Kreativni zimski raspust

Likovni atelje u Centru za kulturu Valjevo postoji već punih deset godina, a duže od pola decenije tokom svakog raspusta organizuju prigodne programe za  školarce koji u tom periodu borave u gradu. Već od početka februara, u Likovnom ateljeu biće održane radionice vajanja, zatim ”Svet boje” za predškolce i mlađe osnovce, potom sledi kaligrafska radionica i za kraj raspusta na programu je radionica pod nazivom ”Napravi svoj suvenir ili nakit”. Ove zime sa decom rade nastavnik likovne kulture Katarina Ostojić i mr Katarina Marinković, renomirani domaći slikar i dizajner, urednik programa u Centru za kulturu Valjevo.

Likovni atelje Centra za kulturu Valjevo

”Likovni atelje radi već deset godina, a intenzivno pet – šest godina, svakog raspusta okupljamo mlade na raznovrsnim radionicama. Tako da ćemo, i ove godine, pored redovnih imati i četiri radionice tokom predstojećeg zimskog raspusta, jer je nekako podeljen, pa ne možemo u kontinuitetu da održimo više programa” –  kaže mentor mr Katarina Marinković i dodaje: ”Radićemo kao prethodnih godina i radionice vodimo Katarina Ostojić i ja. Naš saradnik, umetnik Nikola Romanović je u Beogradu, pa ukoliko dođe u Valjevu biće i gost i mentor. U svakom slučaju, glina je već obezbeđena, a sada imamo i peć za keramiku. Pokazalo se da su radionice tokom raspusta veoma dobre, jer znatno veći broj dece dolazi, pošto ne mogu da postignu sve što ih zanima tokom školske godina, tako da su radionice Likovnog ateljea u Centru za kulturu sjajna prilika da se polaznici znatiželjno oprobaju u različitim oblastima likovne umetnosti pronalazeći sopstvena interesovanja”.

Likovni atelje Centra za kulturu Valjevo

Zbog velikog broja zainteresovane dece i mladih, određeni programi biće održavani u više grupa, da bi svi imali prostora za rad. Obzirom da galerijski segment još nije potpuno uređen, u prizemnom delu Ateljea biće održana radionica vajarstva i rad sa glinom, dok će dečji osmesi i bezbroj novih pitanja ispunjavati spratni prostor, gde su prethodnih godina održavane radionice dizajna i uređenja enterijera, karikature, kostima, fotografije…
Tokom raspusta u brojnim gradovima priređeni su programi za osnovce i srednjoškolce. Recimo, u Beogradu, zavisno od opštine, za decu je tokom čitavog dana besplatan ulaz na bazene, sportske terene, a brojne ustanove kulture priređuju različite obrazovne i zabavne sadržaje. Kada je, pre deset godina, Katarina Marinković inicirala počtak rada Likovnog ateljea, bio je to inovativan korak u pružanju mogućnosti deci i mladima da kvalitetno i kreativno provode slobodno vreme, istovremeno kroz zabavu neprimetno stičući nove veštine i znanja, kao i radi činjenice da su učestali primeri da, posebno tokom letnjeg raspusta, deca koja dolaze kod rodbine u Valjevo, rado pohađaju radionice.

Likovni atelje Centra za kulturu Valjevo

Zbog toga se nametnulo pitanje da li planiraju obimniji razvoj programa Likovnog ateljea Centra za kulturu Valjevo.
”To bi trebalo da bude jedan veći projekat podržan sa više opreme i više sredstava. Kada je počeo rad, Likovni atelje je bio u nevelikom prostoru i, kako je zgrada renovirana i dobijani novi sadržaji, tako smo se selili… Sada je ovaj deo zgrade uređen za potrebe Likovnog ateljea i galerije, i ovaj prostor već dve – tri godine ide ka tome da bude likovni mini edukativni centar. Naravno, to je u planu. U zavisnosti od brzine nabavke dodatne opreme, mi ćemo ići prema tome da to bude mesto gde će biti održavano mnogo više programa, nego što je sada”, kaže mr Katarina Marinković, pri tome pojašnjavajući da bavljenje likovnom umetnošću, posebno kod dece, razvija kreativnost, maštu, slobodu, timski rad, toleranciju, a podstiče i razvoj motoričkih sposobnosti.
Preostala je još nekolicina mesta za zimske radionice Likovnog ateljea i prijavljivanje je moguće i putem e-mail adrese Centra za kulturu Valjevo. Takode, ovog raspusta u valjevskom Centru za kulturu biće angažovani personalni asistenti koji će raditi sa decom kojoj je potrebna podrška zbog poteškoća u razvoju.
Svakog popodneva u Bioskopu 85 najnovija filmska ostvarenja za ljubitelje sedme umetnosti
Istovremeno, predstojeći zimski raspust donosi prave poslastice za najmlađe filmske sladokusce. Naime, u Bioskopu 85 tokom zimskog raspusta na repertoaru je veći broj igranih i crtanih filmova za decu. Od 01. do 13. februara svakodnevno, osim ponedeljkom, su po dve projekcije filmova za decu, od 15. 30h i od 17.30 časova. Na velikom platnu smenjivaće se omiljeni likovi od Aladina i Petra Pana, preko novih animiranih Lego junaka u istoimenom novom nastavku, sve do ”Povratka Meri Popins”.

Valjevski mališani uživaju u 3D projekcijama u Bioskopu 85

ALADIN I LETEĆI ĆILIM, 2D sinhronizovan
01.02. – 06.02. /  15.30h  / osim ponedeljka
POVRATAK MERI POPINS, 2D, titlovano
31.01. – 06.02. /  17.30h  / osim ponedeljka
MARIJA STJUART KRALJICA ŠKOTSKE, 2D
31.01. – 06.02. /  20h  / osim ponedeljka
PETAR PAN I MAGIČNA KNJIGA NEDOĐIJE, 2D sinhronizovan
07.02. – 13.02. / 15.30h  / osim ponedeljka
LEGO MOVIE 2, 3D sinhronizovan
07.02. – 13.02. /  17.30h  / osim ponedeljka
TAXI BLUZ, 2D
07.02. – 13.02. /  20h  / osim ponedeljka
KO SE BOJI VUKA JOŠ 2, 3D sinhronizovan
14.02. – 20.02. /  17.30h  / osim ponedeljka
MULA, 2D
14.02. – 20.02.  /  20h  / za vikend u 17.30h
ESCAPE ROOM, 2D
16. i 17. februar  / 20h /
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.