Izložba “Tamo daleko: 1914-1918” u Banskom dvoru u Banja Luci

U Banskom dvoru u Banja Luci, u sredu, 11. novembra, u organizaciji valjevskog Kluba Ars Nova i gradova Banja Luke i Valjeva, biće otvorena vizuelno-literarna izložba “Tamo daleko: 1914-1918”. Izloža se priređuje u susret proslavi pobede Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, oslobođenju Banja Luke i ujedinjenja u zajedničku državu.

Čuvajući sećanje na sudbinu i žrtvu naših slavnih predaka, izložbu su uz blagoslove Episkopa Srpske pravoslavne crkve pripremili naš Valjevac Marinko Lugonja, Marko Kentera iz Budve i Gojko Raičević iz Crmnice. Autori poručuju da te ratne godine ponosa i slave od 1912. do ujedinjenja 1918. godine, Krajišnici, Kolubarci, Crnogorci i Bokelji zajednički proslavljaju i time potvrđuju svoje kulturološko, istorijsko i duhovo jedinstvo, i slave najbolje među nama.

Izložbena postavka “Tamo daleko: 1914-1918” svečano će biti otvorena u prisustvu visokih zvanica, a u sklopu obeležavanja godišnjice pobede Srpske vojske u Velikom ratu i u susret godišnjici oslobođenja Banja Luke, 21. novembra 1918. godine. Nekoliko dana posle oslobođenja, 27. novembra Banjalučka regija proglašava direktno ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom i biva njen integralni deo sve do proglašenja Kraljevine SHS i nestanka Kraljevine Srbije sa političke mape sveta, 1. decembra 1918. godine.

“Za razliku od naših predaka okupljenih u silovitom jurišu oko svog kralja Petra, proslavljenih vojskovođa i rasplamsale želje da se vrate u Otadžbinu svojim ognjištima i porodicama, nama je ostala neuporedivo lakša obaveza koja je, istina, za mnoge težak posao, a to je da (p)ostanemo ono što su oni bili i da sa ponosom kažemo: “To su naši preci!”– ističe Marinko Lugonja, jedan od autora izložbe.

Ista izložba je 2018. godine bila postavljena i u Vašingtonu u sklopu svečanog obeležavanja 100 godina od podizanja zastave kraljevine Srbije na Beloj kući, a njeno dalje predstavljanje nastaviće se u narednom periodu širom regiona i sveta – gde god živi naš narod. Postavljena je svečano 15. septembra 2018. godine, na dan početka proboja Solunskog fronta, istovremeno u Herceg Novom, u Valjevu, na Floridi i u Ohaju. Tako je otpočela obilazak svih srpskih i svetskih gradove u kome žive potomci naših slavnih ratnika i naših saveznika. Do sada je imala preko 60 postavki u sprkim konzulatima, pravoslavnim hramovima, vojnim i društvenim ustanovama širom sveta.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.