Izložba povodom 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa u Valjevskoj gimnaziji

Završna svečanost obeležavanja 150 godina od rođenja najpoznatijeg srpskog matematičara, akademika Srpske kraljevske akademije Mihaila Petrovića Alasa u valjevskom kraju, biće realizovana večeras, u 19 časova, u Svečanoj sali Valjevske gimnazije.

U okviru svečanosti biće priređena izložba pod nazivom “Mihailo Petrović Alas – rodonačelnik srpske matematičke škole”. Reč je o izložbi koja sadrži 30 izložbenih panoa, originalne predmete, knjige, časopise i separate Mihaila Petrovića – Mike Alasa, koji ne samo da je bio uticajan matematičar, pronalazač i uvaženi profesor Beogradskog univerziteta, već i muzičar, novinar, trgovac, pisac i ribolovac.

O Mihailu Petroviću Alasu kao književniku i stručnjaku za ribolov govoriće prof. dr Mihailo Pantić, a o Alasovom nastavnom i naučnom radu govoriće dr Vojislav Andrić.

 

Izložba povodom 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa deo je programa obeležavanja 148. godišnjice Valjevske gimnnazije, koji se završava u četvrtak, 29. novembra, u 18.30 časova, kada je zakazano Poetsko veče Matije Bećkovića.

Organizatori svečanosti obeležavanja 150 godina od rođenja ovog srpskog velikana su Društvo matematičara Srbije, Podružnica matematičara Valjevo i Valjevska gimnazija.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.