Lokalni front o „Dosijeu Prijezdić“

Problemi sa kojima se već duži period suočavaju meštani sela Prijezdić bili su tema konferencije za medije, koju su ispred zgrade Gradske uprave održali aktivisti nedavno formiranog Udruženja Lokalni front Valjeva. Uz napominjanje da je prošlo 217 dana otkako su meštani Preijezdić održali protest upravo ispred zgrade Gradske uprave i da je pre 74 dana uputio dva zahteva gradonačelniku, samostalni odbornik u Skupštini grada i akivista Lokalnog fronta Ljubomir Radović istakao je da prvi čovek Valjeva i Gradsko veće do sada nisu ništa uradili po tom pitanju.

„Prošla su 74 dana otkako smo gradonačelniku uputili dva zahteva. Prvi, da u skladu sa svojim ovlašćenjima, inicira donošenje odluke o visini naknada za vanredni prevoz i da obezbedi da ih sadašnji i budući korisnici uredno plaćaju. Na taj način bi se obezbedio bar deo novca za puteve koje svakodnevno uništavaju teški kamioni. I drugi zahtev, da gradonačelnik Gradskom veću naloži nadzor nad dosadašnjim postupanjem, odnosno nepostupanjem službenika Gradske uprave, zbog evidentnog nečinjenja u prethodnom periodu“, rekao je Radović.

„Eksploatacija kamena, po zakonu, putem poreza, plaća se i lokalnoj zajednici u iznosu od 40 %. Gradski službenici, na žalost svih građana Valjeva, ne znaju ništa o novcu kojim se na ovaj način puni budžet grada Valjeva. Ipak, informacije o tome pribavili smo preko Ministarstva rudarstva i energetike. Svako preduzeće, koje se bavilo eksploatacijom kamena u 2015. i 2016. godini bilo je dužno da Republici plati 23 dinara po iskopanoj toni ovog prirodnog resursa. Kada ovom iznosu dodamo i naknadu za vanredni prevoz, a na osnovu podataka koje smo uspeli da pribavimo, dolazimo do približne procene od 25 miliona dinara za koliko je po ovom osnovu olakšana gradska kasa”, naglasio je Radović.

 

 

Napominjući da su od vlasti dobijali samo različite izgovore u vezi sa problemima meštana Prijezdića, Radović je izdvojio dva opravdanja koja su se mogla čuti od strane vlasti u prethodnom periodu.

“Jedan od izgovora govori o tome da grad Valjevo nema upravljača puta, odnosno da niko nije nadležan za ovaj put konkretno. Podsećamo naše sugrađane da su mnogi putevi tokom 2017. godine rekonstruisani, asfaltirani, svečano otvarani. Pitamo se u čijoj su nadležnosti ti putevi? Na poslednjoj sednici Skupštine čuli smo da je neophodno 200 miliona dinara da bi se 7 kilometaraputa kroz Prijezdić uradilo onako kako treba i da je to prevelika cifra za grad Valjevo. Najgore opravdanje od svih, je u stvari sramotan spin, kojim se tvrdi da su građani sami krivi jer su prodali svoju zemlju!? Ovakva tvrdnja je zaista velika sramota za gradsko rukovodstvo! Građani sa svojom imovinom imaju pravo da rade šta god požele. Na gradskoj vlasti je da vrši procenu i da donese odluku, konsultujući i ljude koji tu žive, da li će se i gde na teritoriji grada Valjeva dozvoliti eksploatacija prirodnih resursa”, precizirao je samostalni odbornik Ljubomir Radović.

Na osnovu svega viđenog i urađenog, aktivisti Lokalnog fronta smatraju da gradski funkcioneri i službenici nisu zainteresovani za prihode od eksploatacije mineralnih sirovina, da gradskom rukovodstvu nije potrebna ni naknada za vanredni prevoz koju bi plaćali oni koji te puteve i oštećuju, i da čelnici Grada poreskim dužnicima olako opraštaju milionske dugove prema gradu i našim sugrađanima.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.