Koncert “Novi vokalni zvuk” ansambla “Almaz”

Koncert “Novi vokalni zvuk”, beogradskog ansambla “Almaz”, održaće se u Svečanoj sali Muzičke škole “Živorad Grbić” u petak, 28. oktobra, u 18 časova. Projekat je podržan od strane SOKOJ-a i Italijanskog Instituta za kulturu u Beogradu. Ideja koncerta jeste ispitivanje granica zvuka solističke i kamerne vokalno-instrumentalne muzike.

Koncert-Novi-vokalni-zvuk

Umetnici će predstaviti kompozicije savremenih srpskih i italijanskih kompozitora, koji su u svojim kompozicijama koristili neuobičajene tehnike izražavanja – teatarske tehnike, elektroniku, šumove, itd. Pored toga, izvešće se i savremena dela tradicionalnija po pitanju muzičkog izražavanja. Na programu će se naći dela Ivane Stefanović, Isidore Žebeljan, Vita Palumba, Dejana Despića, Milana Đurđevića i Miroljuba Rasinskog. Izvođači su Ljubica Damčević – sopran i violina, Kristina Ašković – sopran, Jovana Nikolić – klavir i Petar Marković – klavir.

Ljubica Damčević, sopran i violina – Master studije violine je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marije Špengler. Tokom školovanja ostvarila je značajne uspehe na takmičenjima i održala veliki broj koncerata u značajnim salama Beograda. Po završetku studija počinje njena delatnost u pozorištu, kao kompozitorke i violinistkinje, performerke i glumice. Pored pedagoške delatnosti u muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković”, aktivna je i kao orkestarski muzičar.
Kristina Ašković, sopran – Diplomirala je na Odseku za solo pevanje FMU u Beogradu u klasi Nikole Mijailovića. Osvojila je prva mesta na međunarodnim i regionalnim takmičenjima solo pevača, a kao posebno iskustvo ističe čuveno svetsko takmičenje “Marija Kalas”, gde je bila jedna od polufinalista. Održala je solističke koncerte širom Srbije, Grčke, Nemačke, Rusije i drugih zemalja Evrope. Više od decenije se uspešno bavi pedagoškim radom. Trenutno je u statusu slobodnog umetnika.
Jovana Nikolić, klavir – Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala je u klasi prof. Nevene Popović. Paralelno se usavršavala na “Scuola Cantorum” u Parizu u klasi Eugena Inđića. Studirala je na “Hochschule für Musik” u Karlsrueu u klasi prof. Mihaela Udea i prof. Markusa Štangea gde je završila redovne i master studije, kao i “Konzertexamen” za kamernu muziku. Dobitnica je brojnih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima kao solista i kamerni muzičar. Radi kao klavirski saradnik u Muzičkoj školi za talente u Ćupriji.
Petar Marković, klavir – Diplomirao je na FMU u Beogradu 2000. godine na klavirskom odseku u klasi mr Jokut Mihajlović. Specijalističke studije iz uže umetničke oblasti klavir specijalizira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi dr Biljane Gorunović. U toku studiranja sarađivao je kao umetnički saradnik na FMU u Beogradu na katedri za solo pevanje. Održao je brojne nastupe u Srbiji, BiH i Crnoj Gori kao pijanista i umetnički saradnik. Od 2014. godine radi u zvanju višeg umetničkog saradnika na FILUM-u u Kragujevcu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.