Izložba sedmog saziva Likovne kolonije “Eho, rubovi”

U Galeriji Centra za kulturu, prošle sedmice otvorena je izložba radova sa Likovne kolonije “Eho, rubovi”, koja je od 21. do 23. avgusta u našem gradu okupila 15 umetnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Organizator ove međunarodne likovne kolonije, koja se održava sedmu godinu za redom, je Časopis za književnost, umetnost i kulturu “Akt”, uz podršku Centra za kulturu i Grada Valjeva.

Na izložbi su predstavljeni radovi Ane Živković, Vladimira Crnomarkovića, Danijele Bogojević, Dragane Grujičić, Zorana Todorovića Todora, Jasmine Mime Vasiljević, Dejana Bogojevića, Jelene Lazarević, Marije Vukosavljević, Milana Hrnjazovića, Milice Alimpić Ilić, Miroslava Munižabe, Sare Živković, Danijele Padejski i Semira Avdića (Sarajevo, BiH).

Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti Ana Novaković, a svečano otvaranje je upotpunila poezija Snežane Jakovljević Čkojić.

“Ova izložba je stvarni pokazatelj da je ovo doba korone, iako je opako po svemu, uspelo da umetničko biće svakog od slikara izdigne na poseban pijedastal. U toj borbi, a ovo ćemo sa pravom nazvati borbom, umetnici su svojim izražajnim sredstvima poput boje, svetlosti, oblika, teme uspeli da se otrgnun iz njenih kandži… Slikarski rukopisi koje je autor Bogojević stavio pred nas su jedinstveni, drugačiji, a da se zapravo pitaju u jednom svevidećem okeanu zvanom Eho, i kroz njihove rubove dozivaju nas da se trgnemo i da se u kreativnom smislu pokrenemo”, rekla je istoričarka umetnosti Ana Novaković na otvaranju izložbe.

 

“Meni je izuzetno drago da smo u vremenu nevremena uspeli da realizujemo sedmu likovnu koloniju, a potom da realizujemo i likovnu izložbu. Mislim da je to izuzetan poduhvat svih nas. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim umetnicima i da nam poželim sreću u susretanju iduće godine i u radosti stvaranja umetničkih dela”, kazao je idejni tvorac likovne kolonije Dejan Bogojević.

Grad Valjevo sufinansirao je ovu Likovnu koloniju u okviru projekta “Časopis za književnost, umetnost i kulturu AKT” koji je i organizator pomenute likovne kolonije.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.