Kabinet čudesa Marine Nakićenović i njegov “Inventar” pred valjevskom publikom

U tradicionalnom terminu subotom u podne, u Modernoj galeriji u Valjevu otvorena je izložba “Inventar” Marine Nakićenović, koju je sama autorka posvetila svom suprugu, prijatelju i učitelju, Jovanu Sivačkom, poznatom srpskom slikaru koji je nedavno preminuo. Iz emotivnih razloga umetnica nije prisustvovala svečanom otvaranju izložbe, na kojoj su u Modernoj galeriji prezentovana njena umetnička dela, slike i objekti, nastali u poslednjih petanestak godina. Izložbu simboličkog naziva “Iventar”, koja je i treće predstavljanje Marine Nakićenović u Modernoj galeriji, otvorili su istoričarka umetnosti Nataša Kristić i likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov.

Ova izložba Marine Nakićenović je, prema rečima Nataše Kristić, pokušaj da se istorija ispiše na način koji je važan za nacionalni identitet, odnosno samu kulturnu scenu Srbije, i na jako lep način zatvara priču o njenom dosadašnjem radu.

“Marinini radovi nastali u periodu od 2004. do danas, pokazuju jednu složeniju tendenciju omaža, u kojoj se iz prošlosti preuzimaju pojedini elementi i ugrađuju u slikarstvo, a obrađuju savremenim likovnim tehnikama. U ovom našem milenijumu pretvorila se u autora koji stvara slikarstvo koje pokušava da nadiđe svoju determinisanost drugom dimenzijom. Same tehnike koje su primenjene na platnima i objektima ove postavke, stidljivo su ušle u Marinino slikarstvo. U početku one su se pojavile kao kolažne intervencije u samim crtežima, da bi kasnije, krajem devedesetih godina, to postale ozbiljnije intervencije na samim platnima, da bi se pretvorile u intervencije na objektima”, rekla je Nataša Kristić.

Sa svečanog otvaranja izložbe “Inventar” Marine Nakićenović u Modernoj galeriji u Valjevu

Opisujući Marinino “oslanjanje na slikarstvo prošlosti” Nataša Kristić izdvaja delo “Ona zna koliko je sati”, kao monumentalno platno, poslednje završeno, koje evocira sećanje na Velaskezovu sliku “Dvorske gospođice” i koje na najlepši mogući način prikazuje tendenciju koje se u Marininom slikarstvu determinišu posledjih 15 godina.

“Marina je stvaralac koji već 45 godina postoji i stvara na našoj sceni i logično je da je u svojim slikama imala ambiciju da metamorfira određene oblike i ideje, ali je interesantno da su određene sklonosti prema senzibilitetu estetskog ostale identične. U njenom slikrstvu još od ranih dana možemo pratiti uticaj italijanske renesanse, kroz slikarstvo koje se oslanja na Simona Martinija, Da Vinčija, ali kasnije i barokne intervencije sa Karavađom, Velaskezom, Holbajnom i brojnim drugim majstorima koji predstavljaju ključna imena istorije umetnosti”, pojasnila je valjevska istoričarka umetnosti, koja je ujedno i jedna od tri autora tekstova posvećenih ovoj Marininoj izložbi i njenom stvaralaštvu pisanim za katalog koji prati ovu izložbu.

Marina Nakićenović “ONA ZNA KOLIKO JE SATI”, 2012-2015, ulje na platnu, 210 x 193 cm

Prema rečima Nataše Kristić, Marina pokušava da oživi slikarstvo tako što uvodi objekte, koji gube svoju namenu, svoju funkciju, pa i svoju estetiku kakvu su imali dok su bili u upotreb. “Preobraženi u Marininim slikama, kroz jednu formu memorabilija, sećanja, ili kako to Marina voli da kaže, inventara, postaju jedna potpuno nova dinamika i donose na svetlost dana jednu novu priču. Novu priču na nivou simbola i potpuno novog estetskog koncepta”, istakla je Nataša Kristić.

Likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov, koji je takođe autor likovne kritike u katalogu koji prati ovu izložbu, rekao je na svečanom otvaranju da je reč  o vrlo neobičnoj postavci, čak možda jednoj od najneobičnijih u Modernoj galeriji.

Sa svečanog otvaranja izložbe “Inventar” Marine Nakićenović u Modernoj galeriji u Valjevu

Za Danilova je Marina Nakićenović slikar kulturološke imaginacije i jedne figurativne veroispovesti, koja je ostala verna figraciji i danas, umetnica čije delo prati izvesne entitete nečeg metafizičnog, a sada i nečeg fantastičnog, ezoteričnog, skrivenog.

“U njenom radu nema nekih velikih prevrata i preloma, nema tih “revolucija preko noći” i oštrih rezova, već samo sitnih promena i tihog pomeranja evolutivnog kretanja. Kada iz celokupne perspektive sagledamo njeno delo možemo da vidimo da to delo ima jednu opsesivnu metafiziku koja je stalna i da imamo neke sitne promene koje dolaze, kao što bi rekla Olja Ivanjicki “kao na nožicama golubice”. Njoj očigledno nije bliska radikalna avangarda, jer avangarda brzo dosadi, sama sebe dokida A, to kako avangarda može brzo da dosadi i da sebe dokida imamo slučaj da vidimo na jednoj drugoj izložbi jedne druge Marine (Abramović) u Beogradu. Marina Nakićenović je naprotiv opsednuta nekim večnim stvarima i večnim temama, i njeni radovi referiraju na renesansu, barok i simbolizam”, kazao je Danilov.

Naglasivši da su slike iz ove postavke dugo nastajale, Danilov je rekao da je i sam svedok koliko dugo je autorka radila na njima i da ona prosto izgara na svojoj slici.

Život je prestao da bude spor, svet se promenio, nema više tog pravolinijskog razvoja događaja. Svet danas nije čvrst i stabilan, živimo u vremenu digitalne apokalipse koja je potpuno poremetila naša čula. To se naravno mora odraziti i na likovni domen, ali se ne odražava i na Marinino shvatanje slikarstva. Njoj je stalo do klasične manuelne profesionalnosti, do likovnosti, do tog likovnog otelovljenja, jer ako nema tog likovnog otelovljenja onda ne može biti ni slike. Tako da kod nje pronalazimo jedan vitalistički, emancipatorski konzervativizam. Ona se vraća tim verskim, harizmatičkim uzorima u slikarstvu, ali propoveda kroz njih u vlastito ime i nastoji da u njihove hijerarhizovane strukture unese ono što bismo mogli nazvati eros prekoračenja, neki svoj lični dah. Tako da njeni radovi imaju meta instancu, ono što je novo, što ide dalje”, kazao je Danilov.

Prema njegovim rečima, Marina na ovoj izložbi pokazuje koliko je zaokupljena drugošću, tako da kroz svoja dela koja su inspirisana Holbajnom, Vernerom, Velaskezom, Simone Martinijem pronalazi potvrdu svoje individualnosti kroz drugost. “Ona se na ovoj izložbi pokazala kao jedan autentični kosmopolita, kao umetnica mnogobrojnih identifikacija, potvrdila je ono što zapravo tvrde zapadni ezoterici da je tradicija mesto odakle staro sija jednim novim obnovljenim i oplemenjenim sjajem”, zaključio je likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov.

Izložba “Inventar” Marine Nakićenović biće otvorena u Modernoj galeriji u Valjevu do 10. novembra.

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.