Komšije protiv pumpe: Nadležne službe menjale mišljenja u vezi sa Lokacijskim uslovima i zanemarile rešenja koja nisu u interesu NIS-a!

Stanari Železničke, Mišarske, Vlade Danilovića i Sinđelićeve ulice, ujedinjeni u inicijativu “Komšije protiv pumpe” oglasili su se saopštenjem za javnost na temu izdavanja Lokacijskih uslova kompaniji NIS za izgradnju benzinske stanice na uglu Ulice Vladike Nikolaja i Sinđelićeve ulice, ukazujući da su nadležne službe Gradske uprave Valjevo menjale mišljenja i zanemarile rešenja koja nisu u interesu NIS-a. Uz saopštenje za javnost, ujedinjene komšije protiv pumpe dostavile su i određena dokumenta na uvid građanima, koja, kako navode, potvrđuju njihove iznete stavove da su nadležne gradske službe menjale mišeljenja i zanemarile rešenja koja nisu u interesu kompanije NIS.

Komsiluk-protiv-pumpe-2

Lokacija predviđena za izgradnju NIS-ove pumpe / Foto: Valjevska posla

Saopštenje prenosimo u celini:

“Gradska uprava grada Valjeva izdala je 01. septembra lokacijske uslove kompaniji NIS a.d. za izgradnju benzinske stanice na prostoru između Ulice Vladike Nikolaja i Železničke ulice. U navedenim Lokacijskim uslovima navedeno je da nije neophodno uputiti investitora na podnošenje zahteva za odlučivanje o potrebi izrade Studije procene uticaja na životnu sredinu na osnovu obaveštenja Ministarstva za zaštitu životne sredine i mišljenja Odseka za zaštitu životne sredine pri Odeljenju za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine od 22. jula 2022. godine.

Ono što je u lokacijskim uslovima sporno je činjenica da nisu navedena prethodna mišljenja istog tog Odeljenja, iste Gradske uprave Valjevo od 22. oktobra 2021. i 27. maja 2022. godine, u kojima je jasno napisano da je neophodno uputiti investitora na obavezu sprovođenja procedure u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ovim putem pitamo načelnika Odeljenja Aleksandra Purića koji dokument, koji je lično potpisao u razmaku od dva meseca, jeste validniji i tačniji? Onaj u kome je napisano da je potrebna Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, ili onaj u kome je navedeno da nije potrebna? Šta se dogodilo za dva meseca pa je promenjeno mišljenje načelnika? Da li je možda sprovedeno neko istraživanje na temu kvaliteta vazduha u Valjevu?

Takođe, pretpostavljamo, sasvim slučajno je iz lokacijskih uslova izostavljeno rešenje Zavoda za zaštitu prirode Srbije od 01.11.2021. da je investitor dužan da pokrene proceduru o odlučivanju o potrebi izrade Studije uticaja na životnu sredinu.

Kao građani, imamo pravo da pitamo i obrađivača Lokacijskih uslova, šefa Odseka za urbanizam, saobraćaj i objedinjenu proceduru Svetislava Petrovića, zbog čega nije naloženo pokretanje procedure kompaniji NIS a.d. u skladu sa navedenim rešenjem Zavoda za zaštitu prirode Srbije? Pitamo Svetislava Petrovića da li su u lokacijskim uslovima koje je obradio, slučajno izostavljeni svi dokumenti koji ne idu u prilog interesima kompanije NIS a.d.? Ako su dve pumpe na udaljenosti od 100 metara sasvim prihvatljiva činjenica, ne vidimo razlog zbog čega ne bi to isto potvrdila i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Postavljamo pitanje i gradonačelniku Lazaru Gojkoviću zbog čega dozvoljava ovakvo ponašanje zaposlenih koji zanemaruju rešenje Zavoda za zaštitu prirode Srbije ili menjaju mišljenja svakih dva meseca? Da li Gradska uprava Valjevo na čijem je čelu, zastupa interese građana ili interesnih grupa?

Pozivamo Gradsko veće da prekine ovu loše režiranu pozorišnu predstavu i da poništi skandalozne lokacijske uslove u kojima se izostavljaju rešenja i mišljenja nadležnih službi i institucija i kojima se popločava put ka još jednom zagađivaču u samom centru i onako previše zagađenog Valjeva. Vi ste nosioci vlasti i izabrani ste od strane građana da uz funkcionere i zaposlene u Gradskoj upravi, štitite interes svih Valjevaca, a da Valjevo i njegovi građani uvek budu prioritet bez obzira na brojne pritiske, “ambicije” ili ucene pojedinaca.

Komšije protiv pumpe,
ujedinjeni stanari ulica Železnička, Mišarska, Vlade Danilovića, Sinđelićeva”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.