Izložba o arheološkim nalazištima i konzervatorskim radovima na teritoriji Valjeva

Izložba o arheološkim nalazištima i konzervatorskim radovima na teritoriji Valjeva otvorena je sinoć u Narodnom muzeju u Valjevu, u sklopu obeležavanja Dana grada Valjeva.

Izložbu su pripremili arheolozi i stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, a sastoji se od 16 panoa sa fotografijama i informacijama o najznačajnijim lokalitetima, poput Brankovine, Brangovića, Bebića Luke i radovima na konzervaciji objekata od istorijskog i kulturnog značaja za Valjevo, kao što su manastir Pustinja, crkva Svetog Mihaila u Gračanici, arheološko nalazište Savinac u Brezovicama, Jerinin grad u selu Brangoviću, Kula Nenadovića i Dom vojske u Valjevu.

Prisutne goste su na otvaranju izložbe pozdravile direktorke Narodnog muzeja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Jelena Nikolić Lekić i Ksenija Stevanović, kao i član Gradskog veća zadužen za kulturu Dejan Bogojević. „Čast mi je i zadovoljstvo da ispred grada Valjeva, gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića, Gradskog veća i u svoje lično ime, pozdravim autore i prisutne. Čestitam autorima izložbe iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i zahvaljujući njima, pred nama je ova značajna izložba, koja je odlično prilagođena proslavi Dana grada“, rekao je Dejan Bogojević.

Arheolog Radivoje Arsić, uz Milana Arsenića, jedan od autora izložbe je istakao da je ova izložba samo deo obimnih istraživanja u proteklih 20 godina, tokom kojih je obrađeno više od 30 lokaliteta u Kolubarskom okrugu.

„Pošto je ova izložba u sklopu obeležavanja Dana grada, izdvojio bih Jerinin grad,  jer je usko povezan sa urbanom istorijom Valjeva. Urbano naselje iz period 5. i 6. veka, gde je živelo više hiljada ljudi, nalazi se tamo. Ovaj lokalitet je povezan sa istorijom Valjeva i predstavlja neku vrstu kontinuiteta. Grad je sklonjen od opasnosti, pre svega od Avara, a na padinama se razvilo urbano naselje, koje je po broju stanvnika bilo veće od recimo Valjeva iz prvog srpskog ustanka ili od početka savremene srpske države. Taj grad je nestao u sukobima Vizantije i Avara, kasnije je u nekom manjem obimu obnovljen u 10. veku. Sa srpskom srednjovekovnom državom Nemanjića, urbano naselje je verovatno opet bilo vraćeno na ušće reke Gradac u Kolubaru. Otkrili smo nekoliko blokova kuća, koji potvrđuju ovo što govorim, da se radi o urbanom naselju, kao što su danas primorski gradovi. Imate kuće na malom razmaku od metar, dva, administrativno sedište, crkvu, objekte za preradu ruda, poljoprivredu“, pojasnio je jedan od značajnijih lokaliteta arheolog Radivoje Arsić.

Ova zanimljiva izložba će u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu biti otvorena do 25. marta.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.