kroz ljudsku empatiju i iskreno preispitivanje možemo pronaći i sopstveno lice. Na kraju, ne čini li to svaka istinska umetnost…

IMG_1453

Stefan Tasić rođen je u Beogradu 1984. godine. Osnovne akademske studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu završio je 2007. godine. Iste godine upisao je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Master je završio 2012. godine u klasi prof. Slobodana Roksandića, dok je doktorske umetničke studije na istom fakultetu odbranio 2018. godine (mentor: Mileta Prodanović).  Od 2013. godine zaposlen je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, trenutno u zvanju docenta za užu umetničku oblast Slikarstvo, predmet Slikarska tehnologija. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi.

 

Galerija slika sa svečanog otvranja izložbe “DAMNATIO MEMORIAE” Stefana Tasića u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu:

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.