Lokalni odgovor: “Odluka o besplatnim priključcima na “Toplanu” rezultat uspešne građanske inicijative”

Lokalni odgovor pozdravio je na konferenciji za medije odluku Skupštine grada Valjeva da se građanima omogući besplatan priključak na grejanje na “Toplanu” uz napomenu da je odluka da Valjevci naredne dve godine ne plaćaju priključenje na sistem daljinskog grejanja rezultat uspešne građanske inicijative.

Lokalni odgovor

Sa konferencijeza medije “Lokalnog odgovora”: Đorše Petković (levo) i Aleksandar Perović / Foto: Slobodan Ćirić

Đorđe Petković iz Lokalnog odgovora istakao je da je ova odluka rezultat zalaganja građana i jednogodišnje inicijative ovog udruženja, što je “dokaz da građani, kada se aktiviraju i žele da nešto promene i postignu, mogu to i da urade”.

“Mi kao udruženje građana “Lokalni odgovor” smo još u januaru mesecu organizovali razne sastanke sa udruženjima u gradu i sa građanima, gde smo predstavljali razme ideje i nove energetske prilike. Tokom proleća imali smo više sastanaka i sa predstavnicima “Toplane” gde smo organizovali zajedničke sastanke i sa predstavnicima stambenih zgrada da bi razmenili ideje i mišljenja. Na kraju smo uz pomoć nekih stručnjaka i predložili novu energetsku politiku, jer je ona upravo bila urađena oko ove ideje, da budu besplatni priključći za toplovod”, kazao je u svom obraćanju novinarima aktivista “Lokalnog odgovora” Đorđe Petković.

Na konferenciji za medije iz perspektive građana govorio je Aleksandru Perović, koji živi u Ulici Vlade Danilovića, inače u ulazu pored koga je urađena fasada preko projekta USAID-a, gde su stanari, njegove komšije, zainteresovani za energetsku efikasnost i za alternativnije načine grejanja. Perović je kazao da su na Skupštini stanara pozdravili odluku o besplatnim priključcima na “Toplanu” naglasivši da je ona i sa ekonomskog i sa ekološkog aspekta jako bitna. Takođe, istakao je da postoje neke nedorečenosti koje  otvaraju još neka pitanja.

“Potrebne su nam potpune informacije kako bi građani mogli da znaju kolika je investicija u instalaciju koja treba da se provede kroz stanove, da li će plaćanje usluge biti paušalno svakog meseca u toku godine ili će biti po potrošnji, koliki će biti fiksni troškovi. Ono što je trenutno nedorečeno je koji je to gradki organ, da li je to “Toplana” ili neko drugi, kome bi se građani mogli obratiti za sve te bitne informacije, kako bi mogli da donesu odluku u okviru svojih Skupština stanara kako bi se eventualno priključili na sistem grejanja”, rekao je Perović.

Đorđe Petković se nadovezao da Grad treba da iskoristi priliku da još jače pomogne i napravi dodatne subvencije za instalacije, da se napravi strategija kako bi se što više građana priključilo na daljinski sistem grejanja. Naveo je da postoje mnoge subvenicije na nivou lokalne samouprave čija bi mala preraspodela sredstava doprinela još većem broju priključaka.

“Podatak koji mi imamo, od 37.334 domaćinstava u Valjevu priključeno je samo 4.659, što je 12,48 %. To je ukupno 411.218 m2. Podatak koji smo dobili od gospodina Dragana Despotovića iz “Toplane”, jeste da bi već sad u ovom trenutko u gradu odmah moglo da se priključi 78.000 m2, koji su u blizini podstanica i gde imaju urađene instalacije. Tako da ima dosta potencijala da se sistem daljinskog grejanja proširi”, zaključio je Petković.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.