Kako utopliti domove, sačuvati kućni budžet i poboljšati kvalitet vazduha u gradu?

Valjevo je treći grad od ukupno deset u kojiem je održana tribina “Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh”. Naime, tribine su deo nacionalne kampanje, koju je u okviru projekta “Bolja energija” Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), pokrenulo Ministarstvo rudarstva i energetike uz podršku Svetske banke i Banke Poštanska štedionica. Na jučerašnjoj tribini “Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh” u Valjevu, predstavljeno je kako građani mogu da utople svoje domove, sačuvaju kućni budžet i poboljšaju kvalitet vazduha u gradu u kojem žive.

Tribina 1

Ministarstvo rudarstva i energetike, kroz program Vlade Srbije, dodeljuje subvencije za mere energetske efikasnosti u iznosu do 50% za primenu maksimalno dve pojedinačne mere (npr: zamena prozora i ugradnja kotla na gas), odnosno do 65% za primenu paketa mera (npr: zamena prozora i vrata, izolacija krova, kotao na biomasu i solarni paneli). Uz pomoć i podršku USAID-og projekta “Bolja energija”, takođe se radi i na uspostavi održivih mehanizama finansiranja za energetsku sanaciju stambenih zgrada i osnivanja Energetskih info centara za građane širom Srbije.

Tribina 3

Milan Macura, savetnik ministra rudarstva i energetike istakao je da je Valjevo grad koji je jedan od pionira energetske efikanosti i koji od prvog dana učestvuje na svim javnim pozivima Ministarstva.

“Do sada je Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad Valjevo uložilo preko 130 miliona dinara u mere energetske efikasnosti. Sanirali smo tri javna objekta i preko 300 domaćinstava. Na poslednjem javnom pozivu se prijavilo negde oko 250 građana. Trenutno su komisije na terenu i očekujemo u narednom periodu prve ugovore”, kazao je Milan Macura.

Građani Valjeva su na jučerašnjoj tribini dobili potrebne informacije kako da se prijave za aktuelne subvencije, koje se dodeljuju u cilju rekonstrukcije i unapređivanja energetske efkasnosti stambenih objekata.

“U tom procesu koji je definisan kao strateški cilj države Srbije, izuzetno je bitno da građani shvate svoju ulogu i dobiju tačne i pravovremene informacije o programima podrške koju država pruža, kao što su subvencije ili podrška ugroženim kategorijama stanovništva. Bitno je da građani dobiju i digitalne alate koji im mogu pomoći da donesu informisanu odluku za koje od energetskih mera treba da se odluče, kao i o dostupnim finansijskim mehanizmima kao što su krediti za fizička lica, stambene zajednice i slično, koji im mogu pomoći da zatvore finansijsku konstrukciju projekata energetske efikasnosti. Direktna komunikacija u formi javnih tribina, koja se kroz USAID-ov projekat “Bolja energija” realizuje sa Ministarstvom rudarstva i energetike, Svetskom bankom i Bankom Poštanska štedionica u deset gradova u Srbiji otvara prostor građanima da kroz dijalog na licu mesta dobiju odgovore na pitanja koja imaju”, istakla je direktorka USAID projekta “Bolja energija” Lena Bratić.

Tribina 2

Viktor Mićić, zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva, ujedno i predsednik Komisije za mere energetske efikasnosti, preneo je iskustva građana Valjeva koji su učestovali u merama energetske sanacije porodičnih kuća i stanova.

“Na prvom mestu je ušteda energije kroz mere izolacije, ugradnje fasada i ugradnje stolarije, koja je energetski pogodna, jer daje rezultate na uštedi. Sa druge strane, tu imamo i mere koje su nama posebno interesantne u Valjevu za smanjenje emisije štetnih gasova, budući da je Valjevo jedan od zagađenijih gradova i da Gradska uprava u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike pokušava da reši ovaj problem, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova i kako bi uspeli da obezbedimo čistiji vazduh i zdraviju životnu sredinu. Na trećem mestu su naravno obnovljivi izvori energije, odnosno solarni paneli i solarni kolektori”, istako je Viktor Mićić.

Tribina 12

Projekat je podržan i finansiran iz zajma Svetske banke u iznosu od 50 miliona dolara i sprovodi se u cilju unapređenja energetske efikasnosti i održivog grejanja domaćinstava. Banka Poštanska štedionica kreirala je kreditne linije za energetsku efikasnost, namenjenu fizičkim licima. Na taj način pomaže se značajnom broju domaćinstava da ostvare planiranu investiciju u energetsku obnovu doma i stvaraju se preduslovi za dugoročnu uštedu energije i smanjenje troškova. Na temelju uspešne realizacije pomenute kreditne linije nastao je i novi proizvod Banke, jedinstven na domaćem tržištu, namenjen finansiranju stambenih zajednica. Njegov cilj je da pomogne stanarima da unaprede svojstva zgrade i poboljšaju uslove života i kulturu stanovanja.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.