Kako sve možete da ofarbate i ukrasite jaja na prirodan način

Pored farbanja u lukovini, postoji još načina da obojite i ukrasite uskršnja jaja, a da koristite prirodne boje i materijale.

Valjevo

Mnogi od nas vole da svake godine probaju neki nov načina za farbanje i ukrašavanje uskršnjih jaja. Mi vam donosimo nekoliko načina, a svode se na korišćenje prirodnih ili barem što prirodnijih materijala. Jedna mala napomena na početku – kada farbate jaja prirodnim bojama, bolje je (ali nije neophodno) da koristite bela jaja jer će se na njima boja bolje videti.

Jedan od načina da jaja ofarbate prirodno je korišćenjem vina. Stavite svetić ili lisku na jaje, ubacite u čarapu – dakle, postupak je isti kao kod farbanja lukovinom – potopite skuvana jaja u posudu sa crvenim vinom i ostavite da stoje oko sat vremena. Dobićete lepa, braon-bordo jaja, dok će mesto gde se nalazio cvet ili list ostati beo.

Jaja mogu da se ofarbaju i u listovma nane. Potrebni su vam sveži listovi nane koje ćete izmrviti, odnosno izblendirati. Zatim ih ubacite u vodu i kuvajte zajedno sa jajima, a rezultat će biti prelepa zelena boja.

Jedna od opcija je i farbanje crvenim kupusom. Isecite kupus i poređajte ga na dno šerpe, odozgo stavite nekoliko jaja, ceo list ili dva kupusa, zatim opet iseckani kupus, jaja, opet poređajte nekoliko jaja, odozgo “zatvorite” kupusom, nalijte vodu i skuvajte. Ovako ofarbana jaja biće tamno plave boje.

Jaja možete da ofarbate i jestivim bojama – to možda nije sasvim prirodan način, ali… Stvar je u tome da prvo skuvate jaja, zatim ih umotate u salvetu i zavežete gumicom ili končićem na vrhu, a u nekoliko špriceva sipajte jestivu boju – u jedan žuti, u drugi zeleni, crveni… zatim ovim bojama istačkajte salvetu, poprskajte preko salvete vodu, ostavite da se osuši, a sva boja će se preslikati na jaja. S obzirom na to da su jaja prethodno skuvana, ne bi trebalo da boja prodre u njih.

Ako skuvana jaja potopite u kurkumu, dobićete žuto ofarbana jaja, u vodu možete da dodate i cveklu da bi jaja bila crvena, a ako dodate kesice čaja, dobićete oker boju. Ukoliko jaja farbate kurkumom, cveklom ili čajem, potrebno je da u vodu dodate i malo sirćeta i da jaja ostavite potopljena oko pola sata.

Uskršnja jaja možete da ukrasite i dekupaž tehnikom – skuvana ih uvijte u salvetu i preko premažite belancetom, kako bi se salveta zalepila.

Kako vi farbate jaja? Pišite nam u komentarima!

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.