Lokalni odgovor podržao komšiluk: “Izgradnja benzinske pumpe protivna zakonu”

Udruženje građana “Lokalni odgovor” oglasilo se saopštenjem za javnost povodom javne prezentacije urbanističkog projekta za izradnju NIS-ove benzinske stanice koja je planirana na uglu duplih traka, Sinđelićeve i Železničke ulice. U informaciji za javnost pod naslovom “Slučaj “Gong” kao znak građanske borbe za pravo na grad”, aktivisti “Lokalnog odgovora” pružili su podršku svojim sugrađanima koji žive u tom delu Valjeva i saopštili da se pridružuju njihovom “opravdanom protestu” protiv izgradnje pumpe u njihovom komšiluku. Iz “Lokalnog odgovora” smatraju da bi izgradnja benzinske stanice na pomenutoj lokaciji bila protivna zakonu, jer Plan generalne regulacije “Centar”, na kome se planira gradnja, ne predviđa nijednu lokaciju za izradnju pumpe. Zatražili su od najviših predstavnika lokalne vlasti da odbiju predlog urbanističkog projekta za izgradnju benzinske stanice kao nezakonit i opasan po okolinu, i odustanu od učešća u pripremama za izgradnju pumpe u najužem centru grada.

Podrska-za-komsije

– Gradska uprava Valjevo je 26. aprila 2022. započela javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju benzinske stanice po zahtevu preduzeća “NIS” iz Novog Sada. Radi se o pripremi za izgradnju objekta na parcelama koje su u svojini Grada Valjeva. Putem medija građani su od pojedinih zvaničnika lokalne vlasti informisani da je u pitanju podrška kompaniji povodom uklanjanja benzinske pumpe iz zaštićenog područja, Tešnjara. Investitoru je, navodno, ponuđeno više lokacija za benzinsku pumpu u zamenu za lokaciju u Tešnjaru, ali je NIS odabrao baš lokaciju kod nekadašnjeg restorana “Gong” na parcelama u javnoj svojini. Preko medija je poručeno javnosti da Plan generalne regulacije “Centar”, na kome se planira gradnja, ne predviđa nijednu lokaciju za izradnju benzinske stanice, ali da NIS na odabranoj lokaciji može dobiti dozvolu za izgradnju benzinske stanice, objekta čija je delatnost kompatibilna. Uprkos izjavama zvaničnika, građani i građanke koji žive u blizini nekadašnjeg “Gonga”, zabrinuti za svoje zdravlje, bezbednost i mir, usprotivili su se nameri lokalne vlasti i preduzeća NIS – piše u saopštenju.

Dalje se ističe da se na osnovu javo dostupnih informacija ože osnovano smatrati da bi izgradnja benzinske stanice na ovoj lokaciji bila protivna zakonu, kao i da bi se u ovom trenutku učešće najviših predstavnika lokalne vlasti u projektu podrške izgradnji benzinske stanice moglo tretirati kao netransparentno i nezakonito raspolaganje javnom imovinom.

– Nije poznato na koji način predviđen propisima je lokalna vlast u Valjevu stupila u zajednički projekat izgradnje sa investitorom “NIS doo Novi Sad” budući da su parcele na kojima se planira gradnja javna svojina. Plan generalne regulacije “Centar” u ovom delu grada dozvoljava gradnju objekata kolektivnog stanovanja, kao i objekata poslovanja isključivo u zatvorenim prostorijama (lokalima), što ne podrazumeva izgradnju benzinske stanice. Katastarske parcele 6681 i 6677/1 KO Valjevo navedene u urbanističkom projektu se nalaze u zoni A2, odnosno zoni “uži centar” u kome je propisan vrlo ograničen režim gradnje i delatnosti. U dokumentaciji priloženoj uz urbanistički projekat nalazi se i akt Javnog preduzeća “Putevi Srbije” u kome se naručiocu urbanističkog projekta predlaže pronalaženje pogodnije lokacije, jer je pomenuta nebezbedna, tako što piše doslovce: “Predloženo rešenje i samu lokaciju smatramo neodgovarajućom u smislu bezbednog odvijanja saobraćaja, posebno po pitanju planiranog uliva na državni put koji se nalazi na udaljenosti od 36 metara od raskrsnice” i “predlažemo da se razmotri iznalaženje druge lokacije za izgradnju stanice za snabdevanje gorivom” –  pojašnjeno je u informaciji za javnost.

“Lokalni odgvor” zbog toga traži od najviših predstavnika lokalne vlasti u Valjevu da odustanu od učešća u pripremama za izgradnju benzinske pumpe u najužem centru grada, te da osiguraju poštovanje propisa i usvojenih planskih dokumenata.

– Pozivamo nadležne službenike Gradske uprave u Valjevu da odbiju predlog urbanističkog projekta za izgradnju benzinske stanice kao nezakonit i opasan po okolinu. Pridružujemo se opravdanom protestu građana koji zahtevaju da se poštuje njihovo pravo na zdravo i bezbedno okruženje i miran život. Pozivamo sve Valjevke i Valjevce da podrže inicijativu komšija iz Železničke ulice, da pokažemo visoku građansku svest i solidarnost. Pozivamo sve građanke i građane da koriste dostupna pravna i demokratska sredstva u odbrani zajedničkog prava na grad – poručuje se u saopštenju.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.