Leto prija srcu…

„ Leto i toplo vreme prijaju srcu i kardiovaskularnom sistemu, ali je potreban dodatni oprez. Pre svega, ovo se odnosi na pacijente sa izvesnim problemima, koji su preležali infarkt miokarda, imaju ugradjene bajpaseve, stentove, pejsmejkere, anginu pektoris…“, kaže za portal Valjevska posla dr Irena Matić, specijalista kardiologije.

Vrućine

Doktorka Matić napominje da više temperature opuštaju i relaksiraju krvne sudove te tako smanjuju krvni pritisak, za razliku od niskih temperatura, koje su često uzrok spazma krvnih sudova. S toga, preko leta lekari najčešće svojim pacijentima redukuju terapiju, pre svega onu koja se tiče regulisanja krvnog pritiska, kaže doktorka.

Vrućine

„ Kada su temperature ekstremno visoke, kao ovih dana, ipak, ne treba se izlagati velikim naporima. Prijaju sportovi i opuštanje u vodi, na moru, jezeru, pored reke. Posebno se preporučuje plivanje jer se tako postepeno angažuje čitav muskulatuni sistem. Ono što pacijenti treba da zanju, to je da izbegavaju nagle temperaturne promene, pa stoga kupovine u rashladjenim marketima i drugim trgovinama treba obavljati u jutarnjim i večernjim satima kada je razlika u temperaturama, van i unutera, manja“ , savetuje dr Irena Matić i podseća na to da treba uzimati manje kaloričnu hranu i dovoljne količine tečnosti.

Valjevo

Doktorka napominje da se treba opustiti i uživati u letu, i negovati i pozitivan odnos prema sebi i okruženju.

 

 

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.