Koalicija “Ujedinjeno Valjevo može” predala izbornu listu, podnela krivičnu prijavu i uložila prigovor GIK-u

Koalicija “Ujedinjeno Valjevo može” predala je Gradskoj izbornoj komisiji potpise podrške građana za listu “SVANUĆE – UJEDINJENO VALJEVO MOŽE” za predstojeće lokalne izbore 2. juna. Tim povodom na Gradskom trgu organizovana je konferencija za medije na kojoj su se obratili Ivan Manić, kandidat za gradonačelnika Valjeva ispred pomenute kolacije i Željko Trifunović, šef Izbornog štaba koalicije. Kako je saopšteno medijima, “Ujedinjeno Valjevo može” podnelo je Osnovnom javnom tužilaštu u Valjevu krivičnu prijavu protiv odgovornih lica za overu potpisa za listu manjinske Ruske stranke i uložilo prigovor na rešenje Gradske izborne komisije kojim je ta manjinska stranka proglašena da učestvuje na izborima u Valjevu.

sVAnuće, Ujedinjeno Valjevo može

Sa konferencije za medije koalicije “Ujedinjeno Valjevo može” na Gradskom trgu / Foto: Valjevska posla

Izbornu listu “SVANUĆE – UJEDINJENO VALJEVO MOŽE” svojim potpisom podržao je 931 građanin Valjeva. Ivan Manić, prvi na listi i kandidat za gradonačelnika, kazao je da očekuje pobedu na predstojećim lokalnim izborima.

“Danas nemamo ništa sem optimizma. Dugotrajan proces ujedinjenja valjevske opozicije, koji je počeo još prošle godine, ovaploćen je u jednom ovakvom danu u kojem predajemo potpise podrške našoj listi za lokalne izbori u Valjevu 2. juna. Možda je i ovaj vetar koji se pojavio, a koji u Valjevu nije karakterističan, dobra simbolika i predstavlja zapravo početak jednog novog perioda u kome bi “sVAnuće” trebalo da pokaže Valjevcima i Valjevkama da sve ovo što radimo da radimo zato što volimo ovaj grad, što smo u njemu rođeni, zato što u njemu živimo, žive naše porodice i uvereni smo u uspeh na izborima. Ujedinićemo Valjevo, zato što ovom gradu nikada nije bilo potrebnije jedinstvo svih njenih građana, o Valjevu će se odlučivati u Valjevu, zahtevaćemo i obavezujemo se na odgovornost, zakonitost i javnost u radu da se zna ko, šta, kada, kako radi i koliko to košta”, naveo je Manić vrednosti za koje će se zalagati koalicija koju predvodi.

Ivan Manić, sVAnuće, Ujedinjeno Valjevo može (4)

Ivan Manić, kandidat za gradonačelnika koalicije “Ujedinjeno Valjevo može” / Foto: Valjevska posla

Manić je podsetio da je koalicija prošle sedmice predstavila svoju programsku platformu “sVAnuće”, koja “Valjevcima nudi jednu novu filozofiju života”.

“Potrebna je i neophodna promena i neki novi vetrovi će, nadam se, duvati ovde posle 2. juna”, poručio je Ivan Manić.

Ivan Manić, sVAnuće, Ujedinjeno Valjevo može (2)

Ivan Manić, kandidat za gradonačelnika koalicije “Ujedinjeno Valjevo može” / Foto: Valjevska posla

Željko Trifunović, šef Izbornog štaba koalicije “Ujedinjeno Valjevo može”, prokomentarisao je krivičnu prijavu koju su podneli protiv odgovornih lica za overu potpisa za listu manjinske Ruske stranke i prigovor koji su uložili na rešenje Gradske izborne komisije, kojim je ta manjinska stranka proglašena da učestvuje na izborima lokalnim izborima 2. juna u Valjevu. On je naveo da je podnet i zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, kojim se traži da se dostave fotokopije svih birača koji su podržali manjinsku listu Ruske stranke.

“Došli smo do saznanja da je tu listu, između ostalih, potpisao i predsednik Gradske izborne komisije Mladan Simović. Takođe, vrlo zanimljivo je što je porodica Majković, poznata po tome što je njihov član dobio Nagradu grada Valjeva, takođe svojim potpisima podržala manjinsku listu Ruske stranke. Bilo bi nam zaista razumljivo da su podržali neku svoju listu Romske stranke, ali ovde se očigledno radi o nekim prevarama, u smislu da su članovi Gradske izborne komisije prevareni, da ta stranka nije imala dovoljan broj potpisa. Mi sumnjamo da gradski overitelji i oni koji su overavali te potpise uošte nisu prisustvovali tome, zato što su pojedini članovi Komisije izrazili sumnju, uviđajući da su potpisi svi vrlo slični, da ne kažem isti. Pogotovo, pojavile su se i priče da su neki ljudi protestovali, izrazili svoje negodovanja, što se njihov potpis našao mimo njihovog znanja za podršku te liste”, istakao je Trufunović uz komentar da “to sve ide iz kuhinje Srpske napredne stranke, kako bi pridobili još neki mandat i ponovo došli do većine u gradu Valjevu”.

Željko Trifunović, sVAnuće, Ujedinjeno Valjevo može

Željko Trifunović, šef Izbornog štaba koalicije “Ujedinjeno Valjevo može” / Foto: Valjevska posla

Trufunović je izrazio očekivanje da će njihov prigovor GIK-u biti usvojen i da će se utvrditi “ono što zaista jeste”.

“Oni moraju odgovoriti na prigovor. Ili će usvojiti prigovor i dati možda novo vreme Ruskoj stranci da skupe nedostajuće validne potpise, ili mogu prigovor da odbace. Što se tiče krivične prijave, mi smo zatražili hitno postupanje, ali ukoliko se ništa ne desi, može doći i do nekih situacija kao što su demonstracije, protesti i tako dalje”, poručio je Trifunović.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply