Kreativna radionica “Pinokio”: Deca su uvek prioritet!

Nekoliko bitnih novosti obeležilo je početak nove vaspitno – obrazovne godine u Kreativnoj radionici “Pinokio”, u kojoj su u prethodnom periodu uspešno izvedene dve generacije predškolaca. Ovog septembra u “Pinokiju” su sa predškolskim radom počele čak dve grupe, tačnije upisano je 40 mališana. Direktorka Udruženja “Anđeli čuvari” Vesna Lazić izuzetnu zahvalnost izražava direktoru Predškolske ustanove “Milica Nožica” na pruženoj pomoći pri izvođenju svih radova, koji su bili neophodni da se završe kako bi “Pinokijevi” predškolci spremno ušli u posve nov prostor i seli u nove klupe, onako kako dolikuje budućim đacima prvacima.

Novo formirana predškolska jedinica ” Milica Nožica ” , Pinokio.

Upornim radom, predanim zalaganjem i uz izuzetnu pažnju, Vesna Lazić uspela je da od vrtića za socijalno osetljivu populaciju humanitarnog udruženja stvori prepoznatljiv brend Kreativne radionice “Pinokio” sa oko 140 mališana upisanih u celodnevni boravak, podeljenih u tri vaspitne grupe: mlađu, srednju i stariju.

“Mi radimo u dve smene, od 6.30 do 16 sati i od 12 do 20 časova. Roditeljima, posebno zaposlenim, to baš mnogo
znači jer deca imaju kompletan boravak i rad sa izuzetno stručnim vaspitačima, koji pripremaju brojne raznovrsne radionice. U okviru celodnevnog boravka sada imamo 30 mališana o kojima brinemo, a da oni ništa ne plaćaju i to je svrha postojanja Udruženja “Anđeli čuvari”. Moram da naglasim da sam izuzetno ponosna jer je kod nas odlična saradnja između svih roditelja, kao i dece”, ističe Vesna Lazić.

Istovremeno, pre tri godine, lokalna samouprava i Ustanova za celodnevni boravak dece “Milica Nožica” podržali su planove Kreativne radionice “Pinokio” tako da su dobijene neohpodne potvrde radi otvaranja izdvojene predškolske vaspitne grupe u skladu sa programom Ministarstva prosvete. Veoma bitna novina od septembra ove 2018. godine je osnivanje i druge grupe za predškolace, na osnovu realnih potreba. Tim pre, jer su brojni roditelji izrazili želju da njihovi mališani radi upisa u predškolsko ne menjaju sredinu u kojoj su praktično odrasli, a sada u predškolskoj
grupi imaju i decu koja uopšte nisu išla u vrtić.

Novo formirana predškolska jedinica ” Milica Nožica ” , Pinokio.

“Izuzetno smo zahvalni direktoru Predškolske ustanove Zlatomiru Markoviću, jer nam je poslao svoje radnike, tako da su, za nepuna tri dana, obavljeni grubi radovi, od rušenja pregradnog zida između nekadašnje kancelarije u kojoj sam boravila i dela hodnika, preko molersko – dekoraterskih radova, do dezinfekcije. Počeli smo u sredu posle podne, sve je završeno do vikenda, tako da su predškolci dobili svoju novu radnu sobu u ponedeljak, 3. septembra. Imali smo troškova za materijal, ali nam je od neizmernog značaja bila pomoć pružena od direktora Predškolske ustanove i radnika koji su sve efikasno završili. Okupljeni smo oko jedne ideje i deca su nam prioritet”,  naglašava Vesna Lazić.

“Mi smo ubacili i nove police, deo edukativnih i didaktičkih sredstava smo imali jer znate da redovno nabavljamo sve neophodno deci, kao i stručnu literaturu za vaspitače. Tu imamo lepu dečju biblioteku, prostor je uređen primereno predškolcima. Imaju najsavremenija sredstva, sve vaspitne sobe opremljene su magnetnim tablama i odgovarajućim edukativnim sredstvima. Deo smo imali, svake godine nabavimo i nešto novo, a deo i dobijemo. Istovremeno, moram da naglasim da sam izuzetno zahvalna i roditeljima prvenstveno jer su organizovali čuvanje dece tokom tih par dana, u četvrtak i petak dok smo rekonstruisali taj prostor, to nam je mnogo značilo i u tom momentu predstavljalo je veliku pomoć”, ističe direktorka “Anđela čuvara” Vesna Lazić.

Ono što takođe treba spomenuti je da od ovog septebra septembra u dve predškolske grupe rade četiri vaspitačice. “Roditelji plaćaju 2.700 dinara na blagajni PU “Milica Nožica” koja se nalazi u vrtiću “Zvončić”, a nama na uvid donose priznanice. Mi dalje sve organizujemo, u skladu sa važećim planom i programom resornog Ministarstva, prema kome rade svi vrtići. Predškolci ovde imaju mogućnost boravka do 16 časova, za to vreme dobijaju tri obroka. Vaspitačice rade sa decom u skladu sa planom, priređuju i raznovrsne zabavne aktivnosti. Takođe, obaveze vaspitača su da pratimo rad Aktiva, kao i da učestvujemo u svim programima i aktivnostima Predškolske ustanove. Uspesi naših predškolaca istovremeno predstavljaju uspehe Predškolske ustanove”, kaže Vesna Lazić.

Novo formirana predškolska jedinica ” Milica Nožica ” , Pinokio.

Nameće se utisak da je celokupan prostor Kreativne radionice “Pinokio” u Karađorđevoj osvežen novim sjajem, ali Vesna Lazić ima nove planove. “Inicijativa roditelja je da uredimo i naše dvorište. Poznato je da tu imamo divnu binu koju često upotrebljavamo za raznovrsne predstave koje pripremaju naši mališani i vaspitači. Prostor je okružen zaista divnim dvorištem, površine 160 kvadratnih metara, pogodnim za dečje aktivnosti, pa su roditelji pokrenuli akciju nabavke veštačke trave. Obzirom da ovde radimo sa decom, da brojne aktivnosti održavamo upravo u dvorištu kada vremenski uslovi to dozvoljavaju, tako da to mora biti kvalitetna veštačka trava. To bi dodatno doprinelo sigurnosti mališana, posebno najmlađih. Radimo na tome, nadam se da ćemo uspeti”, kaže Vesna i ističe značaj te inicijative.

“U svakom smislu mnogo bi nam značilo uređenje tog prostora postavljanjem tog travnatog tepiha, a posebno ukoliko bismo uspeli da napravimo mobilnu konstrukciju koja bi u zimskom periodu štitila taj prostor. Tako bismo dobili savršen prostor za slobodne aktivnosti, kao i za predstave jer tu može da sedne oko dve stotine gledalaca, ali prvenstveno bi i zimi deca imala mogućnost fizičkih aktivnosti i razgibavanja u odgovarajućem prostoru”, naglašava direktorka Udruženja “Anđeli čuvari’’ u Valjevu.

Novo formirana predškolska jedinica ” Milica Nožica ” , Pinokio.

Podsećamo, tokom prethodne vaspitne godine mališani iz Kreativne radionice “Pinoki” učestvovali su na brojnim obrazovnim, ekološkim i pozorišnim dečjim programima, često osvajajući nagrade za svoja ostvarenja. Još uvek je jak utisak o predstavi “Hajdi” koju su mališani pripremili povodom ovogodišnjih “Tešnjarskih večeri”, ne samo radi raskošnih kostima i upečatljive scenografije koje su napravili vaspitači, vać i radi očitog talenta i uloženog truda u projekat. Tako da je za očekivati da će i aktuelne zamisli i planove uspešno sprovesti u delo, jer su objedinjeni idejom stvaranja što prijatnijeg i funkcionalnijeg prostora za decu. S toga, bilo bi lepo da svi koji mogu pomognu u njihovoj realizaciji jer, jednostavno rečeno, to je odlika humanosti.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.