LOKALNI FRONT: Slobodan protiv slobode

“Slobodan Gvozdenović mora biti smenjen sa funkcije gradonačelnika Valjeva. On mora napustiti politiku i javni život. Gvozdenović mora odgovarati na sudu”, zaključak je saopštenja za javnost koje je Lokalni front Va poslao na adrese svih medijskih kuća u Valjevu i ovdašnjih novinara dopisnika, kao reakciju na nedavni intervju koji je gradonačlenik Gvozdenović dao za TV Studio B.

Kako navode aktivisti ovdašnjeg Lokalnog fronta, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović naneo je nepopravljivu štetu svim građanima Valjeva, prekršio zakon i ugrozio javni interes. “Taj intervju, te reči gradonačelnika Valjeva, spadaju u antologiju srama političkog i javnog života u Srbiji. Ton koji u razgovoru koristi Gvozdenović, njegova gestikulacija, teme na koje referira, politički stavovi koje zastupa, medijski nastup u kome se našao, mogu se okarterisati kao primer političkog zastranjivanja i ekstremizma, odsustva elementarne političke kulture i skrupula”, stoji u saopštenju uz mišljenje da su snimanjem i emitovanjem intervjua takvog sadržaja Gvozdenović i Studio B nedopustivo uneli prljavštinu u javni život Valjeva i Srbije, povredili pravo javnosti na objektivno informisanje i uljudno opštenje.

LOKALNI FRONT

Lokalni front Valjevo

Frontovci dalje u saopštenju, između ostalog, ističu da je gradonačelnik Valjeva, kao javni funkcioner, svojim intervjuom načinio više teških političkih i pravnih prestupa, ugrozio slobodu medija vređajući novinare, napao na nezavisnost pravosuđa vređajući sudije, povredio obavezu da dela u javnom interesu iznoseći svoje političke stavove, ugrozio pravo građana Valjeva na lokalnu samoupravu propagirajući nedozvoljenu ulogu centralne vlasti.

“Građani Valjeva su zaslužili da gradonačelnik Gvozdenović javno, u skladu sa zakonom, položi račun i u detalje objasni rezultate i dostignuća koje je lokalna vlast na račun poreskih obveznika pod njegovim vođstvom ostvarila. Umesto toga, javni nastup Gvozdenovića se može opisati kao uznemiravanje javnosti, govor mržnje i poziv na rušenje ustavnog poretka. Svaki javni funkcioner je dužan da se pridržava Ustava i zakona, da u javnom govoru i ukupnom delovanju promoviše vladavinu prava i toleranciju među građanima. Svako ko obavlja javnu funkciju dužan je da se pridržava najviših etičkih standarda, posebno u javnom delovanju. Nijedan javni funkcioner nema pravo da prilikom vršenja javne službe izražava svoj privatni, politički stav. Nijedan javni funkcioner ne sme da koristi javnu funkciju niti druge javne resurse u privatne ili političke svrhe. Javna funkcija se sme koristiti samo u javnom interesu. Javni funkcioner nema pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. Ova sloboda postoji zbog građana da bi se odbranili od državne vlasti. Građani imaju pravo na odbranu i samoodbranu od vlasti koja uzurpira njihovu slobodu. Novinari moraju odbraniti pravo na slobodu medija. Sudije, tužioci i advokati po svaku cenu moraju osigurati nezavisnost pravosuđa. Građani Valjeva moraju zaštiti svoju lokalnu samoupravu.”, piše u saopštenju Udruženja Lokalni front Va.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.