Lokalni front: “Njegovo veličanstvo profit još jednom je prošetalo Divčibarama, gazeći na svom putu zakone”

Povodom upozorenja upućenog nadležnim gradskim službama koje “nije imalo efekta”, a tiče se ukazivanja na problem investitora koji je započeo gradnju tridesetak apartmana površine preko 1.500 m2 na parceli 887/2 na Divčibarama, pre nego što su za to bili ispunjeni zakonski uslovi, Lokalni front se oglasio saopštenjem za javnost. Informaciju prenosimo u celosti!

Divcibare-LF-1

Foto: Lokalni front

“Pre nekoliko dana, pred vratima Gradske uprave, aktivisti Lokalnog fronta istakli su hrabrost (drskost, bezobrazluk, bahatost…?) investitora koji je započeo gradnju tridesetak apartmana ukupne površine preko hiljadu i po kvadrata na parceli 887/2 na Divčibarama pre nego što su za to bili ispunjeni zakonski uslovi. Naše upozorenje nadležnim gradskim službama očigledno nije imalo efekta. Ili su ponovo gluvi, slepi i nemi, kao kada smo pisali prijave za bespravnu gradnju betonske brane u centru Divčibara koja i dan-danas mirno stoji tamo gde je pre četiri godine postavio nepoznati investitor.

Predosetili smo da zakoni ove države neće važiti ni za neuhvatljivog investitora sa parcele 887/2. To nam je potvrdila i blagonaklona Gradska uprava, tačnije rečeno Odeljenje za građevinarstvo i objedinjenu proceduru koje je izdalo potvrdu o prijavi početka radova dana 26. jula. To je samo pet dana posle stvarnog početka radova na ovoj parceli i četiri dana po izdavanju građevinske dozvole koja u tom trenutku još nije bila pravosnažna. Podsećamo, rok za prigovore bio je osam dana i istekao je tek u ponedeljak, 1. avgusta.

Divcibare-LF-2

Foto: Lokalni front

Pretpostavljamo da najdraži investitor gradskih službenika nije ni čitao svoju građevinsku dozvolu. Da jeste, primetio bi redove u kojima jasno piše da je investitor “dužan da početak građenja objekta prijavi po pravosnažnosti građevinske dozvole”. Ove redove napisali su isti oni službenici koji su mu prijavu početka radova primili pre nego što je dozvola postala pravosnažna.

Sem toga, prijava radova nije bila kompletna; nedostajao je obavezni ugovor sa “Elektrodistribucijom” o priključenju objekta, kao i rešenje o kućnom broju iz člana 148 Zakona o planiranju i izgradnju. Najzad, prekršen je i član 30 Zakona o objedinjenoj proceduri koji nalaže da se prijava radova mora podneti najmanje osam dana pre početka radova!

Slike koje smo već prikazali svedoče da su radovi počeli i pre izdavanja građevinske dozvole, 21. jula. Prijava je podneta 26. jula. Pet dana posle početka radova.

Postoji li u organima grada neki opipljiviji razlog sem želje da se pomogne “svom čoveku”? Da li bismo možda otkrili i neke druge motive za predusretljivost službenika grada kada bi se u Karađorđevoj 64 primenjivale odredbe Lokalnog antikorupcijskog plana?

Pre će biti da ovo što se događa na Divčibarama otkriva stvarne razloge zbog kojih najviši funkcioneri skupštine i grada ne smeju ni da pomenu Lokalni antikorupcijski plan!

Još nekoliko detalja koje u svojoj revnosti nisu ispoštovali službenici koje građani plaćaju da bi štitili red i zakon u oblasti gradnje. Recimo, gradilište još uvek nije ograđeno, iako se radovi izvode, što pokazuju i slike načinjene u nedelju, 31. jula. Ni u međuvremenu postavljena tabla nije gradilišna tabla, jer ne sadrži sve elemente propisane Pravilnikom o izgledu, sadržini i mestu postavljanja gradilišne table.

Najupadljiviji na tabli je natpis DIREKTNA PRODAJA APARTMANA.

Njegovo veličanstvo profit, dakle, još jednom je prošetalo Divčibarama, gazeći na svom putu zakone “pravne države” kakvu smo dobili na kraju desetogodišnjeg perioda kojim se, čuli smo, jako ponosi najnoviji počasni građanin Valjeva”, navodi se u saopštenju Lokalnog fronta Valjevo.

Uz saopštenje za javnost i fotgrafije, Lokalni front Valjevo poslao je na uvid i Potvrdu o prijavi radova!

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.