Izložba iranske akademske umetnice Parise Šad Gazvini u Galeriji “Trnavac”

U ponedeljak, 16. oktobra, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“, biće svečano otvorena izložba iranske akademske umetnice Parise Šad Gazvini (Parisa Shad Ghazvini) pod nazivom „Moja prelepa zemlja Iran”. Program počinje u 18 časova prezentacijom „Upoznajmo Iran“ koju će održati Aleksandar Dragović, ured¬nik iz¬da-va¬štva u Iran¬skom kul¬tur¬nom cen¬tru u Be¬o¬gra¬du, nakon čega u 19 sati počinje ceremonija otvaranja izložbe Parise Šad Gazvini.

Parisa

Profesionalna umetnička karijera Parise Šad Gazvini (1962) počela je nakon što je diplomirala na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti na Teheranskom univerzitetu. Potom je završila magistarske studije na Fakultetu umetnosti Univerziteta Modares u Teheranu. Doktorirala je na Univerzitetu Esener u Nemačkoj. Po sticanju doktorata, vratila se u otadžbinu gde radi kao profesor na Fakultetu umetnosti Univerziteta Alzahra u Teheranu.

Parisa (1)

„Umetnosti nema kraja. Umetnost je večna i nepresušna. Ona je poput okeana koji je sve dublji kako mu se primičemo. Uz umetnost, čovek može biti miran i spokojan u ovom svetu. Umetnost je jedna od najvrednijih stvari. Moramo je razumeti kako bismo živeli bolje i onako bezbedno kako smo živeli u prošlosti” – tako misli i o umetnosti govori iranska slikarka prof. Parisa Šad Gazvini, koja nam svoju prelepu zemlju Iran predstavlja pejzažima.

PARISA -2 (1)

Na Parisinim pejzažima dočarani su brojni predeli Persije – Kaspijsko more, slana pustinja Kavir, brana Manjil, Damaš, Masuleh, okrug Kuhin, provincije Zandžan i Lorestan, pokrajana Fars, istorijska domovina persijskog naroda itd.

PARISA -2

Stil i tematika Parisinih slika odražavaju njen um, misli i shvatanje sveta. Gradeći svoju umetničku karijeru, Parisa je u likovnom izražavanju koristila čitav niz različitih medija. Uživala je u eksperimentisanju sa različitim materijalima, što ju je sačuvalo od ograničenja koja mogu nametnuti određeni stilovi. Pored slikanja, bavi i se izučavanjem istorije umetnosti, umetničke kritike, filozofije umetnosti i estetike.

PARISA -1

Kroz umetničko sazrevanje posvetila se daljem i dubljem istraživanju omiljenih tema, te tako došla i do svog autentičnog stila – improvizacije. Njena ljubav prema improvizaciji ohrabrila ju je da nastavi sa brušenjem svog autentičnog stila. Kao što se sa njenih slika da videti, tom stilu Parisa je ostala verna do danas.

Parisa ima preko dvadeset godina slikarskog iskustva i profesorskog staža na dva polja – teoretskog i praktičnog slikarstva na univerzitetu. Za to vreme, pod njenim nadzorom, preko dvesta studenata steklo je diplome osnovnih i magistarskih studija i doktorata. Učestvovala na preko pedeset grupnih i samostalnih izložbi u Iranu i drugim zemljama.

Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića” zahvalnost za organizaciju izložbe „Moja prelepa zemlja Iran“ Parise Šad Gazvini duguje Kulturnom centru ambasade Irana u Beogradu i Univerzitetu Alzahra u Teheranu.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.