Likovni umetnici Valjeva drugi put pred svojom publikom

Drugu godinu zaredom Narodni muzej Valjevo otvorio je vrata svoje galerije likovnim umetnicima našeg grada, koji još uvek nemaju svoj zaseban izlagački prostor. Izložba “Likovni umetnici Valjeva 2018” otvorena je sinoć u 19 časova, a mnogobrojno prisustvo Valjevaca dokaz je da ovdašnja publika podržava, poštuje i želi da prati rad i razvoj likovnog stvaralaštva koje potpisuju brojni njihovi umetnički opredeljeni i nastrojeni sugrađani.

Otvaranje izložbe “Likovni umetnici Valjeva 2018” u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu (foto: Valjevska posla)

Postavka broji po jedno delo od 33 autora, i ne bi bilo pristojno nepomenuti sva njihova imena, jer nažalost nemamo često priliku da vidimo kako trenutno izgleda i šta nam nudi lokalna likovna scena. Za poznavaoce likovnog stvaralaštva ovog našeg podneblja na izložbi se mogu videti dela već ostvarenih umetnika (rodom) iz Valjeva, ima tu dobro poznatih imena i likovnih rukopisa, a ima i potpisa za koje ne bismo znali da su valjevski i čije slike su tek započele borbu za mesto pod galerijskim reflektorima. Da ih nabrojimo od najstarijeg (rođ. 1936) do najmlađeg  izlagača (rođ. 1994): Biljana Janevski, Josif Vidojković, Dušan Nešić, Zoran Plavšić, Jovanka Božić, Svetlana Ratković, Radmila Reveka Dragutinović, Milovan Gojković, Miodrag Marković, Dušanka Radović, Miša Dudić, Dušan Arsenić, Miodrag I. Antonić, Danilo Stojanović, Milica Ilić Gačić, Vojkan Đurđević, Dina Stanimirović, Dejan Bogojević, Milivoje Kostić Kole, Đorđe Stanojević, Gordana Gladović Nedeljković, Danijela Padejski, Danijela Bogojević, Marija Vukosavljević, Jelena Lazarević, Slađana Marinković, Katarina Ostojić, Leila Ennettah Vujović, Ivana Jakovljević, Vladimir Jevtić, Luka Ašković, Milica Žujović i Anđela Cvetković.

Sa otvaranja izložbe “Likovni umetnici Valjeva 2018” u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu (foto: Valjevska posla)

Izložbu “Likovni umetnici Valjeva” u galeriji Narodnog muzeja otvorila je istoričarka umetosti Nataša Kristić koja je istakla da radovi koji su postavljeni u većoj prostoriji galerije naginju figuralnom slikarstvu, dok se u manjem delu galerijskog prostora nalaze radovi koji su nastali kao jedna vrsta umetničkih dela inspirisana uglavnom umetnošću druge polovine 20. veka i koji dobrim delom naginju ka apstraktnom. Kako je rekla, ovde nije reč o čistoj figuraciji ni apstrakciji, ali je to trend za koji su se odlučili kada su sabirali radove i pravili koncepciju izložbe.

“Na prvi pogled čini se da je taj jaz između figuracije i apstraktnog veoma veliki. Na prvi pogled jeste, ali samo u onoj meri koliko su nam važni motivi ili koliko slikarstvo svodimo na ono što je formalno naslikano na slici. Međutim, suštinski slikarstvo je mnogo više od toga, ono podrazumeva jedno istraživanje čitavog kompleksa likovnih elemenata i ako tako pristupimo čitanju umetničkih radova, videćete da se sa podjednakom dozom uzbuđenja, radoznalosti, inventivnosti mogu čitati istovremeno i vizantijske freske i dela konstruktivizma, lirske i geometrijske apstrikcije i sve ono sa čim se susrećemo, što je pomalo zbunjujuće na prvi pogled, jer ne prati figuru”, rekla je otvarajući izložbu Nataša Kristić.

S leva nadesno: Marina Ćirović, Svetlana Marković (Narodni muzej Valjevo), Dejan Bogojević, član Gradskog veća, Nataša Kristić, istoričarka umetosti i Jelena Nikolić Lekić, direktorka Narodnog muzeja Valjevo (foto: Valjevska posla)

Na izloženim platnima različitih formata postoji čitavo mnoštvo različitih pristupa, počevši od grafičkih rešenja, koja insistiraju isključivo na dualnom odnosu crnog i belog, do laganog uvođenja u ono što podrazumeva tretman boje.

“Ima jako lepih fovističkih i ekspresionističkih rešenja, ostvarenja u kolažu, koja daju potpuno različit uvid u to kako linija, boja i svetlost, komponovani na različite načine, daju potpuno drugačiji efekat. U kompozicionim rešenjima ovde se vide gotovo svi elementi slikarstva 20. veka, svi segmenti koje su istraživači pokušli da ispitaju, počevši od samog konstruktivizma, načina na koji se elementi susreću i komuniciraju jedni između drugih na slikama, koji su možda najradikalnije prenešeni u delima geometrijske apstrakcije, do pokušaja lirskog intimističkog pristupa, gde su autori išli u smeru prikazivanja više ličnog umetničkog senzibiliteta, a manje istraživačke likovne prakse”, pojašnjava istoričarka umetosti Nataša Kristić ono što publika može da vidi u okviru izložbe likovnih umetnika Valjeva.

Sa otvaranja izložbe “Likovni umetnici Valjeva 2018” u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu (foto: Valjevska posla)

U svom obraćanju okupljenom skupu na svečanosti otvaranja izložbe, član Gradskog veća zadužen za pitanja kulture Dejan Bogojević istakao je da je Grad Valjevo prepoznao potrebu da podrži svoje likovne stvaraoce i da će se u narednim godinama voditi računa da se za ovu izložbu, koja ima tendenciju da preraste u tradicionalnu, izdvaja više sredstava.

Sa otvaranja izložbe “Likovni umetnici Valjeva 2018” u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu (foto: Valjevska posla)

Valjevski likovni stvaraoci dugo već sanjaju san o gradskoj galeriji u kojoj će svakog meseca, a ne samo jednom godišnje, moći da prezentuju svoje radove kao deo valjevskog kulturnog identiteta koji će o nama govoriti u budućnosti. Čezne se i vapi za jednim takvim izlagačkim prostorom, koji podjednako zaslužuju i umetnici i publika.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.