iRevolucija pokrenula inicijativu za promenu energenta u “Krušiku”

Sa ciljem postizanja rekordnog smanjenja aerzagađenja u Valjevu, organizacija iRevolucija pokrenula je inicijativu za promenu energenta u HK Krušik, koju će predati Ministarstvu odbrane, većinskom vlasniku ove valjevske fabrike. Kako bi se što više građana uključilo u ovu akciju, iRevolucija u četvrtak, 8. februara 2024. godine, u periodu od 13 do 17 časova, organizuje ispred zgrade Gradske uprave prikupljanje potpisa za ovu inicijativu.

krusik-inicijativa-valjevo-energent-zamena

“Predlog inicijative odnosi se na izradu projekta zamene energenta u HK Krušik, ali i početak implementacije projekta u 2024. godini, dok je cilj inicijative rekordno smanjenje aerozagađenja u Valjevu koje se odnosi na zamenu postojećeg sistema kotlarnica (jedna od kotlarnica datira iz 1927. godine i utroši 3-5 tona sirovog lignita u jednom času), što će uticati na manji broj prerano preminulih žitelja grada na Kolubari, kojih je po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji 242 svake godine, ali i bolje zdravstveno stanje svih meštana”, navodi se u saopštenju iRevolucije.

Ova organizacija podseća da je upravo po njihovoj prijavi Krušik tokom 2023. godine osuđen za prekomerno emitovanje zagađujućih materija u vazduh.

“Iako je HK Krušik prepoznat kao najveći pojedinačni zagađivač na teritoriji Valjeva, koji utiče do 25% od ukupnog aerozagađenja u Valjevu, tako što u zimskom periodu DNEVNO utroši čak do 80 tona sirovog lignita i 3 tone mazuta – do konkretnih pomaka nije došlo”, ističe se u saopštenju.

Untitled

Skenirajte QR kod koji vodi ka stranici inicijative

iRevolucija poziva zainteresovane sugrađane da se pridruže njihovu akciju na Gradskom trgu u četvrtak, ili putem linka iRevolucija.net/inicijativa i svojim potpisom podrže inicijativu i pokrenu promene koje će Valjevu doneti čistiji vazduh.

Akcija je deo kampanje #50GodinaZnamo koja se odnosi na prisutnost aerozagađenja u Valjevu koje traje pedeset godina, što je rezultat istraživačkih nalaza do kojih je iRevolucija došla u proteklom periodu.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.