Izložba “Tamo daleko: 1914-1918” u Banskom dvoru u Banja Luci

U Banskom dvoru u Banja Luci, u sredu, 11. novembra, u organizaciji valjevskog Kluba Ars Nova i gradova Banja Luke i Valjeva, biće otvorena vizuelno-literarna izložba “Tamo daleko: 1914-1918”. Izloža se priređuje u susret proslavi pobede Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, oslobođenju Banja Luke i ujedinjenja u zajedničku državu.

Čuvajući sećanje na sudbinu i žrtvu naših slavnih predaka, izložbu su uz blagoslove Episkopa Srpske pravoslavne crkve pripremili naš Valjevac Marinko Lugonja, Marko Kentera iz Budve i Gojko Raičević iz Crmnice. Autori poručuju da te ratne godine ponosa i slave od 1912. do ujedinjenja 1918. godine, Krajišnici, Kolubarci, Crnogorci i Bokelji zajednički proslavljaju i time potvrđuju svoje kulturološko, istorijsko i duhovo jedinstvo, i slave najbolje među nama.

Izložbena postavka “Tamo daleko: 1914-1918” svečano će biti otvorena u prisustvu visokih zvanica, a u sklopu obeležavanja godišnjice pobede Srpske vojske u Velikom ratu i u susret godišnjici oslobođenja Banja Luke, 21. novembra 1918. godine. Nekoliko dana posle oslobođenja, 27. novembra Banjalučka regija proglašava direktno ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom i biva njen integralni deo sve do proglašenja Kraljevine SHS i nestanka Kraljevine Srbije sa političke mape sveta, 1. decembra 1918. godine.

“Za razliku od naših predaka okupljenih u silovitom jurišu oko svog kralja Petra, proslavljenih vojskovođa i rasplamsale želje da se vrate u Otadžbinu svojim ognjištima i porodicama, nama je ostala neuporedivo lakša obaveza koja je, istina, za mnoge težak posao, a to je da (p)ostanemo ono što su oni bili i da sa ponosom kažemo: “To su naši preci!”– ističe Marinko Lugonja, jedan od autora izložbe.

Ista izložba je 2018. godine bila postavljena i u Vašingtonu u sklopu svečanog obeležavanja 100 godina od podizanja zastave kraljevine Srbije na Beloj kući, a njeno dalje predstavljanje nastaviće se u narednom periodu širom regiona i sveta – gde god živi naš narod. Postavljena je svečano 15. septembra 2018. godine, na dan početka proboja Solunskog fronta, istovremeno u Herceg Novom, u Valjevu, na Floridi i u Ohaju. Tako je otpočela obilazak svih srpskih i svetskih gradove u kome žive potomci naših slavnih ratnika i naših saveznika. Do sada je imala preko 60 postavki u sprkim konzulatima, pravoslavnim hramovima, vojnim i društvenim ustanovama širom sveta.

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.