Izložba i koncert Trija MiSS za jubilej

Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ u utorak, 19. septembra, u 19 časova obeležava jubilej 20 godina postojanja. Ova kulturno-umetnička institucija već dve decenije uspešno radi na spajajnju i prezentaciji različitih kultura širom zemaljske kugle posredstvom univerzalnog umetničkog jezika, razumljivog na celoj planeti. Centralni događaj obeleževanja ovog značajnog jubileja biće izložba iz velike, značajne i vredne umetničke kolekcije Studija i koncert Trija MiSS.

Valjevo. Valjevo vesti, vesti

Mara Daugaviete, Rusija – PRODAVCI, ulje na platnu, 163 x 183cm, 2000

Jubilarna postavka obuhvata selekciju 18 umetničkih dela umetnika koji su izlagali u galeriji Studija, od čega su 16 ulja i akrilici na platnu velikog i srednjeg formata, kao i dve skulpture u bronzi. Među izloženim delima simbolično će se naći i prva slika koju je Studio dobio za svoju poklon zbirku. Reč je o slici „Jahači“, američkog umetnika Stivena Kernera, koji je 19. septembra pre 20 godina bio prvi umetnik koji je izlagao u galeriji Studija i čijom izložbom je svečano otvoren Internacionalni umetnički studio. Takođe, publika će moći da vidi i delo meksičkog umetnika Herarada Vargasa Frijasa pod nazivom „Drvo žudnje“, kao jednu od poslednjih slika koja je tokom izlagačke sezone ove jubilarne godine pridružena bogatoj poklon kolekciji.

Valjevo. Valjevo vesti, vesti

Stiven Kerner, SAD – JAHAČI, ulje na platnu, 157 x 183cm, 1997

Do danas, u Internacionalnom umetničkom studiju izlagalo je preko 300 umetnika sa različitih krajeva sveta, koji su Galeriji ostavili na poklon 232 reprezentativ­na umetnička dela, koja danas čine jednu od najznačajnijih kolekcija internacionalne umetnosti s kraja 20. i početka 21. veka na Balkanu.

Valjevo. Valjevo vesti, vesti

Herardo Vargas Frias, Meksiko – DRVO ŽUDNJE, akrilik na platnu, 90 x 70cm, 2007

Postavku jubilarne izložbe čine još dela umetnika iz Rusije (Mara Daugaviete, Aleksandar Žernokljujev, Olga Matvjeva, Natalija Baženova), Kube (Armando Marinjo), Poljske (Malgoržata Černik, Stanislav Homičevski, Vijeslav Janaš), Nemačke (Nikolaus Hip), Belorusije (Viktorija Iljina, Viktor Šilko), Južnoafričke Republike (Endru Dandeni Nlangvini), Venecuele (Valter De Leon), Australije (Selina Numina) i Makedonije (Tome Serafimovski).

Valjevo. Valjevo vesti, vesti

Trio MiSS će povodom 20 godina postojanja Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“ u sklopu koncerta izvesti svoje viđenje večne veze muzike i slikarstva, emocije kao večite inspiracije umetnika, i dualnosti ljudske prirode – izvorišta snova, ambicija, strahova, razočaranja i ljubavi. Na programu će biti dela klasičara, romantičara i kompozitora dvadesetog, obučena u ruho dvadeset prvog veka.

Valjevo. Valjevo vesti, vesti

Izložba će biti otvorena do kraja septembra 2017. godine.

Valjevo. Valjevo vesti, vesti

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.