Još ambicioznije u narednoj godini

Direktor JKP “Vodovod Valjevo” Đorđe Milanović ocenjuje da je ambiciozan plan za 2017. godinu skoro stopostotno ispunjen i najavljuje da preduzeće kojim rukovodi još ambicioznije ulazi u narednu godinu. U odlazećoj godini odrađeno je i više od onoga što je planirano, urađeno je 12 kilometara mreže, stepen naplate je poboljšan i iznosi 110% i “Vodovod” će godinu završiti sa oko 410 miliona dinara realizovanih prihoda.

“Jedan od ciljeva nam je da naredne godine uradimo 20 kilometara mreže. Iz donacije SETEC-a započeli smo ovih dana rekonstrukcije crpnih stanica Janko Janković i Bair, međutim mi ćemo finansirati rekonstrukciju crpne stanice Radino Brdo, kako bismo tokom sledeće godine stvorili uslove za širenje vodovodne mreže, da bismo obuhvatili magistralini putni pravac i sva naselja do samog Dračića”, precizira Đorđe Milanović i napominje da meštani tog sela, koje se nalazi na samo tri i po kilomtra od centra grada, imaju problema sa vodosnabdevanjem.

Đorđe Milanović, direktor JKP “Vodovod Valjevo”

U 2017. godini “Vododvod” je finasiran iz budžeta sa 22 miliona, dok opredeljena sredstva u 2018. godini iz gradske kase iznose 93 miliona i 800 hiljada dinara. Milanović ističe da će ovo javno preduzeće dati sve od sebe da realizuje sve što je isplanirano, kao  projekte koji su dogovoreni sa Gradom.

“Kada je u pitanju projekat izgradnje vodovoda za Brankovinu, mi smo uradili taj projektni zadatak, prosledili ga u Gradsku upravu, međutim zbog svih dešavanja koja su kasnije usledila u samoj Gradskoj upravi, tender ni ove godine za projektnu dokumentaciju nije raspisan, ali planirana su sredstva za drugu fazu realizaciju tog projekta. To je potisni cevovod od Ulice Braće Veličković do Kličevca i to će u ovoj godini biti realizovano. To je praktično druga faza, imamo spremnu projektnu dokumentaciju, za koju imamo i građevinsku dozvolu”, rekao je prvi čovek valjevskog Vodovoda.

On je najavio pilot projekat u saradnji sa Mariborskim vodovodom, kojim bi se jedno valjevsko naselje “pokrilo” sa vodomerima sa daljinskim očitavanjem. Poučeni iskustvom Mariborskog vodovoda, uvođenjem vodomera sa daljinskim očitavanjem trebalo bi, prema rečima Milanovića, da se gubici u mreži, koji se procenjuju na oko 60%, smanje za 5%.

“Više faktora utiče na gubitke u mreži, pre svega vodovodna mreža koja je stara između 40 i 60 godina, divlji prikljuci, netačno očitavanje vodomera. Gubici u mreži su se do sada praktično mehanički računali. Pre nekoliko godina Vodovod je započeo uvođenje SKADA sistema, međutim nabavljena je oprema koja nije ugrađivana. Ispostavilo se, kada sam pozvao ljude iz preduzeća koje je trebalo da isporuči tu opremu, da Vodovod Valjevo nije stvorio uslove da se oprema ugradi. Mi smo krenuli sa tim, ugradili smo merače protoka i s obzirom na to da su oni ugrađeni pre mesec dana, ova godina ne može biti dobar pokazatelj i reper za to. Ali, sledeće godine imamo sve uslove da možemo da pratimo koliko je isporučeno iz same fabrike vode ka gradu i koliko je tokom godine fakturisano”, kaže Milanović i naglašava da ukolikoVododvod bude urdio po 20 kilometara mreže, koliko i jeste u planu za 2018. godinu, da bi za nekih 5 godina moglo biti  rekonstruisano skoro 70 procenata mreže u samom gradu.

Dugovanja građana prema JKP “Vodovod-Valjevo” iznose oko 180 miliona dinara, dok su dugovanja privrednih lica drastično smanjena i iznose oko 80 miliona.

“Veliki problem pravila nam je nesređena baza podataka. Imali smo situacije u kojima se vodomeri vode na lica koja su umrla čak pre 20 godina, niko to nije ažurirao. Onda dođete u situaciju da ne možete da tužite tog korisnika. Pojačali smo značajno utuženja, što daje rezultate, sređujemo našu bazu podataka. Smanjili smo naš dug prema EPS-u, koji je pre godinu dana iznosio je 125 miliona dinara, a u ovom trenutku je 58 miliona dinara. Takođe, naš dug Direkciji za vode sa 25 miliona sveli smo na nulu, kompletno je izmiren i sada redovno prema njima plaćamo svoje obaveze”, kaže Milanović.

Preostala tri radna dana do kraja 2017. godine JKP “Vodovod Valjevo” iskoristiće da se urade priključci u Jasenici, Donjoj Grabovici i u Dragojlovićima u Rađevom selu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.