Klopka za polen nakon “prinudne” pauze ponovo aktivirana!

Već desetak dana na zvaničnom sajtu Agencije za zašitu životne sredine nema podataka o koncentraciji alergenog polena za Valjevo. Kako Valjevska posla saznaju, uređaj zvani “klopka za polen” nije bio u funkciji 7 dana i nakon jednonedeljne pauze ponovo je aktiviran, tako da podaci, koji se inače skupljaju na sedmičnom nivou, treba da počnu da se objavljuju ovog četvrtka. Saznajemo da je merenje koncentracije polena prekinuto jer niko nije nasledio “posao tehničkog lica”, koji je dobrovoljno obavljao bivši zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković. Zvanična pisana forma za obavljanje tog dela posla od strane zaposlenih u Gradskoj upravi nikada nije postojala i ne postoji i dalje, ali je prepreka “opsluživanja” klopke za polen, nakon kratke pauze premoštena, tako da će Valjevo uz pomoć i asistenciju ljudi iz Agencije za zaštitu životne sredine ponovo imati merenja i podatke koncentracije polena u vazduhu.

“Ponovo su aktivirana merenja i, Bože zdravlja, Valjevo će za koji dan ponovo imati podatke. Podaci se skidaju jednom nedeljno, dobićemo rezultate u četvrtak kakvo je bio polensko zagađenje vazduha za proteklu sedmicu”, potvrdio je za Valjevska posla Milenko Jovanović, načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne.

Problem koji se desio nije tragičan, ali je činjenica da će nedostajati značajni podaci merenja koncentracije polena u periodu kada je aktuelno cvetanje ambrozije, neophodni za dobijanje kompletne slike polenskog zagađenja tokom ovog dela sezone.

“Ta jednonedeljna pauza kada nije imao ko da opslužuje klopku za polen je bila nepotrebna i neopravdana ali, sa druge strane, mala je u odnosu na problem koji je mogao da se desi. Na kraju mislim da je dobro što smo imali taj prekid, jer su se razrešile te neke tehničke stvari”, rekao je Milenko Jovanović.

Klopka za polen, postavljena je u martu mesecu 2019. godine i prvi put se desilo da za naš grad nema podataka o koncentraciji alergenog polena. Važno je da se taj problem vakuma sa klopkom za polen i njenim “opsluživanjem” prebrodio i da je rešen u kratkom roku.

Kako nezvanično saznajemo, posao postavljanja traka za uzorkovanje je, od momenta montiranja klopke za polen u našem gradu, trebalo da obavlja Zavod za javno zdravlje Valjevo, koji je to u početku i radio. Zašto to više nije praksa, ne zna se sa sigurnošću. Poslednjih godinu dana, posao vezan za postavljanje trake za uzorkovanje i njeno slanje u Beograd u Agenciju na čitanje radio je dobrovoljno dr Zoran Živković, bivši zamenik gradonačelnika. Što se čitanja podataka tiče Zavod to nikada nije ni radio, jer za to još nema obučene ljude, tako da Agencija za zaštitu životne sredine unazad godinu i po dana, otkako je poklonila našem gradu klopku za polen, dobrovoljno za naš grad čita prikupljene podatke.


Aerozagađenje


Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.