Lokalni front: “Tokom vanrednog stanja politički rijaliti i najprizemnija funkcionerska kampanja”

Valjevski Lokalni front se na konferenciji za medije, održanoj ispred Gradske uprave, osvrnuo na period vanrednog stanja u kojem smo, kako je rečeno, umesto da deluje Nacionalno telo za upravljanje kriznim i vanrednim situacijama u zdravstvenom sektoru, dobili politički rijaliti i najprizemniju funkcionersku kampanju. Frontovci ističi da je “vešti dribler” na mala, neustavna vrata, uveo vanredno stanje pod komandom trolista iz Srpske napredne stranke. Aktivisti Lokalnog fornta izneli su u obraćanju medijima svoje viđenje “kako je puna dva meseca radio naš ne baš uvek skladni trijumvirat”.

Aktivista Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović prilikom izjave za medije

Željko Trifunović kazao je da je sve počelo izjavom ministra zdravlja Zorana Lončara koji je 6. marta rekao: “Registrovan prvi slučaj korona virusa, pacijent u stabilnom stanju, država spremna”.

“Bilo je to vreme kada su se visoki funkcioneri još sprdali sa najsmešnijim virusima i nudili nam šoping u Milanu. Vreme kada su u “Krušiku” i drugde održavani predizborni skupovi SNS-a, a stranački aktivisti veselo šetkali od vrata do vrata. A trebalo još u januaru, možda i pre, otvoriti dokument koji od 18. decembra 2018. nosi potpis ministra Lončara. Taj dokument, propisan Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, nalaže aktiviranje stručnog Nacionalnog tela za upravljanje kriznim i vanrednim situacijama u zdravstvenom sektoru. Nosi naziv – Program zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama – odgovor zdravstvenog sektora. Zakasnelo aprilsko priznanje dr Kona, da su rukovodici zdravstvenih ustanova besramno lagali kako imaju dovoljno spremnog medicinskog kadra, znanja i opreme, ministar nije komentarisao. Priznanja o počinjenim greškama prekasno su stigla za stanare jednog staračkog doma u Nišu i za mnoge naše sugrađane. Izgrađeni sistem planova, programa, procedura i protokola obuhvaćenih Programom zaštite i spasavanja Ministarstva zdravlja, dakle, nije bio aktiviran. Sasvim logično, nisu bili aktivirani ni niži planovi i programi, predviđeni istim zakonom u Institutu “Batut”, Gradu Valjevu, Zavodu za javno zdravlje, Domu zdravlja Valjevo i Opštoj bolnici Valjevo”, kazao je aktivist LF Željko Trifunović i dodao da se postavlja pitanje da li su te ustanove i institucije ove akti uopšte usvojile. Prema njegovim rečima Ministarstvo zdravlja obećalo je da će na pitanje o aktiviranju Nacionalnog tela odgovoriti do 20. maja, a isto im je rečeno i iz “Batuta”.

Trifunović ističe da je sasvim sigurno da Grad Valjevo nema svoj Plan zaštite i spasavanja. “Poznata je priča da MUP već dva ili tri puta vraća na doradu nevešto i nestručno napisanu Procenu rizika grada Valjeva, bez koje se ne može raditi ni Plan zaštite i spasavanja. Ovdašnji Zavod za javno zdravlje nije nam još ništa odgovorio”, rekao je Trifunović.

Aktivista Lokalnog fronta i samostalni odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović, ukazao je da su se službenici puna dva meseca nosili ne sa korona virusom, već sa galimatijasom uredbi, odluka, zaključaka i naredbi, kao i sa mnogobrojnim izmenama, dopunama i ispravkama.

“U toj zbrci najgore je prošla Uredba o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću. Menjana je tačno petnaest puta, i to 11, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 27, 28. i 31. marta, a potom još 1, 22. i 24. aprila. Nešto bolje prošla je Uredba o merama za vreme vanrednog stanja. Mere kojima smo obasipani iz dana u dan menjane su, ukidane, dopunjavane i krpljene samo 11 puta u danima između 16. marta i 14. aprila. Još jedan biser je naredba ministra zdravlja o zabrani okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru, koja je objavljena tek 21. marta. Tu zabranu ozbiljno nije shvatila ni Vlada Ane Brnabić. Šest dana kasnije, 27. marta, objavila je zaključak kojim se crkvama i verskim zajednicama samo preporučuje da verske obrede u verskim objektima i na otvorenom prostoru vrše bez prisustva vernika”, navodi Radović.

Aktivisti valjevskog Lokalnog fronta Željko Trifunović i Ljubomir Radović na koferenciji za medije ispred zgrade Gradske uprave Valjevo

On istiće da se ništa bolje nije ponašao ni ovdašnji Štab za vanredne situacije, ukazujući da je gradski “Glasnik” tiho prestao da izlazi 16. marta.

“Sve što je Štab objavio nalazi se, nadamo se, na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Valjeva, gde podaci odavno nisu pouzdani. Glavni uzrok za to je filter koji se zove “kabinet gradonačelnika”, čak i kada se u vestima pojavljuje alter ego rez. kap. dr Gvozdenovića, komandant Štaba za vanredne situacije. Rad ove institucije obilato je bio začinjen dodatkom koji se zove Stručno-operativni tim. Najpre smo mislili da postoji samo jedan SOT, a onda smo posumnjali da je došlo do deobe. Očekujemo da će nam komandant stručno razjasniti da li je u pitanju bila mitoza ili mejoza. Jer, vest na stranici Grada glasi da je formiran SOT čiji je zadatak da organizuje prikupljanje humanitarne pomoći kroz donacije, što se razlikuje od zadataka prvog SOT osnovanog da se nosi sa virusom korona. U međuvremenu, mnoge je zabavljao ringišpil na kojem su se uzdizali, padali, ponovo se peli i padali rukovodioci SOT. Pretpostavljamo da će još zabavniji biti odgovor Štaba na naš zahtev od 15. aprila da nam se dostavi promet sa dinarskih i deviznih računa otvorenih za uplatu humanitarne pomoći. Zakonski rok je prošao, žalba je 5. maja prosleđena republičkom povereniku. Čekamo”, poručio je Ljubomir Radović.

Radović je još kazao da Lokalni front Valjevo godinama insistira na zakonskom pravu građana da znaju istinu o načinu na koji se troše javna sredstva i kako se njima raspolaže, uz komentar da je garnitura vlasti od koje se uskoro opraštamo, postala rekorder u izbegavanju istine.

“Posle skrivanja istine o stepenu zagađenosti vazduha, posle dugogodišnjeg odbijanja da se pronađu i uklone najveći zagađivači, posle guranja pod tepih podataka o novcu bačenom na besmislene projekte deponijske pregrade, TIC-MIC-VIC i industrijske zone, stigla je korona. Još 26. marta sam kao odbornik u Skupštini grada uputio dopis gradskom Štabu za vanredne situacije, u kojem sam zahtevao da Štab konačno počne da postupa odgovorno, ukazujući na odredbe Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, posebno na član koji nalaže poštovanje ovog zakona i u vanrednom i ratnom stanju. Javnost našeg grada zna kakvo je i posle toga bilo ponašanje Štaba za vanredne situacije. Događale su se situacije koje bi bile komične da u pitanju nisu bili životi naših sugrađana. Recimo, 16. aprila “poznati” portal kolubarski.info preneo je ovo: “Nakon analize parametara, utvrđeno je da je epidemiološka situacija u Valjevu stabilizovana i da su stroge mere koje su propisale Republika Srbija i grad Valjevo dale rezultate.” Idiličnu lakirovku već narednog dana demantovala je stvarnost o stvarnom uspehu “strogih mera”Republike i Grada: 17. april je dan u kojem je u Valjevu zabeležen rekord od 12 novozaraženih u jednom danu. Lokalni front Valjevo smatra da je ovo jedan od događaja čiji se uzrok mora utvrditi”, istakao je Radović.

Ljubomir Radović, aktivista valjevskog Lokalnog fronta i samostalni odbornik u Skupštini grada Valjeva prilikom obraćanja na konferenciji za medije

Lokalni front smatra takođe da je Skupština grada institucija pred koju se moraju izneti svi elementi krize u kojoj se grad nalazio u proleće 2020. godine i Ljubomir Radović je kao odbornik takav zahtev uputio 28. aprila zameniku predsednika Skupštine grada.

Kako je rečeno na kraju, sada kada je kriza završena, frontovci će insistirati na sledećim pitanjima: Da li su Srbija, a Valjevo posebno, bili spremni za bliski susret sa korona virusom? Da li su zdravstvene ustanove u našem gradu bile na vreme upozorene, da li su imale dovoljno testova, dovoljno zaštitne opreme, dovoljno sredstava i znanja za borbu protiv zaraze? Zašto je u nekim zdravstvenim ustanovama u Valjevu došlo do prekida redovnog rada? Da li ima odgovornih za to? Da li je zagađeni vazduh, kakav godinama udišemo, procenat smrtnosti od korone u Valjevu podigao daleko iznad proseka Srbije? Da li su sredstva prikupljena od donacija za borbu protiv virusa upotrebljena na pravi način?

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.