LF: Zaokružiti “NE” na referendumu!

Lokalni front pozvao je građane da u nedelju, 16. januara, izađu na referendum i glasaju protiv ustavnih promena. “NE” na referendumu treba da zaokružiti zato što je, kako se između ostalog moglo čuti na konferenciji za medije, sasvim jasna namera vlastodržaca da sa jedne strane direktno pojačaju svoj uticaj na pravosudni sistem, a da pritom, po oprobanom receptu odgovornost opet svale na narod koji je za te odluke “glasao”, zato što se time otvara put podobnima, a ne stručnima, kao i zato što je nelegitiman, naručen i loš po građane Srbije.

LF-2

Željko Trifunović, predsednik Skupštine Lokalnog fronta i odbornik u gradskom parlamentu, kazao je da je odluka Lokalnog fronta da pozove građane da izađu na prestojeći referendum i zaokruže “NE” ustavnim promenama doneta nakon što su saslušani svi relevantne predstavnice iz oblasti prava, kao i članovi pravnog tima koji je LF VA formirao na teritoriji Kolubarskog upravnog okruga.

“Referendum je jedna od retkih prilika da građani neposredno odlučuju o ovako bitnim pitanjima”, naglasio je Trifunović.

On je podsetio na ne tako davno održanu tribinu u ovdašnjem Hotelu Grand na temu ustavnih promena u pravosuđu, na kojoj su govorili bivša predsednica Udruženja sudija i sudskih pomoćnika, kao i bivši predsednik Udruženja tužioca i njihovih pomoćnika.

“Uvažavajući njihova mišljenja, mišljenje sudije Majića kao i velike većine profesora Pravnog fakulteta nije bilo dileme oko donošenja odluke o prestojećem referendumu”, kazao je Trifunović.

LF-1

Željko Trifunović, Lokalni front Va

Ivan Manić, predsednik Udruženja građana Lokalni front VA dodatno je pojasnio je zašto treba izaći na predstojeći referendum i na njemu glasati “Ne”, naglasivši pritom da Lokalni front, kao i uvek, stoji na stanovištima odgovornih i dokazanih članova struke, te da podržava njihov stav. Pre svega, kako je Manić rekao, pomenute promene Ustava neće ni na koji način dovesti do nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva. Prema njegovim rečima, nezavisnost se ne može obezbediti zbog upliva predstavničkog tela građana – Narodne skupštine, u kojoj pravila diktira vladajuća većina. Samim time, kako je istakao, pomenuti organ umesto da vrši ulogu predstavnika građana, postaje političko sredstvo većine.

“Legitimitet odluka Narodne skupštine takođe je sporan, budući da je u najvišem predstavničkom telu građana prisutan politički monizam, koji omogućava donošenje raznoraznih odluka bez ikakvog korektiva koji predstavlja opozicija”, kazao je Manić.

LF-5

Ivan Manić, Lokalni front Va

On je naglasai da poseban problem predstavlja i ukidanje prvog izbora sudije na 3 godine, pojasnivši da su do sada  sudije koje se prvi put biraju na sudijsku funkciju birane na 3 godine i to od strane Narodne skupštine, tokom kojeg perioda se do sada vrednovao rad pomenutog sudije ocenama “izuzetno uspešno obavlja sudijsku funkciju”, “uspešno obavlja sudijsku funkciju” i “ne zadovoljava”.

“Pomenutom izmenom sudije će umesto Narodne skupštine birati Visoki savet sudstva, čime se dolazi do situacije da sudija ne polaže zakletvu pred Narodnom skupštinom, koja bi trebala da odažava volju građana, a ujedno istih onih građana u čije ime bi trebao da donosi presudu koja glasi “u ime naroda”. Ukoliko se pomenuta izmena usvoji na referendumu dolazimo do toga da se  gubi kriterijum vrednovanja rada sudije. Usled toga neminovno se postavlja pitanje da li će predmetne sudske odluke koje donose novoizabrane sudije, a čiji rad nije vrednovan u periodu od 3 godine, biti pravno valjane? To praktično znači da će neko odlučivati o pravima i obavezama građana čiji bi rad po trenutno važećim zakonskim odredbama bio ocenjen sa “ne zadovoljava”. Dalji komentar je suvišan”, rekao je Manić.

LF-4

Za Mnića je isto tako nejasno na osnovu kojih kriterijuma će Narodna skupština birati četiri istaknuta pravnika sa najmanje 10 godina iskustva.

“Na ovom mestu dolazi dopotpunog upliva politike, posebno ako se zna da će se ta četiri člana birati od osam članova koje predloži nadležni skupštinski odbor za pravna pitanja. Na ovom mestu ukazujemo da je i Venecijanska komisija izrazila brigu u pogledu sastava Visokog saveta tužilaštva”, zaključio je Ivan Manić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.