Klimt u Tehničkoj – Umetnost je linija oko vaših misli

Sinoć je u Tehničkoj školi u Valjevu otvorena izložba “Gustav Klimt – preteča moderne”, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda. Ova izložba usledila je nakon veoma zapažene izložbe “Klimt u našim očima” priređene povodom proslave Dana Tehničke škole, održane početkom oktobra.

Sa otvoranja izložba “Gustav Klimt – preteča moderne” u Tehničkoj školi u Valjevu (foto: Dragan Krunić)

Profesorka nemačkog jezika Dušica Rajevac nedavno je uspostavila saradnju sa Austrijskim kulturnim forumom “Beograd”, čiji je direktor Johanes Iršik izrazio želju da sa Tehničkom školom valjevskoj publici predstavi dokumentarnu izložbu “Gustav Klimt – preteča moderne” u čast jubileja 100 godina od smrti najvećeg austrijskog slikara.

“Predstavnici Austrijskog kulturnog foruma “Beograd” bili su sprečeni da lično prisustvuju otvaranju izložbe, ali je direktor Foruma, Johanes Iršik, poslao pismo u kojem se zahvalio Tehničkoj školi i meni lično na saradnji. Naglasio je značaj Gustava Klimta, koji zauzima izuzetno mesto na međunarodnoj umetničkoj sceni. Naša saradnja biće nastavljena”, kazala je za Valjevska posla profesorka Rajevac.

Sa otvoranja izložba “Gustav Klimt – preteča moderne” u Tehničkoj školi u Valjevu (foto: Dragan Krunić)

Sa otvoranja izložba “Gustav Klimt – preteča moderne” u Tehničkoj školi u Valjevu (foto: Dragan Krunić)

 

Izložba sadrži petnaest foreks panela ispisanih na srpskom i nemačkom jeziku, na kojima su: brojne reprodukcije i dokumentarne fotografije Gustava Klimta, najvažnije prekretnice njegovog slikarskog razvoja i bitni momenti njegovog privatnog života.

“Klimt je kroz svoja dela ponudio odgovor na pitanja o smislu ljudskog postojanja – spasenje čovečanstva kroz jedinstvenu snagu umetnosti i ljubavi. Umetnost nas uvodi u sferu idealnog, jedinog mesta gde možemo pronaći čistu radost i ispunjenje”, rekla je profesorka nemačkog jezika Dušica Rajevac, čija rad je prepoznatljiv i prema nizu interesantnih aktivnosti koje priređuje sa 30 članova sekcije nemačkog jezika u Tehničkoj školi. Prema njenim rečima, učenici biraju teme, zatim ih zajedno obrađuju, kako bi njeni đaci što bolje upoznali kulturu i savladali jezik. Podsećamo, u saradnji sa Društvom nemačko-srpskog prijateljstva za srednjoškolce iz Valjeva, učenike nemačkog, već godinama priređuje ekskurzije u Bavarsku.

Nastup Ivone Andrić, učenice I razreda Tehničke škole u Valjevu, na svečanosti otvaranja izložba “Gustav Klimt – preteča moderne” (foto: Dragan Krunić)

Svečanost otvaranja izložbe “Gustav Klimt – preteča moderne” upotpunjena je nastupom Ivone Andrić, učenice prvog razreda valjevske Tehničke škole, koja je na violini odsvirala Montinijev “Čardaš”. Nakon svečanosti otvaranja, posetioci su imali priliku da aktivno učestvuju i zajednički oboje poslednji Klimtov zidni rad, Stokle friz na kome se nalaze “Drvo života”, ženska figura “Iščekivanje” i zagrljeni par “Ispunjenje”. Ovo delo napravljeno u prirodnoj veličini je trodelni mozaički friz koji sadrži apstraktne, stilizovane i figurativne motive, a napravljen je od mermera na koji su prenete slike. Ukrašen je zlatom, emajlom, biserima i poludragim kamenjem i predstavlja jedno od najpoznatijih i najlepših Klimtovih dela. Izložbu prati prigodan katalog na srpskom jeziku. Istovremeno, svi posetioci svečanosti otvaranja dobili su poklon bedževe i bukmarkere ukrašene motivima Klimtovih slika.

 

Sa otvoranja izložba “Gustav Klimt – preteča moderne” u Tehničkoj školi u Valjevu (foto: Dragan Krunić)

Dokumentarna izložba “Gustav Klimt – preteča moderne” otvorena je za posetioce do 23. novembra u holu Tehničke
škole u Valjevu.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.