Kako odabrati kremu za sunčanje

Prodavnice su preplavljene kremama za sunčanje, kako odabrati onu koju će poptuno zadovoljiti vaše potrebe? Cena je važna, ali ne sme biti presudna.

 Zaštitni faktor (SPF) ne bi trebalo da bude manji od 30

Zaštitni faktor se odnosi na crvenilo kože, što znači da krema sa oznakom 30 štiti dvostruko bolje nego SPF 15 samo kad su u pitanju opekotine od sunca. Ova linearna veza, međutim, ne postoji kada se poredi apsorpcija UV zraka. Proizvod sa SPF 15 apsorbuje 93 odsto, sa SPF 30 do 97 odsto, a proizvodi sa SPF većim od 50 ne povećavaju bitno ovaj efekat.

Ne dozvolite da vas zavaraju brojke

Visina faktora nije najbolji pokazatelj karakteristika kreme i nemojte dozvoliti da vas brojke na ambalaži dovedu u zabludu. Zato, kada birate kremu za sunčanje, obratite pažnju na oznaku da štiti i od UVA zračenja.

Ako ćete u vodu treba vam vodootporna krema

Ukoliko ćete kremu za sunčanje koristiti na plaži, onda kupite onu na kojoj piše da je vodootporna “water resistance”, ali i te kreme, kažu dermatolozi, bi bilo poželjno da namažete nakon svakog izlaska iz vode.

Ne štedite

Ne štedite ni novac, ali ni količinu nanete kreme. Ne znači da je najskuplja krema najbolja, ali umesto da poredite cene, dobro čitajte šta piše na ambalažama i pokušajte da ustanovite šta sadrži skupa, a šta jeftinija krema za sunčanje. Takođe, kada se budete mazali, nanesite dovoljnu količinu. Prema podacima stručnjaka, potrošači u proseku koriste dvostruko manju količinu kreme, čime umanjuju zaštitu čak i za više od pola. Preporuka je da odrasloj osobi prosečne težine i visine, treba oko 40 grama kreme ili sedam kašičica. To znači da je standardno pakovanje od 200 grama dovoljno za svega pet, šest mazanja.

Maslinovo i druga ulja “ne rade”

Maslinovo ulje neguje kožu ali nije zamena za kremu za sunčanje, imajte to na umu. Ulje za sunčanje sa zaštitnim faktorom je ok, ima isti efekat kao i krema za sunčanje, ali svako drugo ulje je samo nega za kožu, ne i zaštita od negativnog dejstva sunčevih zraka.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.