“Kadrovci” dosanjali san – “m_123” premijerno na velikom platnu

U Bioskopu 85 premijerno je u dva termina prikazan prvi kratki igrani film “m_123” valjevskog Studija “Kadar 24”, u čijem nastanku su, od prve klape do poslednje sekunde montaže, učestvovala deca polaznici ovog Studija.

Sa premijere kratkog igranog fima “m_123” u Bioksopu 85 u Valjevu

“Sinoćna premijera bila je čarobna. Raeakcije su pozitivne, što nas ohrabruje da nastavimo istim tempom. Ostvario se naš san koji sanjamo već nekoliko godina. Premijerne projekcije filma pogledalo je oko 170 ljudi. Tek nam predstoji bioskopski život, kao i juriš na festivale. Zahvalni smo svima koji su pomogli produkciju ovog filma, Studiju PIPS iz Subotice, koji je obezbedio svu neophodnu opremu za snimanje i PARADOKS grupi. Centar za kulturu Valjevo i Bioskop 85 zaslužni su što je naš film stigao do platna”, kaže reditelj po struci Nemanja Mirković, idejni tvorac Studija “Kadar 24” i mentor mališanima, kojih je kroz ovaj Studio prošlo oko 500 od kada je počeo sa radom pre 6 godina.

Sa snimanja filma “”m_123”

Scenario je nastao na osnovu sinopsisa Ive Lazarević, učenice osmog razreda Pete osnove škole. Nakon što su svi polaznici predložili svoje priče, njena je jednoglasno odabrana za film. Svih dvadesttroje polaznika igralo je u filmu. Tokom leta troje Kadrovaca: Katarina Radmilović, Iva Lazarević i Mateja Mutapović razvijalo je scenario. Paralelno su rađene filmske vežbe, iza i ispred kamere, kako bi se Kadrovci što bolje pripremili za filmski set. Mnogi od njih su već imali znatno iskustvo u radu sa kamerom od pre, a nekima je to bio prvi put. Kažu da je snimanje, koje je trajalo šest dana, bilo naporno, ali vrlo inspirativno i zanimljivo. Većina snimajućih dana odvijala se u Četvrtoj osnovnoj školi i oko nje, zatim u Gimnaziji, kao i u domu porodice Senić.

“Deca su oduševljena što imaju svoj prvi igrani film. Zaista njihov, jer je to priča njihove generacije. Nemanja i ja smo im samo pomogli da se ideje smeste u precizne dramaturške okvire. Da se školski i profesionalno ispoštuju sve zakonitosti filma”, ističe Jovana Letić Mirković, ispred Studija “Kadar 24”, čiji je rad koncipiran na osnovu plana i programa akademskih studija dramskih umetnosti, prilagođen je uzrastu polaznika i sveden na pružanje  najelementarnijeg obrazovanja iz oblasti pozorišta, filma, televizije i interneta.

Plakat za kratki igrani film “m_123”

Radnja filma “m_123”, čija priča ima nekoliko slojeva, smeštena je u jednu, naizgled običnu osnovnu školu. Nakon neplanirane žurke koja se dogodi u kući učenice osmog razreda, kada nju i njenu sestru roditelji ostave same u kući, počinje zaplet. Linija radnje tada kreće u potpuno novom smeru. Otkrivaju se tajne koje je donela ta “luda” noć. Nisu zaobiđene ni pošasti koje su sveprisutne čak i u osnovnim školama. Profesor informatike, nezadovoljan odlukom glavnog junaka, da ne ide na takmičenje, postaje inicijator ozbiljne ucene. Život svih aktera žurke se okreće za 180 stepeni. Glavni lik koga, po stažu najstariji polaznik, igra Mateja Mutapović, dolazi u iskušenje da zbog novonastale situacije pomišlja na samoubistvo.

“Kadrovci” na filmskom setu

Studio “Kadar 24” započeo je svoju misiju 2012. godine. U eksperimentalnoj fazi rada okupio je tada dvadesetčetvoro klinaca iz OŠ “Nada Purić”. Narednih godina prošireno je delovanje i danas su u rad Studija uključena deca iz šest osnovnih i četiri srednje škole u Valjevu. Do sada, kroz Studio prošlo je preko 500 klinaca, što kroz audicije što kroz celukupan proces rada. Svi oni iskazuju veliki entuzijazam i ljubav prema filmskoj umetnosti, a Studio “Kadar 24” idealno je mesto gde mogu da ispolje i svoj talenat u ovoj oblasti. Glavni zadatak stručnog tima Studija je da, kako kažu, da podstakne dečju maštu i kreaciju.

Kroz devetomesečni ciklus rada, polaznici imaju priliku da steknu elementarno obrazovanje ne samo polju kratkih i igranih dokumentarnih folmova, već i u oblasti pozorišta, televizije i interneta) Prema modelu francuskih filmskih škola, svi prolaze kroz sve oblasti u različitim fazama rada. Time imaju mogućnost da se oprobaju u raznim oblastima, kako bi se njihovi talenti što više isprofilisali. Pozorišna predstava, film, TV emisija i portal im pružaju priliku da i praktično primene stečeno znanje.

Premijerom filma “m_123” zaokružena je četvrta sezona Studija “Kadar 24”, a za nekoliko dana počinju prijave za petu sezonu. U Studiju “Kadar 24” uskoro započinju rad na pozorišnoj predstavi, sa starim polaznicima. Portal za decu i mlade, kadar24.net je u poslednjoj fazi priprema, a jedan od prioritetnih projekata je i pilot emisije kolažnog karaktera, čija se realizacija takođe očekuje u skorijem periodu.

M.P.M.

 

 

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.