Javni poziv za učešće u građanskom Savetu za čist vazduh Valjeva

Valjevska udruženja građana “iRevolucija”, “Lokalni odgovor” i “Odbor za ljudska prava Valjevo”, uputili su javni poziv za učešće u radu građanskog Saveta za čist vazduh u Valjevu. Ovaj Savet treba da ohrabri sve Valjevce da učestvuju u lokalnoj javnoj politici koja se tiče zaštite vazduha i da ponudi mogućnost da i građani pored donosioca odluka na participativan i demokratski način javno izražavaju svoje interese. Osnivanje Saveta predviđeno je projektom “Zelena komuna 22, participativno rešenje aerozagađenja u Valjevu”, koji je deo trogodišenjeg programa “Zeleni inkubator”, a koji sprovodi Beogradska otvorena škola u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima za zaštitu životne sredine, uz podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.

Zelena-komuna
Prema rečima Vladimira Radosavljevića iz “iRevolucije”, javni poziv za učešće u građanskom Savetu za čist vazduh usmeren je prema svim našim sugrađanima koji žele da se uključe u borbu protiv aerozagađenja, jer je cilj projekta da građani participiraju u celom tom procesu, kao i da se napravi spona između njih i donosioca odluka. Radosavljević ističe da ovaj poziv stvara priliku za sve zainteresovane sugrađane da se na transparentan način uključe u kreiranje lokalne politike koja se tiče kvaliteta vazduha i reševanje dugogodišnjeg problema aerozagađenja koji zdravstveno sve više ugrožava Valjevce.
“Građanski savet za čist vazduh, kao savetodavno telo usmereno je na zagovaranje i insistiranje na učešću javnosti u odlučivanju, kao i na istinsku participaciju građana u procesu donošenja odluka, rame uz rame sa lokalnim funkcionerima. Savet će činiti osobe od autoriteta u zajednici, ljudi od ugleda i integriteta, osobe kompetente u svom polju profesionalnog i društvenog delovanja. Plan je da Savet “nadživi” projekat, da članovi Saveta nastave saradnju i komunikaciju i nakon okončanja akcije u januaru 2022. godine, nastavljajući borbu za čistiji vazduh i građansku participaciju”, ističe Radosavljević.
Vladimir-Radosavljevic-iRevolucija

Vladimir Radosavljević /iRevolucija/

Radosavljević ukazuje da pomaci u smanjenju zagađenosti vazduha nisu zabeleženi uprkos činjenici da je lokalna vlast još 2016. godine usvojila Plan kvaliteta vazduha koji ističe ove 2021. godine, kao i da ovdašnja javnost nema pouzdanu informaciju o realizaciji tog planskog dokumenta, niti je osigurana mogućnost da građani učestvuju u formulisanju, ili vrednovanju učinka ove javne politike.

“Oformljenjem ovog građanskog Saveta za čist vazduh, građani Valjeva će prvi put imati priliku da utiču na lokalnu vlast u procesu izrade novog Plana kvaliteta vazduha za period 2021-2026 godina. Delovanje Saveta biće potpuno javno sa ciljem da njegovi članovi, bilo da je reč o onima koji će doći iz redova donosioca odluka, ili onima koji dolaze iz civilnog sektora, zajednički u istom Savetu doprinesu rešavanju problema aerozagađenja”, naglašava Radosavljević.

Radosavljević još podseća da naš grad zbog zagađenosti vazduha spada u aglomeraciju najlošijeg kvaliteta vazduha, 3. kategorije, zbog prekomernog prisustva suspendovanih PM10 čestica. Svetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za zaštitu životne sredine zbog toga, kako ističe, procenjuju da između 220 i 500 osoba godišnje prerano izgubi život usled uticaja zagađenog ambijentalnog vazduha na zdravlje.

iRevolucija

Zainteresovani za članstvo u građanski Savetu za čist vazduh Valjeva mogu se prijaviti popunjavanjem prijavnog obrasca u elektronskom obliku najkasnije do ponedeljka 29. septembra 2021. godine u 21 časova.

Pitanja u vezi postupka kandidovanja za članstvo u Savetu možete postavljati putem elektronske pošte [email protected] ili na telefon 064/176-04-56.

Projekat “Zelena komuna 22, participativno rešenje aerozagađenja u Valjevu”, u okviru kojeg će biti oformljen Građanski savet za čist vazduh, započet je u junu ove godine i trajaće do kraja januara naredne godine.đ

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply