iRevolucija podnela prijavu protiv “Krušika” zbog prekomerne emisije štetnih gasova

Valjevsko udruženje iRevolucija, koje se bavi i ekološkim pitanjima, podnelo je prijavu za privredni prestup pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Valjevu protiv HK “Krušik” zbog prekomerne emisije štetnih gasova iz dimnjaka ove fabrike, koja u velikoj meri doprinosi aerozagađenju u našem gradu. To je za naš portal potvrdio Vladimir Radosavljević jedan od osnivača iRevolucije.

Vladimir-Radosavljevic

Vladimir Radosavljević, iRevolucija / Foto: Valjevska posla

“Fabrika “Krušik” na dnevnom nivou troši od 50 do 70 tona lignita za proizvodni proces i za zagrevanje prostorija. Znači, problem nije aktuelan samo u periodu grejne sezone, jer se proces proizvodnje obavlja tokom čitave godine. U opticaju je podatak da “Krušik” u aerozagađenju Valjeva učestvuje sa 20%, a to je petina od ukupnog aerozagađenja, što nije malo”, rekao je Vladimir Radosavljević.

On je najavio da iRevolucija planira organizaciju “proslave” stogodišnjice “Krušikovove” kotlarnice koja datira još iz 1927. godine.

Inače, iRevcolucija je udruženje koje je 2020. godine dovelo događaj Climathon u Valjevo i tri godine zaredom bilo reprezentativan domaćin ovog svetskog događaja posvećenog ekološkim problemima. Nizom drugih akcija u proteklom periodu iRevolucija je uspela da aktuelizuje problem prekomerno zagađenog vazduha u našem gradu. Prošle godine, na Međunarodni dan čistog vazduha, 7. septembra, u organizaciji iRevolucije održan je “Koncert podrške” u borovoj šumici u Republici Koloniji, naselju koje je prvi komšija kompanije “Krušik”, kako bi se skrenula pažnja na pogubnost emisije štetnih meterija u vazduhu iz ove fabrike i ukazalo da promenom energenta u kompaniji “Krušik” Valjevo može da postane evropski rekorder u smanjenju aerozagađenja.

Valjevo se dugi niz godina nalazi na listi najzagađenijih gradova u Srbiji i regionu. Samo od početka 2023. godine zabeležen je 51 dan sa prekoračenjem dnevne granične koncentracije suspedovanih PM10 čestica, čime je premašen limit od 35 dana koliko je zakonom dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Kada je krajem avgusta 2020. godine premijerka Srbije Ana Brnabić poslednji put boravila u Valjevu ona je istakla da je aerozagađenje ogroman problem u našem gradu.

“Nama je najvažnije u ovom trenutku da zamenimo način na koji se greje “Krušik”, jer je ta fabrika jedan od najvećih zagađivača u ovom gradu”, kazala je pre dve i po godine premijerka Ana Brnabić u Valjevu.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.