“Karakter gradi intelekt” – Razmišljanje mladog filozofa Nikole Petrovića vredno srebrne medalje!

Maturant Valjevske gimnazije, učenik IT odeljenja, Nikola Petrović, osvojio je srebrnu medalju na Srpskoj olimpijadi filozofije i time obezbedio plasman na Međunarodnu olimpijadu iz filozofije, koja će biti održana u Grčkoj, od 11. do 14. maja 2023. godine. Takmičenje se kod nas održava tradicionalno u Požarevačkoj gimnaziji i ove godine je bilo najmasovnije, oko 50 učesnika iz cele zemlje, što Nikolin uspeh čini značajnijim!

Nikola-Petrovic-Filozof-

Nikola Petrović, učenik Valjevske gimnazije, osvajač srebrne medalje na Srpskoj olimpijadi filozofije / Foto: Valjevska posla

Pred učesnike ovog takmičenja postavljaju se četiri teme od kojih biraju jednu i pišu esej na engleskom jeziku, u kome mogu da se slože ili suprotstave odabranoj temi i da argumentovano obrazlože zašto su za ili protiv, koje je njihovo mišljenje. Nikola se opredelio za temu “Karakter je više od intelekta” bazirajući je na citatu iz knjige “The American Scholar” (Ralf Voldo Emerson). Kako je otkrio njegov mentor, profesor filozofije u Valjevskoj gimnaziji Aleksandar Veselinović, Nikola je na visokom nivou odgovorio na sve kriterijume po kojima se esej vrednuje, a to su filozofsko razumevanje teme, relevantnost eseja u odnosu na temu, uverljivost argumenata, koherentnost, originalnost.

“Suština mog rada je bila da karakter gradi intelekt, gradi način na koji razmišljamo, a na osnovu karaktera mi oblikujemo naš način razmišljanja, samim tim, ni jedno ni drugo ne mogu biti više od drugog, nego moraju biti ujednačeni, zajedno evoluiraju, zajedno se razvijaju. Opredelio se za ovu temu jer sam se i sam kroz život suočio sa pitanjima da li sam ja visokog karaktera, da li mene okolina može da promeni. Dosta mojih vršnjaka se sa time suočava u ovom periodu života”, otkrio nam je Nikola koji savršeno odgovara liku Filozova iz popularnog domaćeg filma “Lajanje na zvezde”, a kako je i sam rekao, još od vrtića ga prati taj nadimak.

“Član sam Debatne sekcije u Gimnaziji, a debate su za mene polje na kome se umovi igraju, odmeravaju jačinu, ali ne jačinu u bukvalnom smislu. Nebitno je ko je na kraju jači, nego ko je veštiji da ubedi drugog da je u pravu, ko može da dokaže svoju istinu, da ono što neko drugi govori netačno, ko može da ubedi publiku da je njegova istina prava istina. Mnogo volim da debatujem, ne samo da bih dokazao da sam ja u pravu, nego i da bih došao do nekih novih saznanja. Jedan psiholog je rekao da je jako bitno debatovati, čak i kada debatujemo sa nekim ko ne zna o čemu priča zato što smo prošli kroz proces preispitivanja svog saznanja i došli do zaključka da smo bili u pravu na početku, tada smo još sigurniji u ono što smo već znali”, objašnjava ovaj učenik IT odeljenja, koji pored Gimnazije pohađa i Muzičku školu, odsek Solo pevanje, svira gitaru, učestvuje redovno na školskim koncertima, a po završetku srednje škole planira da upiše ETF.

Sve navedeno govori o Nikolinoj svestranosti, nečemu što je danas retkost i što je za svaku pohvalu.

“Da li je to dobro ili ne, ne znam. Neko je rekao da bi neko postao uspešan treba da se fokusira na jednu stvar, a ja volim puno toga da znam. Nisam se ranije bavio filozofskim temama, ali volim da gledam razne dokmentarce na YouTube, bilo o istoriji, filozofiji, sociologiji, ideologijama, da razmišljam na razne teme, jer bilo kakvo razmišljanje nije zalud utrošeno vreme, makar smo napravili taj jedan korak ili više koraka bliže istini. Razmišljanje je uvek dobrodošlo! Uskoro će u školi biti organizovana javna debata, gde će učenici debatovati pred publikom na datu temu. To podstiče snalaženje i razmišljanje u trenutku, poboljšava i javni govor i nastup. Sa razvojem tehnologije i društvenih mreža ljudi uopšte ne komuniciraju jedni sa drugima, veliki je porast anksioznosti među mladima, plaše se da uđu u prodavnicu i pitaju prodavačicu gde stoji hleb, što je banalna stvar”, konstatuje Nikola.

Nikola-Petrovic-Filozof-i-profesor-Valjevska-gimnazija

Nikola Petrović sa profesorom filozofije Aleksandrom Veselinovićem / Foto: Valjevska posla

Na pitanje koliko nam debata nedostaje u društvu, porodici, odgovara:

“Mnogo. U porodici se zna hijerarhija, sam u svojoj kući to osećam. Roditelji pitaju šta mislim o nečemu, a onda ipak rade po svom. Mislim da je bitno saslušati i mlađe, njihovo mišljenje, bilo tačno ili pogrešno. Ako je tačno, videti šta smo mogli naučiti od deteta, posebno u moderno doba gde stariji uče dosta od mlađih, konkretno u oblastima savremenih tehnologija, a ako je pogrešno objasniti detetu zašto je pogrešno, da bi mogao da unapredi sebe i svoj način zaključivanja, da ne bi kasnije došao do te greške. Najveća uloga roditelja jeste da uči svoje dete i da ih naprave dobrim ljudima”, smatra Nikola, koga u narednih par meseci očekuje priprema za Međunarodnu olimpijadu na kojoj će se nadmetati sto učenika iz 50 škola iz celog sveta. Srbiju će pored Nikole, predstavljati i Dimitrije Golubović, učenik gimnazije “Bora Stanković” iz Niša.

Zahvalnost za uspeh Republičkoj olimpijadi, Nikola je uputio i svom mentoru, profesoru filozofije u Valjevskoj gimnaziji Aleksandru Veselinoviću, kao i profesorkama engleskog i srpskog jezika, Tatjani Marinković i Mileni Petrović.

B. M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.