“Izgradnja postrojenja za sortiranje i preradu otpadne plastike u Mrčiću misterija umotana u enigmu!”

Odbornici “Pokreta sad”, Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović, na konferenciji za medije osvrnuli su se na teme koje su “potegnute” na poslednjoj sednici Skupštine grada Valjeva, a tiču se usvajanja Plana detaljne regulacije za KO Mrčić, gde je predviđena izgradnja postrojenja za sortiranje i preradu otpadne plastike, kao i “nedopustivog poturanja” da se pred sam početak skupštinskog zasednja pročita pismo “tamo nekog građanina”, čime su, kako je rečeno, prekršeni Poslovnik o radu, Statut grada i u potpunosti urušena institucija Skupštine grada Valjeva.

Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović

Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović, odbornici “Pokreta sad”

Đorđe Pavlović kazao je da je usvojeni Plan detaljne regulacije za KO Mrčić, gde je predviđeno da se na odgovarajućoj parceli izgradi postrojenje za sortiranje i preradu otpadne plastike, jako ozbiljna tema o kojoj se takoreći govori post festum, jer rukovodstvo grada nije na odgovarajući način i valjano dalo obrazloženje na poslednjoj sednici Skupštine grada. On je istakao da ostaje velika dilema o kakvom se zapravo postrojenju radi i koliko je ono potenciajlno štetno za životnu sredinu i okolno stanovništvo

“Prva dilema je da li postoji građevinska dozvola za izgradnju postrojenja za sortiranje i preradu otpadne plastike. Drugo, da li je izgradnja tog objekta započete ili nije? A, najvažnije pitanje je kako će to postrojenje uticati na okolno stanovništvo i na životnu sredinu, pogotovu što znamo da se samo postrojenje nalazi neposredno uz reku Kolubaru i koliko će otpadne vode iz tog postrojenja eventulano uticati na samu reku. Nas nekoliko odbornika opozicije smo na sednici izričito zahtevali da do kraja zasedanja saznamo odgovore na ova vrlo prosta pitanja, ali još uvek odgovora nema! Rukovodstvo grada je dužno da na to odgovori”, naglasio je Pavlović.

Prema rečima Pavlovića, treba zajedno sa građanima razmisliti da li nam je takvo postrojenje potrebno, bez obzira da li se radi o privatnoj investiciji i bez obzira na to do koje faze dobijanja građevinske dozvole i ostale dokumentacije se stiglo!

“Zaista mislim da u jednom od najplodnijih delova grada nema nikakave potrebe da se prave postrojenja koja su potencijalno opasna za životnu sredinu i stanovništvo. Smatramo da to planirano postorojenje ni na koji način ne podrazumeva ekološki povoljne uslove za okolno stanovništvo, vode i zemljište. Postoji način da se rade mnogo čistije i ekološki prihvatljivije tehnologije. Uz dogovore sa investitorima treba razmisliti o nekoj drugoj, manje štetnoj proizvodnji, manje invazivnoj za životnu sredinu. Taj kraj i ti delovi grada su već dovoljno opterećeni industrijskom zonom, a i istraživanjima litijuma, mislim da nam dodatno prerade plastike nije potrebna! Pozivam građane da sami pokrenu odgovarajuće inicijative i da nam se obrate da zajednički nastavimo sa tom borbom za zdravu životnu sredinu i da u perspektivi onemogućimo dalju implementaciju, odnosno dalju primenu takvih projekata na teritoriji našeg grada”, istakao je Pavlović.

Komentarišući obrazloženje koje je rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine Aleksandar Purić izneo za skupštinskom govornicom, Pavlović je rekao da je Purićevo nesigurno izlaganje i nedorečenost upravo izazvalo nedoumice i polemiku na sednici.

“Gospodin Purić je u svom izlaganju bio nesiguran i nedorečen, tako da mi na kraju nismo sigurni da li dozvola postoji, ili ne. Iz njegovog govora se može zaključiti da dozvola za neki objekat postoji, ali nismo sigurni za koji i da li se radi o dozvoli za izgradnju nekog skladišnog prostora na toj katastarskoj praceli, za koju, prema njegovim rečima, postoje uslovi da se izda građevinska dozvola, pa da se počne sa izgradnjom. Ili se to odnosi na objeket za koji se radi Plan detaljne regulacije. Ono što je izazvalo nedoumice i što je dodatno zbunjujuća stvar biča je što je predsednica Skupštine zaključila raspravu i nije nam dala mogućnost da pitamo izvestioce”, kazao je Pavlović i nadovezao se:

“Postoji procena uticaja na životnu sredinu i studija procene uticaja na životnu sredinu. To su dva različita dokumenta, ako sam ja uspeo da razumem!? U materijalu koji smo dobili za sednicu postoji rešenju o nepristupanju izradi procene uticaja na životnu sredinu, ali to prema rečima g. Purića ne znači da se neće raditi studija procene. Tek dodatno nas je sve zbunio kad je rekao da se studija može raditi čak i u toku izvođenja projekta. To nije logično!”, ukazao je Pavlović, nazivajući celu pričom “misterijom umotanomu enigmu”.

Đorđe Pavlović je na kraju svog obraćanja istakao da je cilj da se sazna šta se zaista dešava, i da se alarmira zainteresovana javnost šta im se sprema u komšiluku. Pomenuo je da postoje i fotografije na kojima se vidi da se nešto gradi na toj parceli što, kako je rekao, izaziva sumnju i zabrinutost da je izgradnja tog postrojenja već započeta!

Odbornica “Pokreta sad” Snežana Mijatović govorila je čitanju pisma “tamo nekog građanina” pred sam početak sednice, čime su čime su, kako je istakla, prekršeni Poslovnik o radu, Statut grada i u potpunosti urušena institucija Skupštine grada Valjeva.

“Nije sramota biti neuk, tužno jeste, sramota nije. Sramota je neuk isticati kao vrlinu, što sekretar Skupštine grada uporno radi sve vreme. Nedopustiva je rakcija predsednice gradskog parlamenta Snežane Rakić da na početku sednice poturi sekretara Mladena Simovića da pročita pismo tamo nekog građanina koje je stiglo tog jutra pred sam početak sednice na Pisarnicu, što potvrđuje i prijemni štambilj na dopisu. A, sekretar umesto da prati rad Skupštine grada i upozorava na sprovođenje Statuta grada i Poslovnika o radu Skupštine, još sam sve prekrši i pročita pristigli dopis “tamo nekog građanina”. Ali, o stručnosti navedenih aktera čitanja pristiglog odgovora namenjenog medijima ne bi trebalo raspravljati. Ne treba puno detaljisati razumevanje ove poruke. U pitanju je znanje i neznanje, odgovornost i neodgovornost. On je ovim svojim istupanjem u potpunosti urušio instituciju Skupštine grada i ono što je očigledno pokazao da postoje diplome koje su garant znanja i postoje diplome koje koje su nečija karakterna osobina. A, sa druge strane pokazuje da je “sporna nagrada” dodeljena iz lične zahvalnosti i oduživanja. Zorica Jocić, Snežana Rakić Mladen Simović su zagrili više nego što mogu da progutaju i da posledice toga ne mogu izostati. To će im pokazati slobodomisleći građani i građanke Valjeva koji će svojim dostojanstvom braniti duh i dostojanstvo grada Valjeva na predstojećim izborima”,

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply