Kulturno – književni događaj u Kulturnom centru povodom 8. marta

Sve su žene heroine

Opština Mionica je povodom Dana žena u petak u velikoj sali Kulturnog centra organizovala kulturno-književni događaj „Sve su žene heroine“. Prisutnima se na na početku večeri obratio predsednik Opštine Boban Janković.

Opština Mionica
– Žena ima najznačajniju ulogu u društvu. Žena je majka, žena je kćerka, žena je supruga, žena je baka-a sve one čine naš život sigurnim, potpunim i srećnim. Žena treba ravnopravno da učestvuje u svim društvenim, ekonomskim i političkim tokovima. Mi u Mionici to poštujemo i sa ponosom ističemo. Ona je oslonac, rame za plakanje i pokretač muškarca, koji kad voli stvara čuda. Žena i muškarac su tim. Tim je snaga porodice, koja je temelj društva-naglasio je Janković.

Opština Mionica
Program je nastavljen predstavljanjem knjige „Heroine Srbije – Vekovnik“ o kojoj su govorili autor knjige Dragan Milošević i njen recenzent Tomislav Kresović, novinar i publicista.

-Večeras je prilika da uoči 8.marta podelimo saznanje i potvrdimo da su naše žene kroz vekove zaista bile prave heroine i upravo zbog toga je autor hrabro, smelo i stručno napisao vrlo zanimljivu knjigu koja je već doživela preko stotinu promocija. U njoj je sakupljeno hiljadu godina istorije srpske kulture i državnosti. Srpska zajednica je uvek zajednica sećanja, a mi predstavljajući ovu knjigu putujemo kao hodočasnici, kao misionari, da pokrenemo, posebno među mlađim ljudima, ideju da pamte ko su im bili preci i odakle potiču. Bez predaka nema potomaka. Ako počupamo to korenje, mi nećemo znati kuda idemo, jer bez duha, bez jezika, bez vere, nema jednog naroda-rekao je novinar i publicista Tomislav Kresović.

Miloševićeva knjiga „Heroine Srbije – Vekovnik“ govori o sto slavnih, znamenitih žena, koje su svojim životnim delima ispisivale zlatne stranice u istorijatu Srba i Srbije. One su bile majke, supruge, vladarke, ratnice, naučnice, sportistkinje, umetnice, i javne ličnosti koje su obeležile karakter i duh vremena i ostavile pečat srpskom rodu i državi, ali i evropskkoj i svetskoj kulturi i istoriji. Autor knjige „Heroine Srbije – Vekovnik“ Dragan Milošević je istakao da je obilazeći Srbiju i Republiku Srpsku došao do zaključka da naš narod veoma malo poznaje sopstvenu istoriju i da je čak i ono što zna zamagljeno poluistinama i neistina. Prema njegovim rečima, to je najmanje zavisilo od većine nas, naših očeva, dedova i baka, ali to je stvar koja nije dobra ni za jedan narod i mora se što pre promeniti.
Nakon predstavljanja knjige usledila je diskusija u kojoj je učetvovala i publika o ulozi žene u društvu kroz vreme, učešću i značaju žena u javnom životu, o ženama koje su obeležile istoriju…

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.