Kosidba na Rajcu od 14. do 16. jula

Kosidba na Rajcu je tradicionalna turistička manifestacija koja oživljava i čuva uspomenu na zajedničke seoske mobe i proslavljanje završetka sezone košenja planinskih livada. Kosidba na Rajcu trajaće tri dana, od 14. do 16. jula, i biće ispunjena brojnim kulturno-umetničkim i sportskim sadržajima. Najavljeni su nastupi folklornih ansambala, koncerti rok, zabavne i narodne muzike, izložba poljoprivredne mehanizacije i opreme, uz demonstraciju rada na rajačkim livadama itd.

Centralni događaj zakazan je za nedelju, 16. jula od 10 časova. Počeće okupljanjem kosača, zdravičara, vodonoša, ručkonoša i ostalih učesnika koji u defileu, uz zvuke trubačkog orkestra, svečano paradiraju centralnim delom Rajca ka kosilištu.

Kosidba na Rajcu je mesto gde se susreću i prepliću srpska tradicija, kultura, priroda, veština i gostoljubivost.

U stočarskim krajevima kosidba je odvajkada bila jedan od najvažni­jih seoskih poslova jer se pokošena trava potom čuvala za zimsku pre­hranu stoke. Da bi ovaj težak posao makar malo sebi olakšali, domaćini su se okupljali na mobi, kao vekovima do tada. Seljani su se me­đusobno ispomagali, kosili kod jed­nog domaćina jedan dan, kod drugog sutradan i tako dok svakom ne po­kose livade. Kosidba je bila toliko ut­kana u život naroda da se vremenom po završetku posla sredinom leta iz nje izrodila prava svetkovina. Najpo­znatiji i najveći na svetu događaj ove vrste, svakako je Kosidba na Rajcu, uvek  prve nedelje posle Petrov­dana, koji se obeležava 12. jula, baš onda kad je trava zrela za košenje. Kosači su se prvi put nadmeta­li još 1892. godine, kada je održan i prvi narodni vašar. Tek od sredi­ne šezdesetih godina prošlog veka Kosidba na Rajcu postala je međunarodna turistička manifestacija. Međutim, ova svetkovina nije sa­mo košenje trave. Oduvek je bila i susret izvornih igračkih i pevačkih grupa u narodnim nošnjama, bila je prilika da se ugledni domaćini sret­nu, da se ugovore poslovi, da se vi­de devojke i momci, pa i svadbu da dogovore.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.