LF: “Čerupanje budžeta kroz tekuću budžetsku rezervu”

Lokalni front Valjevo bavio se na konferenciji za medije trošenjem para građana Valjeva. Ukazano je na “čerupanje” budžeta kroz tekuću budžetsku rezervu, “izbegavanje” vrha gradske vlasti da razgovara o “oticanju” novca građana iz gradske kase, kao i na neutrošena sredstava koja su preneta iz prošle godine.

Loklani-front-LF

“Neutrošenih 450 miliona prenetih iz prošle godine jasno pokazuju nedostatak dobrih projekata, zapravo nedostatak glava koje bi osmislile ozbiljne poduhvate. Taj nedostatak iskorišćen je za čerupanje budžeta kroz tekuću budžetsku rezervu. U prilogu imate materijal koji pokazuje da je prošle godine na taj način utrošeno 117,5 miliona dinara. Nas u Lokalnom frontu, međutim, posebno svrbi pitanje na šta su sve utrošene pare građana Valjeva uz suvoparna obaveštenja da se radi o izvršenjima, izgubljenim sudskim sporovima, kaznama, penalima, kamatama, troškovima advokata… U godini iza nas na ovo je oteklo 9,6 miliona, malo više od 8% ukupnih isplata iz tekuće budžetske rezerve. Ova, 2022. preti da obori sve rekorde! Samo u gradskom Službenom glasniku od 20. maja zabeležena je cifra od okruglo 12 miliona, skoro 38% sume isplaćene od januara iz tekuće rezerve. Ovde ulaze dva puta po 5 miliona po presudama Privrednog i Apelacionog suda, pola miliona za usluge advokata u jednom slučaju, milion i po u drugom”, istakao je u svom obraćanju novinarima Ljubomir Radović iz Lokalnog fronta.

“Frontovac” Ivan Manić podsetio je da je odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović na prethodnom skupštinskom zasedanju zamolio predsednicu lokalnog parlementa Snežanu Rakić da u dnevni red prve naredne sednice uvrsti izveštaj gradonačelnika o trošenju novca građana Valjeva kroz tekuću budžetsku rezervu u proteklih godinu dana. Manić je ukazao da u Poslovniku Skupštine grada postoji član 167, koji vrlo jasno nabraja prava i dužnosti odbornika, među kojima je i postavljanje pitanja vezanih za rad organa Grada, kao i član 169, u kojem se navodi da gradonačelnik i Gradsko veće redovno izveštavaju Skupštinu grada o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine, najmanje jednom godišnje, te da se takvi izveštaji stavljajue na dnevni red skupštine. On je izrazio sumnju da će predsednica Skupštine grada Valjeva uslišiti molbu odbornika Trifunovića i zatražiti od gradonačelnika da Skupštini podnese takav izveštaj.

“Nažalost, ne očekujem da će se traženi izveštaj naći pred odbornicima na bilo kojoj sednici. Predsednica Skupštine grada je u ovom sazivu već mnogo puta pokazala nadmoć partijske discipline nad slovom i Statuta i Poslovnika. Više od godinu dana, na primer, ne stižu odgovori na odbornička pitanja koja je postavio Ljubomir Radović. Mnogo puta ste i videli i čuli kako g-đa Rakić zloupotrebljava svoju funkciju ne dopuštajući našem odborniku Trifunoviću da iznese činjenice koje se zbog nečega ne dopadaju skupštinskoj većini. Njen izgovor da te teme nisu na dnevnom redu već se izlizao. Bar pet, ili šest puta, na svakoj sednici, ona je svojim stranačkim prijateljima, pa i gradskim službenicima i direktorima javnih preduzeća, dopuštala da van dnevnog reda satima govore sve i svašta o drugim odbornicima ili strankama”, kazao je Ivan Manić.

On je naveo još nekoliko razloga zašto misli da “milioni koji cure iz gradskog budžeta neće biti tema za gradonačelnika”.

“Pre svega zato što je pre neki dan spiskao skoro pola miliona na pokušaj kontrole štete koju je Srpska napredna stranka u Valjevu pretrpela na aprilskim izborima. Od svega što je platio “Blicu” da objavi, tačno je jedno: Valjevo se odista preporodilo od juna 2020. Recimo, buduća većina u Skupštini Beograda i u Valjevu je izgubila izbore u gradskom jezgru. Podsećam da su SNS i SPS, uz daleko veću izlaznost nego u junu 2020, zajedno skupili skoro 7.000 glasova manje nego tada. Ozbiljan preporod, morate priznati”, rekao je Manić.

LOklani-front-LF-1

Komentarišući izjavu načelnika Odeljenja za finasije, koji je na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta kazao da je rađeno “sve po zakonu”, Radović je upitao odakle su se “odjednom pojavile presude sa milionskim obeštećenjima” ako je Gradska uprava radila sve po zakonu. Istakao je da neko u nekoj od gradskih službi “ipak počinio greške i propuste”, koji su dobili sudski epilog, i da to “kao i uvek do sada, plaćaju svi građani Valjeva”.

“Rad Gradske uprave usmerava i usklađuje gradonačelnik. Tako bar piše u Statutu. Gradonačelnik, sem toga, osniva službe budžetske inspekcije i interne revizije Grada. On im je i naredbodavac. Da li je, kada i kako, ovim službama nešto promaklo? Lokalni front je proučio neke presude koje se pominju u rešenjima gradonačelnika za isplatu iz tekuće budžetske rezerve. U jednoj od njih Privredni sud je presudio, a Apelacioni sud potvrdio da je nečinjenjem odgovornih u Gradskoj upravi oštećen jedan od izvođača radova koji je sada sudskim putem došao do naknade za izgubljenu dobit i još ponešto. Naše pitanje je jasno: da li su službenici koji su vodili ovu javnu nabavku snosili nekakve posledice? Da li se oni, možda, i dalje bave javnim nabavkama”, upitao je Raović.

Takođe je rečeno u obraćanju novinarima da je Lokalni front i pismeno upozorio načelnika Gradske uprave da pravilnici, po kojima se sprovode javne nabavke u Valjevu, nisu usklađeni sa Lokalnim antikorupcijskim planom.

“Kroz nekoliko dana, 10. juna, dospeva rok za kvartalni izveštaj o formiranju tela za sprovođenje Lokalnog antikorupcijskog plana koji će Gradska uprava dostaviti Agenciji za sprečavanje korupcije. U njemu će, kao i u prethodnih pet ili šest kvartala, stajati da Valjevo još nije formiralo telo za sprovođenje LAP-a, što je inače obaveza preuzeta Revidiranim akcionim planom za Poglavlje 23. Gospodine Gojkoviću, tajm-aut ističe. Lopta je u Vašem reketu”, poručili su “frontovci” na konferenciji za medije.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.