LOKALNI FRONT: Stelt tehnologija gradske vlasti

Postavljanje LED bilborda na zgradu nekadašnjeg “Centrala”, sadašnje “Lilly” drogerije, na glavnoj raskrsnici u centru grada, i nereagovanje gradske vlasti posle tog čina, za koji nisu pribavljene odgovarajuće dozvole nadležnih institucija, bila je glavna tema protesnog performansa aktivista lokalnog fronta, održanog na idealnoj lokaciji – preko puta spornog bilborda. Ivan Milovanović je naglasio da su se “frontovci” tu okupili da bi nedvosmisleno ukazali na dvostruke aršine čelnika grada, podsećajući da je reakcija vlasti u vezi nelegalno izgrađenog mosta preko reke Banja kod Petničke pećine bila “munjevita”.

“U samo dva dana u aprilu mesecu prošle godine, čelnici gradske vlasti, tačnije zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, na prostoru ispred Petničke pećine prvo organizuju konferenciju za štampu, a dan kasnije najavljuju krivičnu prijavu protiv tada NN lica. Dragan Jeremić, tada, između ostalog izjavljuje da je sve urađeno bez dozvole, u vreme praznika kada je poznato da inspekcije uglavnom ne rade i skreće pažnju da u tom trenutku to nije bio jedini slučaj divlje gradnje i da će grad stati tome na put”, podsetio je Milovanović i upitao zbog čega gradonačelnik i njegov zamenik nisu tako ekspresno organizovali konferenciju za štampu, ovde u centru grada i izvestili građane o nelegalnom postavljanju LED bilborda, već je javnost obaveštena o tome pisanjem gradskog portala Kolubarske.rs.

On je ukazao na to da je postupak postavljanja bilborda na objekat koji pripada porodici Pašić obavljen bez saglasnosti grada, bez potrebnih dozvola i naravno plaćenih taksi, sa nepotpunom i manjkavom dokumentacijom. “Kako je moguće postaviti LED Bilbord u centru grada, a da se za to ne pribave odgovarajuće dozvole nadležnih institucija? Da li primer postavljanja ovog LED ekrana treba da koriste i ostali građani Valjeva da postavljaju po gradu, šta hoće, kada hoće i gde hoće? Da li je to pravo svih građana ili privilegija pojedinaca? Za šta služe gradske institucije i razna odeljenja, poput odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine”, postavio je niz pitanja Milovanovović.

Prema njegovim rečima, poslednjih meseci, tokom celog dana, pripadnici Policijske uprave patroliraju gradom i pod rotacijama, kao da obavljaju neku značajnu akciju, uz nultu toleranciju, sankcionišu svakog građanina zbog zaustavljanja ili nepropisnog parkiranja, te stoga, kako je rekao, Loklani front sa pravom pita kako to da 15. februara, kada je postavljan bilbord u centru grada, nijedna policijska patrola nije primetila nepropisno parkiran kamion na trotoaru.

“Kako to da nijedna patrola nije proverila da li pomenuto vozilo ima dozvolu za parkiranje na tom mestu zbog izvođenja radova? Zašto se niko nije pobrinuo za bezbednost pešaka i učesnika u saobraćaju za vreme izvođenja radova, bez obzira da li su radovi prijavljeni ili ne? Napominjemo da pešaci nisu mogli da se kreću trotoarom dok su radovi izvođeni, već su morali ići kolovozom glavne saobraćajnice u strogom centru grada”, ukazao je Ivan Milovanović, aktivista Udruženja građana Loklani front VA i postavio pitanje hoće li se gradonačelnik sada usuditi da sruši ovaj bilbord koji je nelegalno postavljen da bi nekome donosio veliku finansijsku dobit i hoće li prestati da se ponaša cirkuzantski o trošku građana Valjeva?

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.