Kom’ šipak, kom’ šipurak!

Selo Podbukovi je 17. put bilo domaćin manifestacije „Lekovitim stazama valjevskih planina“, koja je tradicionalno organizuje prvog vikenda juna  meseca. U raskošnom ambijentu domaćinstva Mila Obradovića, posetioci sa područja Beograda i Novog Sada, mogli su da uživaju u blagodetima sela podno Divčibara.

Manifestacija koja se održava još od 2001. godine, ima za cilj da okupi ljubitelje prirode i da popularizuje seoski turizam valjevskog kraja. Netaknuta priroda, bogatstvo lekovitim biljem, prirodno dobro  – kanjon Crne reke, kao i gostoprimljivi domaćini, samo su neki od preduslova za privlačenje turista iz različitih delova Srbije.

Ove godine za tematsku lekovitu biljku odabran je šipurak. Predavači su govorili o lekovitim svojstvima, kao i njegovoj simbolici u Srpskom narodu. Pa tako i slogan ovogodišenje manifestacije, šaljivo je glasio „Kom’ šipak, kom’ šipurak“, aludirajući na činjenicu da manifestaciju ove godine finansijski nije pomogao Grad.

Predavanja o porodici ruža, staništu i rasprostranjenosti šipurka, njegovoj lekovitosti i upotrebi u prehrambene svrhe, održali su profesor Dragan Nedeljković, inženjer šumarstva Aleksandar Manojlović, dr. Zoran Živković i dipl. biolog Aleksandra Radosavljević.

Kao i prethodnih godina, šetnjom kroz kanjon Crne reke, posetioci su imali priliku da se u pratnji stručnih vodiča upoznaju sa lekovitim biljem našeg područja, nakon čega su izabrani i nagrađeni najbolji berači. Prvo mesto sa 46 determinisanih biljaka osvojio je Goloskoković Goran iz Valjeva, drugo mesto sa 39 determinisanih biljaka osvojila je Pantović Branka iz Beograda i treće mesto sa 12 determinisanih biljaka osvojila je Tamara Simić iz Beograda.

Ove godine novinu manifestacije predstavljao je izbor za najduhovitiji slogan, kada je reč o simbolici šipurka – šipka. Prvo mesto sa šaljivim stihovima osvojio je Aleksandar Milutinović.

Po završetku šetnje posetioci su imali priliku da konzumiraju pasulj sa lekovitim biljem, po simboličnim cenama.

Kao i prethodnih godina organizatori manifestacije su „Udruženje domaćina Valjevo“, „Gljivarsko društvo Valjevo“, „Društvo za proučavanje lekovitog bilja“, kao i „Društvo mladih istraživača“, dok je finansijska podrška od strane Grada ove godine izostala.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.