Izložba “Tanka linija – između leka i otrova”

U sredu, 15. novembra 2023. godine, u 18 časova, u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu biće otvorena Izložba „Tanka linija – između leka i otrova“. Izložba je ralizovana u saradnji Muzeja nauke i tehnike i Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Autori izložbe su Ivan Stanić – viši kustos Muzeja nauke i tehnike, Jelena Manojlović – kustos Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i Svetlana Mitrović – kustosa Etnografskog muzeja u Beogradu.

pozivnica

Ideja autora izložbe bila je da izložbom kontekstualizuju deo dinamične granice između leka i otrova, kao i da ukažu na značaj saznanja, prenošenja iskustava i savremenih naučnih dostignuća. Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.

Na izložbi su prikazani istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja lјudske civilizacije. Zastupljeni su eksponati iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, Muzeja za istoriju farmacije, Narodnog muzeja Požarevac, Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Hemijskog fakuleta Univerziteta u Beogradu, Gradskog muzeja u Vršcu i privatnih zbirki. Rad na izložbi zahtevao je saradnju sa stručnjacima iz različitih oblasti nauke i kulture.

Mnoge tanke linije danas su utvrđene zahvalјujući saznanju kroz praksu, ali prvenstveno zahvaljujući razvoju nauke. Autori ovom izložbom žele da podstaknu na razmišlјanje o fenomenu tanke linije između leka i otrova koja je često skliska, nekada nevidlјiva, ali je kroz istoriju bila vrlo dinamična. Priča o odnosu čoveka prema leku i otrovu i njihovoj upotrebi jeste priča o ljudskoj civilizaciji, o našem odnosu prema prirodi i nauci i o međusobnoj komunikaciji – uzbudlјiva, kontroverzna i još uvek sa neizvesnim krajem.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.