Izložba “Četiri sobe” Milana Hrnjazovića u Kući legata – Između idile i zebnje

Večeras u 19 časova, u Kući legata u Beogradu, biće svečano otvorena samistalna izložba “Četiri sobe” valjevskog akademskog slikara Milana Hrnjazovića.

Pozivnica_Milan Hrnjazović_Kuća legata

Naziv izložbe “Četiri sobe” upućuje na četiri zasebne, a međusobno povezane celine unutar izložbe: Posmatrač-filozof amater, Pogledaj me, Vatra i Melanholija u raju. One odgovaraju izdvojenim prostornim celinama unutar galerije.

Milan Hrnjazović, Novembarsko sunce, ulje na platnu 100x150cm, 2021.

Milan Hrnjazović, “Novembarsko sunce”, ulje na platnu 100 x 150 cm, 2021.

U beogradskoj Kući legata, umetnik mlađe genracije Milan Hrnjazović predstaviće se sa dvadsetak kompleksnih, višeslojnih slika (istovremeno klasičnih i relevantnih) velikih formata, iznenađujuće raznolikosti izraza i snažnih transformacija.

Milan Hrnjazović, Dosadno subotnje popodne, ulje na platnu 120x150cm, 2022.

Milan Hrnjazović, “Dosadno subotnje popodne”, ulje na platnu 120 x 150 cm, 2022.

Metafizički odrazi savremenog, kao i estetska traganja u plodnom opusu Milana Hrnjazovića – objedinjeni postavkom “Četiri sobe” – otkrivaju nam jedinstveni likovni jezik snažnih autobiografskih komponenti.

“Duboka potreba autora za integralnošću sredstava prenesena je u strpljivo i minuciozno izrađene ambivalentne kompozicije dominantnih ljudskih figura, uglavnom ženskih osoba, smeštenih u imaginarne eksterijere, ali i u varijetete rastapanja formi, prelaska iz jednog emotivnog stanja u drugo i preobražaja identiteta”, istakla je u likovnoj kritici Maja Živanović.

Milan Hrnjazović, Dim - počelo je jednom šalom, ulje na platnu, 140x110cm, 2023.

Milan Hrnjazović, “Dim – počelo je jednom šalom”, ulje na platnu, 140 x 110 cm, 2023.

Simboličko-metaforičke kompozicije paralelnih energija, linija, istančanih tonova, i impulsa površina u kojima su akcentovani pokret i fragmentarna telesnost – lajtmotivi su sobe “Posmatrač – filozof amater”. U sobi “Pogledaj me” susrećemo se sa zaustavljenim trenucima mitologije običnog života. Snaga buktinje, kao povod za istraživanje slikarske materije, prikazana je u sobi “Vatra”. Percepcija muškarca da se ne uklopi u trenutak, kao i bliskost i distanciranost između muške i ženske telesnosti u kompozicijama egzotičnih vrtova uživanja – okosnica je sobe “Melanholija u raju”.

Milan Hrnjazović, Melanholija u raju, ulje na platnu, 150x200cm, 2023.

Milan Hrnjazović, “Melanholija u raju”, ulje na platnu, 150 x 200 cm, 2023.

Prema rečima Maje Živanović, ikonografski gledano, nekoliko motiva u Milanovom stvaralaštvu je repetitivno i akcentovano. Naglašene, a povremeno i transformisane ruke, odraz su duše, simbol bliskosti i psihičkih stanja, a stopala našeg puta – odnosno kretanja i prisutnosti.
“Zastupljenost oblaka (nekad ružičastih, a katkad sivih i zastrašujućih) nije samo deo prirodnog, no i aspekt duboko intimnog, kao i metafora slobodnog, a predmet kao tajnu tumačimo kroz simboliku lule koja se često pojavljuje na slikama. U prožimanju, neprestanom usklađivanju, raščlanjavanju i sintezi, između idile i zebnje – heterotopije Milana Hrnjazovića prepune su simbolike i reminiscencija. Fikcija i metafora, kao i večna igra polova koje on doživljava kao intrigantno istraživanje sopstvenih granica, transponovane su u dela uznemirujućih psiholoških sadržaja, a slikarske i crtačke virtuoznosti”, zaključila je u likovnoj kritici Maja Živanović.
Milan Hrnjazović, Vulkan, ulje na platnu, 65x100cm, 2023.

Milan Hrnjazović, “Vulkan”, ulje na platnu, 65 x 100 cm, 2023.

Izložba “Četiri sobe” Milana Hrnjazovića u Kući legata u Beogradu trajaće do 28. februara 2024. godine.

Milan Hrnjazović, Leto, ulje na platnu 70x106cm, 2022.

Milan Hrnjazović, “Leto”, ulje na platnu 70x106cm, 2022.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.