Kontakt sa novinarima nije više u rukama dr Zorana Živkovića

Nakon što je izneo zaključke sa današnje sednice valjevskog Stručno-operativnog tima za borbu protiv COVID-19 i podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u gradu i Kolubarskom okrugu, rukovodilac SOT-a dr Zoran Živković saopštio je da je ovo njegovo poslednje obraćanje novinarima putem online konferencije za medije, jer će ubuduće sve epidemiološke podatke pripremati načelnik Štaba za vanredne situacije pukovnik Milan Mihailović u saradnji sa komandantom Štaba dr Slobodanom Gvozdenovićem. Kako je Živković naveo, on će i dalje ostati na čelu SOT-a, ali da prema današnjoj usmenoj odluci Štaba kontakt sa novinarima više nije u njegovim rukama.

Dr Zoran Živković, rukovodilac Stručno-operativnog tima grada Valjeva za borbu protiv epidemije

“Na današnjoj sednici Kriznog štaba doneta je nedvosmislena odluka da će se ubuduće saopštenja o epidemiološkoj situaciji vršiti u skladu sa dogovorom i određenim postulatima koje će sprovoditi pukovnik Milan Mihailović u saradnji sa komandantom Štaba. Javnost i informisanje i dalje ostaju moj prioritet, jer u kriznoj situaciji svi građani očekuju tačnu informaciju iz struke, što nikako ne može izazivati paniku kod građana. Svoj posao ću i dalje raditi kao i do sada i ove podatke prosleđivati načelniku Štaba, a on će ih dalje saopštavati u skladu sa dogovorom sa komandantom. Možda će biti držane nekog drugog tipa konferencije za medije, ali to ne mogu da prejudiciram sada”, kazao je dr Živković uz informaciju da će u četvrtak biti održana naredna sednica Štaba za vanredne situacije.

Govoreći o epidemiloška situacija u Valjevu, Živković je kazao da je ona trenutno stabilna, ali da opasnost i dalje postoji, te je potrebno sprovođenje naloženih mera pojačane dezinfekcije, korišćenja zaštitne opreme i soijalne distance.

“Što se Valjeva tiče, situacija je sasvim pod kontrolom, pandemijska kriva je u potpunosti zaravnjena i u ovom trenutku nema opasnosti za dalje širenje epidemije, ukoliko se ne pojavi neko neplanirano žarište infekcije. Postepeno ukidanje mera možemo očekivati od 4. maja, a u kom obimu to zavisi od kretanja broja obolelih na teritoriji Valjeva, odnosno Kolubarskog okruga. Do tada još uvek moramo poštovati mere socijalne distance. Za građane 65 + produžavamo mogućnost izlaska na 3 puta sedmično po sat vremena, a posle 4. maja očekujem da će u celosti te mere biti ukinute”, pojasnio je Živković.

Što se tiče ostalih zaključaka sa sednice SOT-a koja je danas održana, oni se tiču izvora zaraze obolelih pacijenata sa hemodijalize i protivpandmijskih mera koje se tiču reke Grada i Parka Pećina.

“Izvor zaraze COVID pozitivnih pacijenata sa hemodijalize zvanično se ne može odrediti, jer nema dostavljenih prijava ni sa sekundarnog ni sa terijarnog nivoa. Što se tiče protivpandemijskih mera vezano za reku Gradac i Park Pećina, one će se fazno smanjivati u skladu sa odlukom republičkog Kriznog štaba. Lično mislim da bi trebalo otvoriti dolinu reke Grada, ukoliko je moguće obezbediti pojedinačno kretanje bez grupisanja građanstva”, naveo je Živković.

Na interesovanje novinara da li ima novina u slučaju “Ljig-Živković” i šta se dešava sa krivičnom prijavom, Živković je odgovorio da ga još uvek niko nije obavestio iz Policije i Tužilaštva o navodnoj  krivičnoj prijavi koju je protiv njega podigao Krizni štab Opštine Ljig zbog uznemiravanja javnosti i iznošenja neistina.

“To ćemo prepustiti pravosudnim organima da urade procenu slučaja i u skladu sa time postupe”, kazao je on.

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U VALJEVU I KOLUBARSKOM OKRUGU

Pre poslednjem zvaničnom preseku podataka, a koje je na online konferenciji saooptio danas dr Zoran Živković, ukupan broj obolelih od COVID-19 na teritoriji Valjeva je 175, a na nivou Kolubarskog okruga 256. Broj preminulih naših sugrađana je 19, prosečne starosti 69 godina, a sa teritorije okruga 26, prosečne starosti 68 godina.

Hospitalizovanih iz Valjeva je 39, u kućnoj izolaciji nalazi se 53 lica, izlečena su 64 osobe. Na nivou okruga hopitalizovane su 83 osobe, u kućnoj izolaciji 72 lica, a izklečeno 75.

Što se zdravstvenih radnike tiče, kada je reč o Domu zdravlja Valjevo – hospitalizovano je 6 zaposlenih (5 zdravstvenih i jedno nemedicinsko lice), u kućnoj izolaciji je njih 7 (3 zdravstvena i 4 nemedicinska radnika). Kada se radi o Opštoj bolnici Valjevo – hospitalizovano je 9 (8 zdrasvtvenih radnika i jedno nemedicinsko lice), u kućnoj izolaciji nalaze se 90 zaposlenih (84 zdravstvena i 6 nemedicinskih radnika) i što se tiče Zavoda za javno zdravlje Valjevo – hospitalizovana su 4 lica (2 medicinska i 2 nemedicinska lica), u kućnoj izolaciji nalazi se 10 radnika (7 zdravstvenih i 3 nemedicinska radnika). Od početka epidemije na teritoriji Kolubarskog okruga testirano je ukupno 547 zdravstvenih radnika, od toga su 54 testa bila pozitivna, a 493 negativna na COVID-19.

Živković je na novinarsko interesovanje posebno izneo i podatke vezano za epidemiološku situaciju na teritoriji Opštine Ljig.

“Pozitivnih na koronavirus je 11 osoba, 9 lica je hospitalizvano, 1 osoba je u kućnoj izolaciji i preminulo je jedno lice. Od početka epidemije, testirano je 14 medicisnkih radnika u Ljigu, o toga je rezultat jedne osobe bio pozitivan, a 13 negativnih”, saopštio je Živković.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.