Kabinet gradonačelnika demantuje Lokalni Front u vezi izgradnje kanalizacije na Divčibarama

Iz kabineta gradonačelnika Valjeva saopšten je demanti u kojem se trdnje Lokalnog fronta vezanim za izgradnju kanalizacije na Divčibarama nazivaju neistinama. “Demantujemo neistine koje su izneli aktivisti “Lokalnog fronta Valjevo”, a preneli pojedini mediji, u vezi izgradnje kanalizacije na Divčibarama”, piše u ovom saopštenju. Dalje se kaže da su korišćenjem nepotpunih informacija i pogrešnih tumačenja ovog značajnog posla, najgrublje oklevetani predstavnici Grada Valjeva – gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović, predsednik Komisije za praćenje javnih nabavki i zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović i Gradska uprava Valjevo.

“U obraćanju predstavnika “Lokalnog fronta Valjevo” predmer i predračun Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda, u kome je planirano i miniranje prilikom iskopa, u okviru sanacije kanalizacije sanitarnih otpadnih voda na Divčibarama, predstavljeno je kao račun na osnovu koga su plaćeni ovi radovi. Ovlašćena firma za nabavku eksploziva i eksplozivnih materijala “MPEX System d.o.o.” iz Lazarevca je otkazala je ugovor br. 60-U-IO/D/2018 koji je imala sa izvođačem , jer nije u mogućnosti da ispuni ugovorne obaveze, pošto nisu dobili pozitivan odgovor za nabavku eksploziva i eksplozivnih materija za potrebe sanacije kanalizacije, na lokaciji centar Divčibara. Građevinski radovi na sanaciji kanalizacije na Divčibarama su obustavljeni na kraku 1 kod F 731 zbog nemogućnosti daljeg iskopa bez miniranja. Do trenutka kada su radovi obustavljeni, iskop rova je rađen u zemljištu 2. i 3. kategorije i u zemljištu 4. i 5. kategorije. U zemljištu 4. i 5. kategorije je tenderom predviđena mogućnost miniranja za šta nije bilo potrebe, pa je iskop rađen mašinski. Nailaskom na stensku masu sedme kategorije, čiji iskop nije predviđen nijednom pozicijom u javnoj nabavci, tražena je dozvola MUP-a- Sektora za vanredne situacije, za nastavak daljih radova miniranjem. Odeljenje za vanredne situacije u Valjevu MUP-a Srbije, svojim rešenjem br.210-6564/18-1 od 16.04.2018. godine ne dozvoljava nabavku eksplozivnih materija za miniranje, jer nisu ispunjeni bezbednosni uslovi, odnosno, miniranjem bi se ugrozili okolni objekti”, piše u saopštenju poslatom iz Kabineta gradonačelnika.

Kako pozicija iskopa rova u zemljištu sedme kategorije nije predviđena tehničkom specifikacijom, navodi se dalje u saopštenju, zatraženo je mišljenje Uprave za javne nabavke za sprovođenje pregovaračkog postupka, koji je u toku. Iz građevinskog dnevnika se može videti da miniranja nije bilo, pa samim tim nije ni izvršeno plaćanje.

“Ovim demantijem i prilozima koje objavljujemo, dokazujemo da u ovom poslu nije bilo nikakvih propusta, niti plaćanja neizvršenih radova. Obaveza grada Valjeva je bila izrada projekta, a Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, koja i finansira ove radove, redovno prati realizaciju projekta. Rešenjem o obrazovanju Komisije za javnu nabavku – GRAĐEVINSKI RADOVI NA SANACIJI KANALIZACIJE SANITARNIH OTPADNIH VODA U ZONI CENTRA DIVČIBARA, br. 112-1012/2017-06 od 11.12.2017. godine, Kancelarija za praćenje javnih ulaganja je delegerila svog člana i zamenika u ovoj Komisiji”, precizira se u saopštenju uz koje su na uvid poslata i 3 skenirana dokumenta koja se spominju: Premer i predračun Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda”, Otkaz ugovora  firme “MPEX System d.o.o.” iz Lazarevca i Rešenje Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu MUP-a Srbije, kojim se ne dozvoljava nabavka eksplozivnih materija za miniranje.

Svi radovi su do sada izvedeni na najvišem nivou i u skladu sa ugovorenim pozicijama, zaključuje se u ovom pisanom demantiju iz Kabineta gradonačelnika, koje je objavljeno i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Valjeva (www.valjevo.rs).

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.