Lokalni front: “Javna rasprava o aerozagađenju bez iznenađenja”

Javna rasprava “o aerozagađenju” ničim nije iznenadila preko 1.500 građana Valjeva koji su svojim potpisima podržali jedan mnogo konkretniji zahtev:, a to je da se konačno utvrdi šta je od 2016. godine do danas gradsko rukovodstvo zaista uradilo na izvršenju poslova zadatih Planom kvaliteta vazduha i Programom zaštite životne sredine grada Valjeva, navodi se u saopštenju valjevskog Lokalnog fronta, koje je stiglo na adrese lokalnih medija odmah ujutru dan posle održavanja javne rasprave.

Aktivisti Loklanog fronta Va tvrde da javna rasprava počela neočekivanom izmenom svega što je dogovoreno, pa i dogovorenog redosleda govornika, a napominju i da se pojavili ni najavljeni visoki gosti iz Beograda.

“Umesto njih, dobili smo predavanja o istorijatu merenja zagađenosti vazduha u Valjevu, uspomene o pokušajima gasifikacije, jadikovke zbog nerazumevanja ustanova koje ne žele da se priključe na toplovod. Bilo je i naznaka nekakvih predloga za rešavanje problema, sukobljavanja oko metoda i rezultata merenja zagađenosti, zaklinjanja u stručnjake koji će nam, evo ovih dana, prepisati recept za čistiji vazduh. Dve leteće posete ćutljivog gradonačelnika i kratko izlaganje predsednika Skupštine grada, sav su doprinos gradske vrhuške javnoj raspravi. Niko od njih nije se setio da bar kaže u čijoj fioci je zapeo predlog o javnoj raspravi konkretne sadržine, podržan sa 1.574 potpisa. Možda bismo o tome nešto i čuli da, odmah nakon 15 časova, rasprava nije bila iznenada prekinuta, bez prethodne najave i bez utvrđene satnice. Gostima iz Beograda, izgleda, isteklo je radno vreme”, navodi se između ostalog u saopštenju Udruženja loklani fornt Va.

Dalje se kaže da su aktivisti Lokalnog fronta i građani koji su se samostalno pojavili na raspravi insistirali na polaganju računa o onome što do sada nije bilo učinjeno. Propisivanjem potpuno uopštene teme javne rasprave stvorena je i vešto iskorišćena prilika da se govori o svemu i svačemu. Neki su, čak, umesto da pitaju šta su tri godine radili plaćeni službenici gradske uprave, tražili da Lokalni front ponudi neka svoja rešenja, stoji između ostalog u saopštenju.

“Nije nam žao vremena koje smo proveli u skupštinskoj sali. Svaka reč izgovorena o gorućem problemu Valjeva doprinos je u borbi da što više Valjevki i Valjevaca ozbiljno shvati stvarne razmere i opasnosti od zagađenog vazduha. Kao što smo i pretpostavljali, jedino što je možda javna rasprava uspela da zadovolji bila je forma. Energija probuđena zahtevima građanskih grupa našeg grada pokrenula je stvar sa mrtve tačke. Spremni smo za sledeći korak…”, navodi se u zaključku saopštenja za javnost Lokalnog fronta Va.

Da Valjevo prodiše - Faza dva

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.

One comment

  1. Javna rasprava mora dovesti do dugorocnih resenja samim tim i ozbiljnosti pri resavanju istih.