Košarkaškom treneru iz Lajkovca pobednički prsten američke NCAA

Nemanja Jovanović (35), Lajkovčanin, košarkaški trener u Americi, dobio je specijalnu nagradu – pobednički prsten, jer je ekipa Southern Methodist University (SMU) iz Dalasa, u čijem je stručnom štabu, prošle godine osvojila prvenstvo i kup takmičenje sa 30 pobeda i pet poraza. Njegova ekipa učestvovala je u takozvanom “Martovskom ludilu”, završnom košarkaškom turniru čitave Amerike.

Jovanović je, inače, bio prvi asistent košarkaške legende Larija Brauna, zadužen za skauting i analizu protivničkih timova. Bio je trener u Srbiji, Španiji, sada u Americi, koje su po FIBA rang listi prve tri košarkaške velesile na svetu! Diplomirao je na Odseku za košarku DIF-a, završio Višu trenersku školu u Beogradu i Madridu.

Leta 2016. godine, ekipu Southern Methodist University (SMU) od Lerija Brauna je preuzeo dotadašnji pomoćni trener Tim Jankovič, a Nemanja je njegov savetnik za sve taktičke odluke vezane za trening i utakmice. Prsten koji je pripao Jovanoviću, specijalno je dizajniran. Uz drago kamenje, na vrhu je ispisana skraćenica univerziteta, a sa strane njegovo prezime.

– Ovo je prvi pobednički prsten u mojoj kolekciji, a nadam se da će ih uskoro biti više – kaže Nemanja. – U američkoj NBA i koledž košarci tradicija je da se svakom igraču i članu stručnog štaba dodeljuje specijalan prsten za osvojenu titulu. Igrači zato u žargonu i kažu da im je cilj da “osvoje prsten”. Ekipa koju treniram prošle godine osvojila je prvenstvo i kup naše lige sa 30 pobeda i pet poraza. Pored srpske, najviše poštujem američku školu košarke i veoma sam srećan da, pored samog rada imam i veliku šansu da u SAD ostavim dublji trag. Moj cilj je da postanem trener u NBA i da radim sa reprezentacijom Srbije

KARIJERA

Nakon tri godine trenerskog rada u lajkovačkom Železničaru, prešao je u beogradski Superfund, ubrzo u Crvenu zvezdu, gde je za četiri godine prošao sve kategorije. Odlazi potom u danski Horsholm, a naredne sezone u Torelodones, u predgrađu Madrida, gde je za tri godine doprineo da mnogo igrača ode u Prvu špansku ligu i na američke univerzitete, a seniorski tim uđe u viši rang. Slede ponovo Danska, pa Švedska, gde je tim koji je preuzeo sa dna tabele već sledeće godine ušao u plej-of, sa najviše pobeda u istoriji kluba u jednoj sezoni! Juna 2015. godine, legendarni Leri Braun pozvao ga je u svoj stručni štab na Southern Methodist University (SMU) u Dalasu.

 

Branko Puzović (Večernje novosti; www.novosti.rs)

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.