Javni poziv za učešće u građanskom Savetu za čist vazduh Valjeva

Valjevska udruženja građana “iRevolucija”, “Lokalni odgovor” i “Odbor za ljudska prava Valjevo”, uputili su javni poziv za učešće u radu građanskog Saveta za čist vazduh u Valjevu. Ovaj Savet treba da ohrabri sve Valjevce da učestvuju u lokalnoj javnoj politici koja se tiče zaštite vazduha i da ponudi mogućnost da i građani pored donosioca odluka na participativan i demokratski način javno izražavaju svoje interese. Osnivanje Saveta predviđeno je projektom “Zelena komuna 22, participativno rešenje aerozagađenja u Valjevu”, koji je deo trogodišenjeg programa “Zeleni inkubator”, a koji sprovodi Beogradska otvorena škola u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima za zaštitu životne sredine, uz podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.

Zelena-komuna
Prema rečima Vladimira Radosavljevića iz “iRevolucije”, javni poziv za učešće u građanskom Savetu za čist vazduh usmeren je prema svim našim sugrađanima koji žele da se uključe u borbu protiv aerozagađenja, jer je cilj projekta da građani participiraju u celom tom procesu, kao i da se napravi spona između njih i donosioca odluka. Radosavljević ističe da ovaj poziv stvara priliku za sve zainteresovane sugrađane da se na transparentan način uključe u kreiranje lokalne politike koja se tiče kvaliteta vazduha i reševanje dugogodišnjeg problema aerozagađenja koji zdravstveno sve više ugrožava Valjevce.
“Građanski savet za čist vazduh, kao savetodavno telo usmereno je na zagovaranje i insistiranje na učešću javnosti u odlučivanju, kao i na istinsku participaciju građana u procesu donošenja odluka, rame uz rame sa lokalnim funkcionerima. Savet će činiti osobe od autoriteta u zajednici, ljudi od ugleda i integriteta, osobe kompetente u svom polju profesionalnog i društvenog delovanja. Plan je da Savet “nadživi” projekat, da članovi Saveta nastave saradnju i komunikaciju i nakon okončanja akcije u januaru 2022. godine, nastavljajući borbu za čistiji vazduh i građansku participaciju”, ističe Radosavljević.
Vladimir-Radosavljevic-iRevolucija

Vladimir Radosavljević /iRevolucija/

Radosavljević ukazuje da pomaci u smanjenju zagađenosti vazduha nisu zabeleženi uprkos činjenici da je lokalna vlast još 2016. godine usvojila Plan kvaliteta vazduha koji ističe ove 2021. godine, kao i da ovdašnja javnost nema pouzdanu informaciju o realizaciji tog planskog dokumenta, niti je osigurana mogućnost da građani učestvuju u formulisanju, ili vrednovanju učinka ove javne politike.

“Oformljenjem ovog građanskog Saveta za čist vazduh, građani Valjeva će prvi put imati priliku da utiču na lokalnu vlast u procesu izrade novog Plana kvaliteta vazduha za period 2021-2026 godina. Delovanje Saveta biće potpuno javno sa ciljem da njegovi članovi, bilo da je reč o onima koji će doći iz redova donosioca odluka, ili onima koji dolaze iz civilnog sektora, zajednički u istom Savetu doprinesu rešavanju problema aerozagađenja”, naglašava Radosavljević.

Radosavljević još podseća da naš grad zbog zagađenosti vazduha spada u aglomeraciju najlošijeg kvaliteta vazduha, 3. kategorije, zbog prekomernog prisustva suspendovanih PM10 čestica. Svetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za zaštitu životne sredine zbog toga, kako ističe, procenjuju da između 220 i 500 osoba godišnje prerano izgubi život usled uticaja zagađenog ambijentalnog vazduha na zdravlje.

iRevolucija

Zainteresovani za članstvo u građanski Savetu za čist vazduh Valjeva mogu se prijaviti popunjavanjem prijavnog obrasca u elektronskom obliku najkasnije do ponedeljka 29. septembra 2021. godine u 21 časova.

Pitanja u vezi postupka kandidovanja za članstvo u Savetu možete postavljati putem elektronske pošte [email protected] ili na telefon 064/176-04-56.

Projekat “Zelena komuna 22, participativno rešenje aerozagađenja u Valjevu”, u okviru kojeg će biti oformljen Građanski savet za čist vazduh, započet je u junu ove godine i trajaće do kraja januara naredne godine.

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.