“JKP “Vidrak” primer nesposobnosti gradske vlasti”

Odbornički dvojac kolacije SPS-JS Đore Pavlović – Dragan Popović na konferenciji za medije bavio se pitanjem higijene grada, ocenjujući da je stanje katastrofalno, za šta su glavni krivci rukovodstvo JKP “Vidrak”, odnosno direktorka Ksenija Badem, ali i Miloš Milutinović, koji je kao pomoćnik gradonačelnika zadužen za koordinaciju rada svih javnih komunlanih preduzeća u gradu.

Dragan Popović i Đorđe Pavlović na konferenciji za medije odborničke grupe SPS-JS / Foto: Slobodan Ćirić

Prema rečima Dragana Popovića – Popa, zamenika šefa odborničke grupe SPS-JS u lokalnom parlamentu, naš grad ne liči ni na šta, na svakom koraku imamo smeće i prljavštinu, ulice su prljave, javne površine nepokošene, grad nam smrdi i zapušten je. To je, kako je istakao, slika i prilika ko vodi grad i koliko mu je stalo do njega, taman toliko da se čoveku ne mili da izađe na ulicu.

“Zvao me skoro jedan čovek iz jednog naselja i kaže da će njihovu decu tamo izujedati zmije, jer je travuljina do pojasa i niko je ne kosi. Ostao sam bez teksta. Saznao sam da ništa bolja situacija nije ni uostalim naseljima. O čemu se gospodo iz “Vidraka” ovde radi? Jeste li zato preuzeli da rukovodite “Vidrakom”? Da biste ugrožavali zdravlje, bezbednost i žiovot naše dece? E, pa neće moći tako”, kazao je u svom obraćanju novinarima Popović, zahtevajući hitnu odgovornost direktorke JKP “Vidrak” Ksenije Badem i pomoćnik gradonačelnika Miloša Milutinovića, koji je odgovoran za rad javnih preduzeća u gradu.

“Bitno je da je sebi podigla sebi platu sa 100.000 na 120.000 dinara, kako se po Gradskoj upravi priča. Još je slušam kada kaže na Skupštini grada da je pobedila uranilovku tako što ona ima veću platu od gradonačelnika, dok joj 2/3 zaposlenih radi skoro na minimalcu. A, građane ko šiša, neka crknu u smeću, prljavštini i travuljini. Sramota”, dodao je Popović.

Šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović je istakao da je stanje u JKP “Vidrak” zabrinjavajuće, jer se sa efektom rada ovog preduzeća građani upoznaju čim izađu na ulicu. Pavlović je ocenio da je higijena i održavanja čistoće u gradu na jako lošem nivou i dodao da je  preduzeće “Vidrak” poslednjih godinu dana postalo primer nesposobnosti ove vlasti.

“To je posebno zabrinjavajuće ako imamo u vidu da je “Vidrak” desetak godina unazad, pogotovo u vreme dok su predstavnici SPS-JS rukovodili tim preduzećem, važio za jedno od uspešnijih gradskih preduzeea sa disciplinovanom radnom snagom, dobro organizovanim sistemom rada, sa urednim odnošenjem smeća, pranjem ulica, održavanjem grada. Građani su jako visoko ocenjivali “Vidrak” u odnosu na druga javna peduzeća. Zbog toga i naša velika zarinutost, jer kako vreme odmiče, slaba funkcionalnost tog preduzeća ozbiljno ugrožava bezbednost i zdravlje građana”, rekao je Pavlović.

Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS / Foto: Slobodan Ćirić

Pavlović je istakao da su analizirajući finansijske izveštaje i programe poslovanja JKP “Vidrak”, kao i kroz razgovore sa zaposlenima u “Vidraku” ustanovili da je rukovodstvo i loše upravljanje preduzećem dovelo do očajnog stanja sa održavanjem čistoće grada. On je izneo podatak da je direktorka “Vidraka” Ksenija Badem, odmah po dolasku na rukovodeće mesto, tražila mobilni telefon od 1.000 evra, sa specijalnim brojem telefona koji sadrži cifre 007, što je takođe skupa usluga, kao i da je sebi podigla platu sa 100.000 na 120.000 dinara. Iz tig primera se, prema rečima Pavlovića, vidi njena briga za svoju ličnu komociju, a ne za posao koji će se raditi.

“Ne treba direktori nama da rade besplatno i nije u tome poenta, ali ako kažu da se hvali da je prekunula uranilovku, a izgleda da se uranilovka prekida tako što se sebi poveća plata i dođe se direktno do toga da je to suprotno politici grada, jer je gradonačelnik neposredno sebi smanjio platu. Tako imamo jednu perverznu i neobičnu situaciju da gradonačelnik jednog grada ima manju platu od direktora jednog javnog preduzeća, koja opet govori o ne brizi za posao nego se privatne stvari rešavaju”, kazao je Pavlović.

On je takođe izneo informaciju da je rasadnik cveća koji je “Vidrak” imao i godinama koristio sada van funkcije i da više ne radi, te da “Vidrak” sad kupuje cveće preko javne nabavke, od nekih dobavljača iz Kragujevca. Uz podsećanje da je Zakonom o radu propisana pauza od 30 minuta, Pavlović je predočio da zaposleni u “Vidraku” moraju da uzimaju izlaznice, “kao da se radi o namenskoj industriji”. Iz razgovora sa zaposlenima u “Vidraku”, prema njegovim rečima, saznalo se i da zabrana pušenja u preduzeću važi za sve osim za direktorku i njene najbliže saradnike, koji puše u zatvorenim prostorijama, što je direktno kršenje Zakona o zabrani pušenja. 

“Umesto da se bave održavanjem grada, odnošenjem smeća, čišćenjem i pranjem ulica, organizovanjem posla, pomaganjem zaposlenima, jačenjem tehničko-tehnoloških i ljudskih kapaciteta, direktorka “Vidraka” i njeno rukovodstvo bave se svojim pauzama, izlaznica, pauzama za pušenje cigareta, mobilnim telefonima. To je izgleda tamo najveći problem, a ne higijena u gradu, koja je zaista toliko očajna da polako postajemo predmet podsmeha i gostiju dolaze u naš grad i naših surađana. Nama jedino očigledno preostaje da se građani samoorganizuju i počnu da rade poslove za koje inače “Vidraku” plaćaju”, naglasio je Đorđe Pavlović.

Na kraju konferencije za medije odbronici Đorđe Pavlović i Dragan Popović su gradske čelnike zamolili da isprave grešku na zvaničnom sajtu grada Valjeva, gde u obaveštenju o javnoj nabavci piše da se nabavlja “kompromitovani” prirodni gas, kako nam se ponuđači ne bi smejali.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.