Izložba “Mića Popović i njegovi savremenici” u Galeriji “Trnavac”

U Internacionanom umetničkom studiju “Radovan Tranavac Mića” večeras u 18 časova, svečano će biti otvorena iložba slika “Mića Popović i njegovi savremenici”.

03_Mica_Popovic_2021-12

Miodrag Mića Popović, “Gvozden istresa nos na peronu želežničke stanice”, 1970, ulje na platnu sa aplikacijama, 175×150 cm

Izložbu čine dela koja su izbor iz kolekcije Galerije savremene likovne umetnosti iz Niša, a pored Miće Popovića, u postavku su uključeni radovi još dvadesetjednog autora priličnog generacijskog raspona. Svako delo ponaosob selektovano za ovu izložbu reprezent je određene faze razvoja u individualnim opusima svakog autora izlagača.

Reč je o umetnicima, kao što su Peđa Milosavljević, Ivan Tabaković, Mihailo Petrov, Pavle Vasić, Milenko Šerban, Cuca Sokić, koji su u periodu između dva svetska rata počeli svoje profesionalne karijere i imali već etablirani status u vreme kada je Popović počinjao. Zatim, tu su Mićini prijatelji i kolege sa studija, odnosno neki od članova Zadarske grupe, među kojima su Bata Mihajlović, Petar Omčikus i Kosa Bokšan. Potom, njegove generacijski bliske kolege Stojan Ćelić, Mladen Srbinović, Božidar Prodanović, Zoran Pavlović, Gabor Silađi, kao i  umetnici sledeće generacije – Olja Ivanjicki, Radomir Reljić, Bojan Bem, Miodrag Rogić, Moma Antonović, Siniša Vuković.

Mladen-Srbinovic

Mladen Srbinović,

Postavku čine umetnička dela nastala u periodu od 1932. godine (Pavle Vasić, “Portret Zage”) pa do 2000. godine (Petar Omčikus, “Sardele”), rađena tehnikama ulje na platnu ili kartonu, akrilik na platnu, pastel ili kombinovanom tehnikom.

01_Pavle_Vasic_2021-12

Pavle Vasić, “Portret Zage”, 1932, ulje na platnu, 58×48 cm

“Iako je izložba nevelikog obima, uverava nas u višeslojna kretanja u našem slikarstvu od vremena stišavanja enformela, potvrđujući  paralelno egzistirajuće pravce i umetničke izraze koji se temelje na geometrijskim tendencijama, apstrakciji, nadrealnim i imaginarnim figurativnim sklopovima, novoj predmetnosti ili novom ekspresionizmu. Izložba, s druge strane, takođe nedvosmislemo potvrđuje samog Miću Popovića kao potpuno samosvojnog autora osobenog misaono – emotivnog koda i etičkog kodeksa, budne kritičke svesti i jasnih percepcija prilika vlastitog vremena”, napisala je Milica Todorović, muzejski savetnik u tekstu štampanom u katalogu koji prati ovu izložbu.

Petar-Omcikus

Petar Omčikus, “Sardele”, 2000, ulje na platnu, 150×92 cm

Sva dela ove postavke deo su bogatog fundusa Galerije savremene likovne umetnosti Niš. Radovi su dobijeni kao poklon umetnika, ili su otkupljeni na samostalnim izložbama autora, ili su u kolekciju niške Galerije dospeli zahvaljujući Likovnoj koloniji Sićevo.

Peda-Milosavljevic

Peđa Milosavljević, “Okamenjeni Zevs”, 1972, ulje na platnu, 130×195 cm

Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića” posebno se zahvaljuje vodećim ljudima Galerije savremene likovne umetnosti Niš što su nam ustupili privremeno dela iz svoje bogate kolekcije i na svesrdnoj pomoći da otvorimo ovu izložbu u našem izložbenom prostoru u Valjevu.

MICA-POPOVIC-I-NJEGOVI-SAVREMENICI-PLAKAT

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.