Medicinska škola obeležila vek obrazovanja medicinskih kadrova u Valjevu

Jubileji su ogromna odgovornost u pokušaju da se sagleda i zabeleži prošlost, podseti na prolaznost, ali su i podsticaj za nastavak trajanja i putokaz za nove generacije. Na praznik Sveti Vrači Kozma i Damjan, lekarsku sklavu. Medicinska škola Valjevo obeležila je veliki jubilej – 100 godina od početaka organizovanog i kontinuiranog obrazovanja medicinskih kadrova na teritoriji Valjeva. Na velikoj sceni Centra za kulturu upriličena je Svečana akademije, a u Art Holu priređena je izložba starih fotografija iz bogate školske arhive.

Medicinska-skola-2

Foto: Medicinska škola Valjevo

Pozdravnim govorom prisutnima na Svečanoj akademiji obratio se direktor Medicinske škole Aleksandar Maravić, koji je ispričao kratak istorijat od prvog organizovanog oblika školovanja medicinskih kadrova na teritoriji našeg grada, od 1922. godine naovamo. Dramski program koji je potpisao reditelj Miroslav Trifunović Ćiša, izveli su đaci članovi Dramske sekcije. Program Svečane akademije uveličao je i nastup Mešovitog hora Medicinske škole pod dirigentskom palicom profesorke Ane Gajić.

Aleksandar-Maravic-Medicinska

Aleksandar Maravić, direktor Medicinske škole / Foto: Medicinska škola Valjevo

Aleksandar Maravić, direktor Medcicinske škole je u svom obraćanja podsetio da su još 1909. godine počeli prvi kursevi u Valjevu, koji su bili kratkotrajni. On se osvrnuo na humanost našeg naroda u periodu Balkanskog rata, kada smo propustili misiju Crvenog krasta da prođe na teritoriju naših tadašnjih neprijatelja Bugara, dajući im tom prilikom ćebad, hranu i lekove. Taj jedinstveni postupak srpske vojske zabeležen je kao primer humanosti u centrali Crvenog krsta u Švajcarskoj.

“Škola za nudilje i čuvarice zdravlja, faktički je počela da radi pod patronatom Crvenog krsta u Bajinoj Bašti 1919. godine, da bi 1922. godine bila preseljena u Valjevo. U početku je krenula sa kursevima, ali ubrzo se sve to pretvorilo u jednogodišnje, a zatim i dvogodišnje školovanje sa dosta prakse i polaganje stručnog ispita po završetku škole. Osam godina je ovakav oblik obrazovanja trajao i nažalost je 1930. godine prekinut. Nastao je diskontinuitet sve do 1947. godine, kada se nastavilo sa jednogodišnjim školovanjem dečjih negovatelja i dvogodišnjim školovanjem babica. Školu je kao pravni subjekt koju prepoznajemo u današnjem obliku, pokrenuo Dr Vladimir Đurović 1958. godine u nekadašnjoj kući Dr Miše Pantića, čije ime škola nosi. Kako je rasla, škola je prvo preseljena u zgradu Muzeja, a zatim i na konačnu, današnju lokaciju, bivšu artiljerijsku kasarnu od 1965. godine. Tačno je da imamo diskontinuitet i da nismo pravi pravni naslednik, ali idejni, moralni i na svaki drugi način jesmo naslednici onih koji su svoje živote posvetili obrazovanju, zdravstvu i pomaganju svima bezrezervno”, naglasio je Maravić.

Medicinska-skola-1-3

Foto: Medicinska škola Valjevo

On se na kraju govora na Svečanoj akademiji obratio učenicima.

“Nas su naši stari zadužili svojim delom na koje smo svi ponosni. Mi smo tu da vam znanja i veštine koje smo nasledili i unapredili prenesemo. Vaš zadatak je da napravite korak u budućnost i ta znanja i veštine dalje unapređujete da i vi budete nečiji ponos. Ponosni smo na sve one koji su svoje životne niti utkali u tepihe kojim hodimo, u DNK lanac koji nosimo, na njihove mudre glave koje su imale snage da iznesu sve nedaće. Vama deco naša ostaje da to sve upotpunite svojom lepotom i znanjem. Da budete naše svetlo, naši stubovi, koji će u budućnosti nositi i voditi sve nas”, poručio je đacima Medicinske škole direktor Aleksandar Maravić.

Medicinska-skola-1-14

Foto: Medicinska škola Valjevo

Na kreiranju i izvedbi programa Svečane akademije vredno su radili nastavnici sa učenicima članovima Dramske sekcije, Mešovitog hora Medicinske škole pod dirigentskom palicom profesorke Ane Gajić, u pratnji solista na violini i klaviru, a pod stručnim vođstvom našeg poznatog pozorišnog reditelja Miroslava Trifunovića Ćiše. Izvedene su dramske scene iz “Vremena smrti”, “Valjevske bolnice”, “Švabice”, kao i iz drame “Milena Marić Ajnštajn” i “Putujuće pozorište Šopalović”.

Medicinska-skola-1-18

Foto: Medicinska škola Valjevo

Tokom programa Svečane akademije, čitani su i delovi auroskog rada nastavnice Zdravstvene nege Milica Kitić “Od čuvarice zdravlja do savremeno obrazovane sestre”, koji uobličio celokuopnu priču o istorijatu obrazovanja medicinskih kadrova na teritoriji našeg grada

Medicinska-skola-1-1

Foto: Medicinska škola Valjevo

Prvobitno je bilo planirano da se Svečana akademija održi 12. novembra, jer je tog datuma 1914. godine dr Selimir Đorđević prepisao jedan recept, koji pripada najstarijim recepatima sačuvanim na teritoriji Valjeva. Zbog državnog praznika Dana primirja i zauzetosti termina u Centru za kulturu, datum je pomeren kada se slave Sveti Vrači, što opet nosi važnu simboliku. Na svečanosti je odata počast svima onima koji su položili svoje živote u cilju humanosti i obrazovanja, kao i svoj deci koja nisu imala detinjstvo, već su učestvovali u ratnim sukobima, dajući doprinos da njihovi vršnjaci danas budu ovde gde jesu i da budu spokojni i sigurni.

Foto galerija:

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.